Стручни совети од архитектки!

Дискусија во 'Дом' започната од AngelOfArh, 10 декември 2012.

1. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    8.720
    Со други зборови да барам со прозор нели? И колку ќе трае, ќе трае. Па макар и постар стан, да се реновира.

А баш забележав, на нови градби, значи уште во изградба план, на надворешен ѕид, нема прозор.
    А цените лудило.

2. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.365
    Допаѓања:
    108.023
    Ако најдеш да, барај.

3. Iva:)

Iva:) Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2016
    Пораки:
    996
    Допаѓања:
    2.436
    Не сум видела во поновите згради ВЦ со прозор, ама еве проверено функционира добро и со вентилација. Е сега во старата зграда кај моите таму и израснавме има прозор и да ти кажам супер е со прозор, ама и вентилацијата завршува работа.

На јolene му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    56
    Опседната сум со хигиена затоа за чешмата шолјата и тушот не би сум ризикувала за црна боја зошто знам дека дење ноќе ќе ги чистам Ама сакам само рамката на туш параванот да ја напраам црна дали и на неа би се познавало мн бигор?

5. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.365
    Допаѓања:
    108.023
    Ама бигорот не е нехигиена, едноставно водата ни е таква. Искрено на рамката не се познава баш баш, на стаклото се познава повеќе. А чешмата ако пазат дома сите, нема гајле. Ние и детето го научивме да внимава и да пребришува, купив еленска кожа и со неа бришам околу мијалник и чешма.

На Кита му/ѝ се допаѓа ова.
  6. bookslover

bookslover Популарен член

Се зачлени на:
    8 мај 2016
    Пораки:
    885
    Допаѓања:
    1.668
    И ние во моменталниов стан немаме прозор, а супер си завршува работа и вентилацијата. И во станот што ќе го купуваме исто нема прозор така што мислам дека добро е и со вентилација, ние до сега сме немале проблем.

7. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.987
    Допаѓања:
    187.613
    Цел живот овде, живеам во станови со купатило без прозор. Проблем со влага само во кујна сум имала, во купатило никогаш. Така што, не го разбирам проблемот.
    Јас секогаш бирам стан пред реновирање, никако нова зграда и да си го реновираш сам. Да го видиш во најлошо можно издание, да си го напраиш по свое, плус имаш гаранција по реконструкцијата. Е маткање, време и живци е, ама на готово шминкано не верувам.

8. Кита

Кита Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2017
    Пораки:
    151
    Допаѓања:
    56
    Џабе објаснуваш на ненормален човек како мене :D:D Јасно ми е и реално и лочигно е така да ама јас сум опседната со лочки особено па сега во бременоста маж ми се плаши дома да влезе :D Имав диспанзер за сапун црн но од шо прска вода има како бели флекички и го тргнав :D:D:DАма штом не се познава рамката тоа ми е битно стаклото знам ќе го бришам после секое туширање.Од каде ја зеде еленската кожа?

9. јolene

јolene Популарен член

Се зачлени на:
    20 септември 2017
    Пораки:
    1.927
    Допаѓања:
    8.720
    Ќе се разведеме ако земеме да реновираме. А и мајстори кај да најдам, три години ќе трае Билко.
    Ние прв пат сега без прозор, не е мувла ама влажноста на соседната соба после бањање се покачув одма. Не е само тоа фактор и терасата над нас е. И зградата од пред 50 години што е. Ама и вентилацијата не е како што треба.
    Нит желба ни нерви имам да се оправам со газди. Сакаме на наше веќе да одиме.

А за нови градби, некна бевме да видиме еден. Пред 4 год граден, дали и толку беше. Распукале ѕидови внатре, мувла се појавило од не добра изолација, фасада се распаѓа, железо рѓа фатило. Станот внатре за распоред и прозор бо купатило. Луксуз со се можно. Две бањи, подно, терасата огромна, високи прозори, електрични ролетни. Се вложиле луѓето над 800к сега гледаат само да го продадат. И вештаци и судови со изведувач. Страв да те фати.
    Над станот огромна тераса, прашање на време е кога ќе протече. Нова градба у дојчланд.
    Не дека сите се така, ама замислата да вложиме во нов отпадна.

На Biljarkata му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Biljarkata

Biljarkata Форумски идол

Се зачлени на:
    31 јануари 2019
    Пораки:
    19.987
    Допаѓања:
    187.613
    Ок, за нов стан се разбравме значи.
    Влага, мувла е повеќе фактор од надворешни влијание, надворешен ѕид /прозор а внатре топло и влажно. Ко што си приметила со терасата, ко што ми се појави во кујна мене.
    За реновирање не знам. Звучи ризично по брак, ама еве, ние преживеавме две:D. Не дај се Инес;)... Мислам има некоја техника на подготовка на ѕид во купатило, као импрегнација, не знам како точно се вика- се прска ѕидот да не прима влага. Па се чека да исуши нормално, па после се малтери, се лепат плочки.
    Исто битно- гледај да е станот на средина, да не се сите ѕидови од сите соби надворешни- сдк на пример во среден влез. Ваљда ме разбра.

11. AngelOfArh

AngelOfArh Форумски идол

Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    20.365
    Допаѓања:
    108.023
    Ја земав од Електрометал, кај Сити мол. Ми стои на регистер и само пребришувам.

На Кита му/ѝ се допаѓа ова.