Медијапан е поотпорен и поубав материјал, поквалитетен, иверка е поефтин и најчесто го користаат за корпуси и внатрешни елементи. Корпусот нека е од иверка, вратичките од медијапан.
А истото ова важи и за вградените плакари? Како и за ТВ комодата? Костурот да биде од иверка, а само вратите/предните делови да бидат од медијапан?
Исто и јас правам кујна, па одбрав корпусот да е од иверка, а вратничките од медијапан и тоа мат. Ова за спалната. Ова за кујната. Истото важи и за плакарите, само зависи од големината. Ако имаш преголем плакар, тешко се наоѓа медијапан со соодветна големина, заради тежината. Ќе треба пресеци да се прават, да одбериш повеќе нијанси и сл. Наместо врати, ние ставивме стакла со фолија.
Ќе го реновираме купатилото. Плочките се стари и подот не е рамен. Е сега за подните ако земеме лепак плочка на плочка дали ќе се израмни подот или треба уште нешто да купиме.
Ќе треба да се фугира, и пред да се стават плочките да се премачка со хидромал за заштита од водата. Мислам дека доволно би било да се нивелира, а ако е огромна разликата, не знам...
Фала @ЈеленаЏиш . Не е многу голема раликата ама машината за перење ми се шета низ купатило. Значи би требало да свршиме работа. Иначе си купив конечно нешто да удира на виолетово во станов-плочките (да се прашував само јас се ке беше виолетово).
Ако имаш големо купатило, ќе дојдат до израз, ќе декорираш некако, може да заличи на спа... Моето купатило е многу мизерно, 1.95 х 2 ... баш нема никаква врска какви плочки сум ставила )
Моето е 2,7*1,8 . Ама немам идеја како да ги наредиме. Подните се виолетови. Според мои некои пресметки ако стојат хоризонтелно ќе собери 10 плочки во висина. Си велев пола пола ама на една реклам деновиве што врти на тв видов бели, лила па пак бели. Па сега си викам 3 бели 4 виолетови па пак 3 бели. Ох немам идеја.
Спојлер: Слика Можеш виолетови подни, розевките зидни, а во делот кај туш кабината пак виолетови. Сепак, твое е да одлучиш. Јас не сум дизајнер, само во фаза на реновирање и местење сум, па се интересирам за вакви работи )
Совет од мене од искуството мое. Во делот кај туш кабината бели плочки да бидат. Јас инам бело црни. Значи грото бели и на секол ѕид по еден ред црни. И баш тој ред се погодил во туш кабината. Ужас, на нив се гледа бигорот и со ништно не се чисти. На белите не се познава, ама тој црниот ред од кожа ме вади. Па како ќе седнеш на шољата право во него гледаш. Многу ме нервира.
Значи вака, дневната е поврзана со отворена кујна, кујната ке биде сјајна капучино боја, голема е во Г доаѓа, и ѕидните плочки ке се темни.Гарнитура веке наручивме штоф кремаста боја.Трпезариската маса би дошла помеѓу кујната и гарнитура. Е сега какви елемнти да ставам, која боја? Мислам на трпезриска маса, столчиња, комода за под тв и сл.Јас би сакала темно кафеави, а на гарнитура би наредила кафеави и тиркизни јастучиња и би ставила плава завеса, понежна плава не тиркизна. Е сега дали темно кафеави елементи (не сјајни) би оделе со сјајна кујна? И се мислам каква боја да се ѕидовите? Што мислите за идејата? Ако имате некоја друга кажувајте, секоја идеја е добродојдена.
Мислам дека би ти одговарало, исто и украси некои со тиркизно или чаши, тањири нешто таква боја, баш би изгледало убаво, а може и килимот ( ако ставаш ) да ти биде крем со тиркиз или со повеќе нијанси на сино, може и некоја друга боја плус, така да разбие малку. Има толку многу избори, бои на килими, а ретко кој му дава посебен акцент на килимот, сите некако се по што по неутрално..
Девојки, каде можам да најдам класичен тросед (бел штоф), на механизам, и да не е со прецената цена? Гледав нешто слично во еден салон, ама 20 000 и кусур е многу за еден тросед.
Cloud од Feydom. Не е со механизам, но се трансформира во лежај и е многу удобен и за седење и за спиење. И на изглед ми е прекрасен. Плус, се вади се’ од него и целиот штоф се пере во машина, па кога сакаш можеш да си го освежиш. Е сега цената... над 20000 мислам дека беше, ама ѕирни да не имаат некој попуст.
Ја постирам сликата за да ви дадам некоја идеја, каде што имате неутрални бои во домовите, било крем, бело, кафено, сиво, црно.. Доволно е да уфрлите шарен килим, фотелја или перници, по некој украс ( слика, книги, цвеќе ) и тоа е тоа, имате комплетно, нова и освежена просторија