Стручни совети од архитектки!

Discussion in 'Дом' started by AngelOfArh, Dec 10, 2012.

1. hristinan12

hristinan12 Популарен член

Каков мајстор да барам за изведба на оваа настрешница пред влезна врата? или предлог фирма кои би можеле ова да го изведат

Attached Files:

2. blue-diamond

blue-diamond Истакнат член

Здраво, во станот имам соба (не знам дали се карактеризира како соба колку што е мала) која што по план е правена да биде нешто ко работна соба, но јас од тоа немам потреба :)) па ми треба некоја идеја како да ја искористам најдобро.
    До сега ја користев како “гостинска соба” со единечен душек на под :))) е сега сакам наместо душек можеби да ставам од оние фотељите на спуштање а од десна страна нешто како вграден плакар или полици. Да ми кажете вие ако имате некои подобри идеи, или предлог плус за вградени плакари и како им се движат цените отприлика.

Attached Files:

3. blue-diamond

blue-diamond Истакнат член

И да се надоврзам, за спалната соба, каде би било најдобро да стои лежајот? тоа што е 96цм е прозорот, тоа шрафираното е столб, 89цм е вратата, а 162цм до каде што се отвора вратата :)) please don’t judge моите обиди сама со олд скул метро да ја мерам собата :)))

Attached Files:

mira.mira likes this.
  4. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

Кафено -врата
    плаво-прозор

received_1684006518727287.jpeg

5. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Те прочитав и во другата тема, немам услови за цртање.
    Колку простор имаш зад врата, на тој ѕидот што е 290? Тоа личи како единственото место кајшто би влегол плакар.
    Карши врата, комода за преповивање, па детско креветче, па спална-се на ѕидот 450.
    Евентуално некое решение со плакар во истата линија, како на сликава- во тој случај комодата за преповивање во некоја друга позиција.
    upload_2023-5-7_20-46-1.png

mira.mira and SunnyGirl2 like this.
  6. SunnyGirl2

SunnyGirl2 Форумски идол

да место за плакар, да не е мачку чудно плакар
    пред него креветче
    нашиот кревет
    и комодка ? :)

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Не го разбраво прашањето.
    Спална е да речеме широка 180+креветче залепено до неа, значи +70, ти пополнува 250 см од ѕидот. Имаш уште по метро од двете страни, за 2 раздвоени плакари или да ги врзеш со таков дел над постелите, тн.висечки елементи. Тоа би било максимално исполнување на простор и функција.
    Во тој случај комодата би дошла негде на ѕидот карши прозор, таа и така е привремена.

За плакар пред/ карши спална, реално 90 см се малку простор.

8. plavata212

plavata212 Истакнат член

Девојки колку би чинел синтелон за соба од 7 м2?

9. Malesia

Malesia Популарен член

Подни плочки во кујна со фуга или без?

10. Wonder93

Wonder93 Активен член

Без фуга,или ако веќе сакаш фуга нивото да е максимум 1mm зошто фугата со тек на време станува одвратна...

Malesia likes this.
  11. Jana87

Jana87 Популарен член

Сакаме да реновираме дома, па размислувам со план со архитект да се испланира што каде ќе иде од мебел, прозорци сакаме да отвараме нови и севкупниот распоред да се испланира пред да се почне па ме интересира како идат цените по квадрат и препораки ако имате некој што скоро реновирал... Тнх

12. Anna-Banana

Anna-Banana Популарен член

Може ли некој да ми помогне, кој е најдобар избор за материјал на кујна? Мене многу ми се допаѓа мат медијапан, но цените се превисоки. Замислата на кујната ми е медијапан со иверка, но дали има нешто што е слично на медијапан со подостапна цена?

Благодарам

13. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Здраво,
    Ве молам за совет, дали е практично на вграден плакар кој оди на цел ѕид по должина и ширина, позади да не се става лесонит, од причина да може да дише ѕидот?
    Дали е практично на овој начин, алиштата да не се валкаат што ќе допираат до ѕидот?
    Ова го прашувам бидејќи позади плакарот ни се појави влага и мувла.
    Се мислиме дали да го поправеме плакарот на овој начин.
    Фала ви

14. Mucika

Mucika Популарен член

Јас не ставам лесонит намерно на големите плакари. Не заради дишење, не можам да смислам какви гнасотилуци има позади после 5-10 години или повеќе. Не се прљаат алиштата од ѕидот. Во однос на мувлата и дишењето, зависи од што е, може да се појави може не.

15. danichap

danichap Moderator Staff Member

На таван имаме просторија од околу 40-50м2 која сеуште немам точна замисла како би ја искористила. Три деца се надвор од возраст кога игрална би им била од корист. Си имаат свои соби со дел за играчки кои ги преферираат. Фамилијарни игри од типот не лути се човече играме на маса во дневна, надвор дел за справи активности.
    Е за најмалово, се мислев нешто како лего соба, за градење.
    Истовремено си викам и душек на под за екстра гостинска не би бил на одмет.
    Ако на некого му испаднала слика/идеја на пинтерест во овој правец, за таван, би било супер да постира. Ми фали мала инспирација додека почнам, после верувам спонтано ќе надополнувам.

Немам актуелна слика од таванот, ама колку за подобро визуелизирање.
    На среде може и возрасен нормално да стои, висината е ок, дрвените столбови мора да стојат.
    F2B8228D-36C4-4F24-99AA-ABACCEFDE995.jpeg

Lizi likes this.
  16. An-na

An-na Форумски идол

Кај нас на плакарите немаме лесонит. Нас ни се вградени, од ѕид до ѕид. Sидот позади го намачкавме со специјална боја, латекс мислам беше. Прашајте во било која продавница за бои и лакови, ќе ви дадат.
    Не знам каков ви е плакарот, ама лесонитот придонесува за крутост на истиот. Па, ако го извадите (ако разбрав убаво) размислете како да го укрутите.

Mila0000 likes this.
  17. Mila0000

Mila0000 Истакнат член

Фала ви на одговорот :)

18. PoisonIvyFatale

PoisonIvyFatale Истакнат член

• Здраво, колку отприлика кошта да се направат вакви рамки на зидовите и каков мајстор се ангажира? 2EF49636-57F5-4968-84AC-0260C766E717.jpeg

19. Lizi

Lizi Популарен член

https://pin.it/74H8w8l ,

дрвената конструкција ме потсети на ваков момент.^

Од страна такви сунѓери што се користат исто за играње, притоа да може и возрасен да испружи нозе.:lol:

Неколку пинтерест идеи:

https://pin.it/3xdwxch
    https://pin.it/4YeJyp8
    https://pin.it/23FAi0W
    https://pin.it/4Oriz1W
    https://pin.it/3MVdc3j

Простор за складирање лего, со проѕирни кутии, по боја наредени или па - икеа трофаст, некој ѕид со блекборд боја за чкртање со креда...

маалку брејнсторминг од еден рѓосан мозок на архитект што не се бави одамна со ентериер...8-|

Се надевам се закачија линковите... преубав простор инаку, сигурно ќе се скоцка перфектно!

danichap likes this.
  20. Sacka0311

Sacka0311 Истакнат член

Здраво,
    Дали можда некоја знае мајстор за кошулица во Битола, што би се нафатил за мала површина од 8м2-10м2, рачно или машински сеедно
    Фала однапред