Општа хемија се учи се од трите закони,до атомски далтонови теории,хемиски врски,номенклатура,кинетика,термодинамика,раствори...се
Нутриционизам е сличен со молекуларна биологија со генетика,прва година бар 80% се исти предметите.За наоѓање работа со смер Биологија,ќе најдеш ама за добра плата кај нас тешко.Едино ако не станеш генетичар кај Жан Митрев во лабораторија па така да земаш океј плата
Какви работни позиции би можело да се работи со завршен факултет генетика еве (освен тоа што го спомна)?
Ова за Ристе по физика е точно 100%. Математика кај Ераковиќ не е дозволено да пишувате во тетратка, само подвлекување од учебници. Едит: теорија хемија усно испрашуваше Мето на испит.
Кои се прв и значаен предмет на пмф? пополнувам на iknow не знам што да изберам. За прв значаен пишав биологија ама за втор неам појма што да стааам хелпп
Не разбрав во кој контекст. Ама ако се бара општо како науки, тоа се биологија и хемија. Тоа и се полагаше приемен на времето.
Go spustiv laptopot za utre da popolnam toa sto mi ostana inace ke ti sliknev.. znaci vaka od ednata strana ima da popolnis kakvo sredno sum zavrila( vo mojot slucaj struchno) dali imam polagano matura(nemam) i deka nastava sledev na makedonski jazik. Posle od desnata strana ima da popolnis Prv znacaen predmet i pod toa da vmetnes oceni od site godini od 1-4. I pod se ova ima Vtor znacaen predmet i da vmetnes oceni od site god. Kako prv znacaen predmet go pisav Biologija i si gi pisav ocenkite. Ama vtor ne znam sto da pisam me buni mn.. ima eden kup predmeti da se biraat imase primer makedonski,angliski,anatomija,hemija,biologija,sociologija,biznis i drugi Sega jas ne znam dali moram hemija da go odberam iako jas go slusav samo 1va i 2ra godina sredno. Probav da ti objasnam ako ne me sfati ke sliknam utre @DoubleHelix i ja mislam deka e hemija ama ne sum sigurna... da ne moze i dr predmet da stavam
@Kimberly11 тоа поле може да биде поврзано со матурата. Не се сеќавам на листовите кога пополнував јас, но мислам дека имаше поле каде се пишуваа оцени од матурата за важните предмети. Најубаво сликај утре па ќе видам дали е истото.
Јас студирам на Институт за Биологија, на биохемија и физиологија. Гледам дека има многу заинтересирани, особено за молекуларна, па бидејќи во прв ги имав истите предмети и најголем дел од истите професори како и колегите од молекуларна, можам да споделам искуство 1. Општа хемија на молекуларна биологија им предаваше проф. Сандра, па немам што да кажам за неа. Ако случајно нареден семестар ви предава Мето, гледајте да положите барем теорија на колоквиуми, бидејќи испитот е усен, а професорот е малку терсене. На колоквиуми дава многу ограничено време за решавање, на пр. пола час за 30 прашања, но според мене добро предава и покажува експерименти и на предавања потенцира што би можело да се падне на полагање. 2. Клеточна биологија ми беше многу интересен предмет. Првиот дел кај проф. Маја, за животинска клетка, е полесен, и професорката предава добро и разбирливо, а вториот дел, за растителна клетка, кај проф. Гордана е малку пообемен. Тоа што ме нервираше е дека Гордана предава пребавно и зборува претивко, па во 8 сабајле е малку тешко да се следи. Во прв и втор семестар, а и во втора година нема "изборни" предмети, бидејќи веќе се избрани за вас, како задолжителни изборни. Малку е нефер што тоа не е објавено никаде, но... За прв семестар се физика за биолози, математика со биостатистика и анатомија на човек, а за втор семестар се лабораториски практикум и биофизика на клетка. Апсолутно се сложувам со тоа што го напишале претходните членки за Ристе, искрено се сомневам дека воопшто и ги прегледува тестовите. Материјалот што се учи е интересен, а посебно физичките основи на некои биолошки појави. Анатомија на човек е лесно, но ако досега сте учеле гимназија, латинските имиња се малку тешки за паметење на почетокот, но со труд се постигнува. Професорката предава океј според мене. Математика со биостатистика не го поминавме целиот материјал, ни б од биостатистика не видовме. На вежби се работат одреден тип на задачи, и после слични даваа и на колоквиумите, а за теорија, не се полага усно, туку писмено, и голем дел од колегите положија само со прашања од претходните години. На предавања проф. не ни дозволуваше да пишуваме во тетратка, туку да носиме книга и да подвлекуваме. Вежбите се многу важни, мора да бидете редовни, бидејќи се услов за потпис, а се полага и практично. Многу време се останува на факултет за предавања и вежби. Е сега, лабораториите не се баш опремени, за жал. Сакам само да ви кажам, да не ве плашат туѓите коментари и искуства, бидејќи со желба и труд сè може да се постигне, посебно кога го сакате тоа што го учите. Јас очекував да е потешко на почетокот според тоа што ми раскажуваа, но најголем дел од обврските ми беа океј. Со среќа на сите
здраво! догодина сум матурантка и малце е рано но знам дека сакам да студирам нешто од областа на биологијата. Супер ми одат биологија и хемија но запнувам на физика и математика, поминувам со сите 5ки но треба ептееен душа да вадам за овие 2 предмета (делумно поради професорите затоа што буквално само кажуваат вицеви на час а бараат се). Видов дека има смер екологија и баш ми е интересна како наука па се мислам тоа да студирам. Како е таму? Колку има што се запишуваат годишно? Ја сметате ли екологијата за перспективна наука?
A od koj semestar ke mozeme da si birame nie sami predmeti? Stv e loso toa sto ne napisale deka ni se zadolzitelni tie..Inaku ti blagodaram sto se potrudi da napises
Биохемиско-физиолошка насока од петти семестар веќе можеме да бираме изборни предмети од понудена листа, а за молекуларна биологија не сум сигурна
Благодарам и на тебе и на другите што одвоија време да помогнат. Сакав да прашам само барем се работи/учи ли нешто во неопремените лаборатории или сè е ради реда?
Се запишуваат по 5-6 души знам од моја генерација сега се останати дури двајца.Учат предмети со нас(молекуларна) и биохемиска.Како и да е на катедра биологија сите смерови се слични.Е сега дали е просперитетна не знам
Далеку од тоа дека воопшто не се учи на вежби или дека воопшто ништо не се прави. Во прв семестар имате по 4 часа микроскопирање неделно по клеточна биологија, и гледате готови препарати за животинска клетка и сами подготвувате препарати за растителна. Неделно мислам дека има 4 часа лабораториски вежби по општа хемија, плус 1 час решавање задачи. Асистентите и по двата предмета се одлични и секогаш достапни. Анатомија на човек вежбите се главно преку пополнување и означување слики во практикум, и покажување на некои елементи на готови модели. Физика вежбите се искрено многу многу интересни, а математика се решаваат задачи.
Како не, екологијата е многу перспективна наука! Сѐ повеќе и повеќе невладини никнуваат како резултат на еколошкава ситуација на глобално ниво. Понекогаш се каам што не запишав екологија, но во задно време сите мои истражувања влечат натака, па барем факултативно се активирам. Инаку од математика и физика нема бегање. Сите смерови ја имаат во прва година. Утешно е што е само една година Во просек 8 саати. Некогаш до 17h но тие денови си почнал покасно.