Јас го имам пишано тоа дека нема голем интерес и стојам на тоа. Баш јас бев на институт на биологија, биохемија и физиолгија и ме примија у државна квота а средно бев правен техничар во борис. Точно дека во споредба со другите институти има најголем интерес, пример на физика има тројца тука има 60 студенти ама општо кажано нема голем интерес. Плус што пола ќе се отлажат, на време ќе дипломираат неколку души и останатите после 10 години.
Да, за биологија и физиологија лани знам дека останаа неколку места во државната квота. Во таа со генетика имаше некои што не влегоа, ги изеде конкуренција со поени. Инаку откажување има на секој факултет, најчесто во прва година. Менуваат насоки или факултети. Тоа е нормално секаде, зошто очекувањата не им се исполниле или се предомслиле. Од тие што ќе продолжат, ќе дипломираат со различно темпо. Мене ми е жал што природните науки се толку непопуларни за новиве генерации. Сите се залетуваат по компјутерски науки дури и кога не им лежат тие насоки. Вагаат сите колку треба да се вложи (учи), наспроти колку ќе има шанси да работи во струката и да зема добра плата. Ама сепак мислам дека многу се греши во тие математики. Мое мислење е дека ако се потрудиш и се вложиш и учиш во смерот што си го одбрал, ќе се снајдеш добро подоцна и на пазарот на трудот. Зошто во дефицитарни струки и конкуренцијата за вработување ќе ти е помала. Дури може и да бидеш во позиција да поставуваш услови (висина на плата, раб. саати и сл). А компјутерџии ќе се продуцираат многу, многу од нив ќе бидат и натпросечни на пр.
Знам деца моја генерација што се запишаа средно компјутерски Техничар, а сега мака водат со стручните предмети како електротехника, физика и т.н. Јас знаев дека одам нешто каде има природни науки бев во дилема да ли сакам хемија или биологија (за разлика од сите биологијата за растенијата ми е поинтересна) Па ја избрав хемијата планирам применета хемија и секако магистратура + да дополагам педагогија и психологија за наставна хемија
Zdravo,sakam da prasam dali posle diplomiranje Biohemija-Biologija treba da se stazira ili moze vednas vrabotuvanje?
Odev na praksa vo drzavna laboratorija a fakultetot seushte nezavrshen mi bese. Tamu mi kazaa deka ke treba da staziram 6 meseci pod nadzor na doktor specijalist za medicinska biohemija pa dokumentot so negov pecat ke mi bil licenca za rabota.E sega nekoi mi vikaat deka ne treba da staziram,zatoa sum zbuneta.Kako diplomiran inzener po biohemija ke mi treba pecat za rabotata,site sto se vo laboratorijata kaj sto odev na praksa imaat pecati
Хм чудно. Имам колеги од факултет што работат на клиника и во лаборатории како што се авицена,биотек и слични и никој од нив не стажирал. Ова е претпоставувам какп пракса пред да те вработат или нешто ново сега воведено.
Ili e politika od laboratorijava kaj sto odev na praksa 2 godini.Na internet nikade nema indormacii za staziranjevo,po logika na nestata posle staziranje se polaga i strucen ispit pa taka licenca se dobiva.A tuka nitu polaganje ispit nitu nisto.Licenca go smetaat dokumentot sto go potpisuval doktorot specijalist po med.biohemija Fala mnogu dusho❤️,mi se razjasnija nekoi nedoumici
Нема затоа што не постои такво нешто Нема стажирање нити стручен испит. Убаво си кажа тоа е до политиката каде што работиш. Јас не работам во медицинска лабораторија но сепак до негде сум по струка и нити јас не сум стажирала, ни пракса ни ништо.
Јас работам во лабораторија како мед.лаборант но колку што знам вие што сте со биохемија-ПМФ за да добиете печат од ФЗО треба да стажирате мин 6 месеци/1 година под надзор на доктор спец. по мед.биохемија. Тоа "стажирање" е потребно само во случај кога биохемичарот го пријавуваат како носител на дејност на одредена лабораторија (обично во мали лаборатории или лаборатории во склоп на поликлиники). Во поголемите лаборатории нема потреба од такво стажирање бидејќи носител на дејност обично е специјалист по медицинска биохемија а биохемичарите немаат потреба од печат бидејќи резултатите се валидираат од страна на докторите.
Dali znaes dali moze da se pocne so staziranje pa potoa da se diplomira,mislam ete sum odela 2 godini sum se obucila,dali moze da se priznae toj period?