Zdravo, jas sum student na pmf otsek turizam, sakam da znam dali diplomata bi vazela za rabota vo stranstvo i dokolku nemate takva informacija, dali znaete kade mozam da se obratam za da doznaam? Fala vi mnogu ubav den
Здраво девојки, дали некоја може да ми даде подетални информации за биохемија и физиологија и молекуларна биологија, које е по перспективно и каде можам да работам по зсавршувањето на некое од нив?
Не знaм кaкo е сегa некoј друг тoa ќе ти кaже aмa те oхрaбрувaм и ти пoсaкувaм среќa и дa знaеш декa имa перспективa вo билo штo дa oдбериш. Јaс зaвршив хемијa вo 2012
Здраво, оваа година завршив средно, и пмф е еден од факултетите на кои што сакам да се запишам на следнивде смерови: молекуларна биологија, биохемија и физиологија или геофизика. Бидејќи имам завршено средно економско, предпоставувам малце потешко ќе ми биде да се снајдам, ама сакам да прашам дали поради несоодветни предмети од матура одземаат поени при упис?
Биохемија и физиологија мислење? Дали вреди да се запише и што би работеле подочна? Има перспектива смерот?
Дали може мислење за молекуларна биологија од студенти кои се на овој смер? Иначе треба да се запишам сега а сеуште немам одлучено медицина, молекуларна или пак некој технички? Ве молам за совет!!
Сакам да запишам етнологија и антропологија како вонреден студент,па ме интересира како оди процедура за лекарско? не сум вработена па затоа ке морам со лекарско. Некој да ми помогне
Географски информациони системи?Може во некоја агенција за некои податоци во врска и со туризмот нешто,ама слабо некако работа со ова Ако имаш основа математика иди,ама ако немаш и не си баш сериозна,подобро немој,пошто математика се едвај тројца,од запишани на почетокот 20,не е тешко ако имаш основа,статистиката е лесна,има фини професори,ама статистика е најфин и најлесно се поминува кај него
Zdravo na site. Bi sakala da prasam dali ima poseben smer za genetika, jas imam uste edna godina gimnazija i razmisluvam me interesira biologija pospecificno genetikata no ne sum bash informirana kakvi smerovi ima za ova ako znaete ve molam da me nasocite i dali e mnogu tesko ili sepak ako ima interes se izdrzuva hahaha. Ne sum tolku dobra po hemija no sepak me interesira i mislam ako se obidam mozebi ke uspeam so genetikava.
Има смер Молекуларна биологија. По разговорот што го водевме со моја професорка, сподели свое искуство и кажа дека е тешко. Но сѐ си има своја тежина. Што и да одбереш, треба да знаеш во што се впушташ и очекувањата да ги спуштиш на минимум, а да вложиш многу труд. Ова е еден од факултетите каде што ако навистина не си сигурна дали е тоа "тоа" за тебе, и ако немаш голема желба за да одиш до крај, не треба ни да го одбереш уште од старт. И ако не ти одат општо природните науки од рака, нема потреба да се заглавуваш на факултети за природно- матемтички науки. Знам колку важна одлука е да се избере вистински факултет и да се одбере професија, затоа треба претходно внимателно да се размисли и да се разгледаат сите можности.
Jas ja sakam mnogu biologijata i ja ucam so zelba, problemot mi e sto hemijata ne mi odi najdobro i tesko mi e da se odlucam zatoa sto osven na molekularna bilogija ne znam na sto drugo bi se zapisala. Ti blagodaram na sovetot, tesko e da se odbere i bara mnogu trud no i da se ima i osnova.
На сите смерови на институтот биологија имаш предмети хемија, нема бегање. Во прва година се учи и математика и физика.
Тоа го реков и јас, ако не ти одат од рака природните науки и ако не ги разбираш работите од прва, најдобро би било да ги елименираш природно- математичките факултети и да одбереш нешто друго. Можеш да избереш нешто друго. Имаш уште година дена за размислување.
Јас вчера се запишав на ПМФ смер Биологија-за наставни кадри во средно образование Имав интервју со една професорка и ми кажа дека електронски имало само 10 запишано, а јас бев прва кај неа, ме запиша во еден тефтер. Дали е можно да ме префрлат на друго или?