Во голем, ама голем светол простор, мене темни врати и темен под многу ми се допаѓаат. Многу луксузно и богато ми делува. (не сум архитектка, чисто само мислење кажувам )
Девојки, каков лустер и како да го ставам за да биде над трпезариската маса? Да оди масата накај шанкот за да дојди под кабелот не одговара. Ќе се залепи до шанкот, а плус и столчиња барски треба да стасаат, ќе има таму. Да го бришам ѕидотз и овде залепам исто не е опција. Плаќавме за глетување самите, а нова зграда е, и не можам со мајстори веќе да се расправам. И плус е трегер.. Единствено со лустерот да се изведе нешто ми останува. Ги гледав овие две опции:
како на втората слика со кабел малце ке го преместите да дојде над маса кабелот у канал ке го стават не се секирај нема ни да се знае
Епа затоа е најдобро ни бел, ни темен. Светло дрво, нешто во нијанса на јавор, бука. И уште поважно е да биде мат. Јас имам вакви врати и топ се за одржување. Подот ми е сјаен даб. Не лесен за одржување колку вративе, ама е далеку полесен од сјајните крем плочки кои ми се во кујна и ходник Тие се уби боже
Даб бе, не џабе е Златен даб. Златен даб со се иде, и со потемен намештај, и со модерен, и со рустикален
Ме интересира дали постои подна изолација под ламинат за да биде потопло. Има ли некој такво искуство?
За ламинат нз. Ама вујко ми има плочки што нема шанса да кажеш дека се плочки, изгледаат како да е ламинат. И има подно, и претопло и преубаво е зимно време
филц и стиропор се става ем звучна ем топлинска изолација е сеа колку е ефикасно незнам ама тоа ставаат
Јас не би ти рекла дека е добра идеја да поставиш камена волна под ламинат. Нема доволна цврстина. Изолација се става пред да се стави кошулица/порамнителен слој.. А ламинатот најдобро се поставува на рамна плоча. Се друго е ризик.. Стиропор никако не се става под ламинат поради тоа што не е пресован. Евентуално стуродур ама најтенкиот е 2цм, ама не прави кој знае колкава разлика. Али со се ламинатот ќе ти го крене подот за 3+цм ... тогаш не ти важи ни гаранцијата за ламинатот Плус тоа не се препорачува и поради тоа што иако е пресован може да попушти па после се гледаат процепи меѓу 2 ламинатни даски..
Вака сега.. Камената волна е погуста и потврда и иде најчесто во коцки додека пак стаклената е мека и во ролна. Подобра изолација имаш со камената волна. А стаклената на пример не се препорачува да се става како изолација на кров. Обично ставаат од тој филцот од пола сантим под ламинатот ако е ептен зорт за изолација ама не прави никакви чуда.. Само подно..утре да градам, само подно би избрала. А може и во стан да се стави дури..
Ние имаме стаклена волна на кровот, поткровје сме. На подот имаме стиропор. 4 години сме тука, а не ни се одвоил ламинатот. Сега за сега немаме проблеми
Мора нешто да се стави квалитетно , станот е на приземје и е многу ладен зимно време и е во стара зграда.
АКО имате финансии би ти рекла да прашаш изведувач за подно греење, јас знам една фамилија што на градско парно си стави подно исто на приземје и се раатисаа. Иначе ако не тие многу пари и ако не сакаш подно, стиродур+порамнителен слој одозгора.. па после што и да ставаш на под..ламинат паркет таркет плочки... Знам како е на приземје, сега нели во куќа сум и иако ставивме 5цм стиродур и кошулица па под, не е топло пак си влече од долу. А жртвувавме може 8цм од таванот т.е подот повисок испадна па врати кратење па чуда Затоа ти викав за подното.. Сега да сум, би инвестирала во подно ако поскапо излегуваше. Ама допрва нема шанси Многу е зафркнато приземјето..