Коллу се движи моментално цената од квадрат за уредување на ентериер од страна на дизајнер и што опфаќа освен распоред на мебел? Ако сакам да ми изработува фирма по избор ама првин најмам дизајнер да го направи планот дали би можеле да се консултираат меѓусебно по потреба? Пример дизајнерот ми дизајнира кујна по избор, па јас ја носам во фирмата по мој избор не врзана со него, и тие имаат потреба да го прашаат за детали? Или не функционира така?
Имаш две опции - архитект кој работи самостојно, ке ти нацрта и си има мајстори со кои соработува. Ако сакаш и надзор додатно се плаќа. Се ова е приватно, да не кажам на црно. Ова е околу 8 евра квадрат. Ама најмалку 20 квадрати цртаат, за помалку не им се малтретира. Имаш и фирми, со дуќан со се. Овие се по 15 евра квадрат а потоа ја одбиваат цената во изработка. Ама кујна од 3 метри под 2000 евра нема да е. Средувам стан и знам како е. Кого и да избереш, распрашај се за се. Значи како соработува, дали ке те влечка и најбитно реализирани проекти. Едно е проект друго е реализација.
Во исто сме, станот ни е во завршен дел и се спремам за уредување. Јас сакам дизајнер- не архитект кој ќе ми изработи проект за уредување на ентериерот, како најдобро би се искористил просторот, идејни решенија итн., па јас да можам со тој проект од различни места да си нарачам мебел, на пример. Значи да не сум обврзана да работам со негова фирма или мајстори. На кратко фриленс дизајнер. Не знам дали може така, ќе се распрашам подетално.
Ова како совет мене што ми го имаат дадено, доста од студентите во завршна година на архитектура или мебел и ентериер изработувале баш вака, само проект план. Од другарка на другарка е муабетов, ама ги фаќало поефтино зашто се студенти и биле доста задоволни. Ако имаш некој познат распрашај се и за ова.
Има има, многу ги има на фб и инста. Фриленс дизајнери не те врзуваат за фирма, само ти даваат предлог нивен. Мада тоа најчесто е за плочест мебел како кујна, комода, не и гарнитура, столици.
@Noemi јас работам како фриленс дизајнер, ако те интересира пиши ми лп ќе ти објаснам што и како(работев на упворк, таму можеш да ми видиш профил ќе ти пратам линк) а сега работам самостојно или за клиенти на татко ми. Не наплаќам 8 од квадрат, според мене тоа е многу. Ако те интересира пиши ќе размениме контакт, мислам дека си и од мојот град може и те знам веќе.
Помагајте!!! Ни ја монтираа климата и сега имаме грдосија! Како можеле вака грдо да направат дупка? Значи дупката е направена во градба за да не се гледаат цефки ама тоа мислеле само од надвор. Внатре еве како е, и не може поинаку. Освен да се буши нова дупка и таа кутијата на тераса да стои. @1209 @AngelOfArh
Дупката е направена за да се стави врз неа климата, затоа и штекерот е поблиску. Монтерите или утнале или вас поише ви одговарало така. Ставете помал канал а дупката затворете ја со гипс.
Жалам од овој домен немам искуство, вајда дупката може да се гипсира и пополно. Гледам си ми пишала лп, ќе ти вратам деновиве, малку сум во гужва последнава недела.
Добро де, стави си помало каналче за овој кабелов или ако ти се прави веќе поголема работа, викни си електричар, нека го префрли штекот, ќе затворите се и ќе се искречи ѕидот. Не е толку комплицирано, а јас би викала електричар да префрли струја кога веќе секако ќе се прави затварање дупки.
потесен а подолг канал за да цел кабел се скрие дупката наполнете ја до гипс и една четка поликолор одозгоре монтерите се криви гледале само да си ја завршат работата и да заминат а притоа естетика занемариле
А не постојат како маски од стиропор, како лајсни за во аголите ама прави. Имам негде видено, јас би ставила таква лајсна/маска преку цел ѕид Спојлер: вакви
Каналицата за жал неможе помала да биде. Во неа не се крие само кабелот туку и цефката која излегува надвор од дупката. Грешката дефинитивно е монтерска. Вака на нив им е полесно да монтираат отколку со цефка дирекно кон надвор. Ако можеш пушти една слика од подалеку да видам како ти е ѕидот. Може некоја полица ќе може да се додаде.
Не не дупката, целата пластика е проблем. Требало климата да е над дупката, ама дупката уште налево да е, заради тие кабли вп цефката од самата клима.
Грешката е во оние што граделе. Цефката за да е кратка треба од лево да излегува од климата, а ја наместиле од десно, архитектот ли, мајстори ли во градба. Сега вака мпра десно да излезе и да е долга. Дома кога ни местеа, кога кршеа тие каде им треба, не се гледа ни дупка, ни цефки. Високо е за полица, кај корниз горе е.