1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студенти на ПМФ-Скопје

Дискусија во 'Образование' започната од milenuska, 14 јули 2010.

1. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10

Јас планирам да студирам биохемија :) и исто се распрашував вака по форумов која е разликата и ми кажаа дека на институтот по биологија т.е на биохемија и физиологија некаде 80-90 % е биологија останато хемија, додека на институтот по хемија т.е аналитичка биохемија 80-90% е хемија а останато биологија. Е сега колку е точна оваа информација не знам . Исто така прашав една девојка која студира биохемија и физиологија ми кажа дека можам да одам на биохемија бидејќи повеќе имало биологија.

2. orchid28

orchid28 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    169
    Допаѓања:
    156
    Девојки знам дека многу се збори по темава за биохемија и физиологија но ме интересираше дали може некој подетално да ми каже нешто во врска со факултетот.....колку е тежок, дали би ми се исплатело да се запишам (во однос на просперитетот и можноста за наоѓање работа), што поточно би можела да работам со тоа во иднина и дали може вонредно да се запишам
    Фала однапред

3. Dreamer

Dreamer Истакнат член

Се зачлени на:
    29 март 2010
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    138
    Има ли некој што студира на ПМФ - биологија да ми пише лп? Имам нешто да прашам :)

4. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10
    Некој да не знае од колку поени примаат на пмф- биохемија и физиологија ??? Ако знае нека каже, сакам да знам колку поени имал оној последен на листа :tmi:

5. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.938
    Допаѓања:
    18.196
  6. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    Од кога почнуваат уписите на ПМФ? И дали има насока само туризам, или се само туристичка географија, бањски и селски туризам?

7. Piink

Piink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    28
    Првиот уписен рок е на 14 и 15 Август, исто како на сите други факултети при УКИМ. И еве, види си на конкурсот, насока туризам има:
    http://ukim.edu.mk/dokumenti_m/158_Konk ... 405231.pdf,
    ако не се отвара линкот еве има на страната на ПМФ
    http://www.pmf.ukim.edu.mk/web/pages/news

На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Lovely93

Lovely93 Истакнат член

Се зачлени на:
    9 септември 2013
    Пораки:
    2.637
    Допаѓања:
    2.020
    ^ Не можам да најдам насока Туризам, барав и под Географија..... :?: А пред некое време кога ја гледав програмата (не знам како да го наречам, едно како за симнување), таму си имаше туризам. :^)

9. Piink

Piink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    28
    Иди на страната на пмф, отвори го линкот
    КОНКУРС за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2014/2015 година
    и ќе видиш на ПМФ, кај географија ( нели гранка на географијата е ) има вака:

студии по географија (8 семестри)

- наставна географија (во
    мирување)

- географски информациски
    системи

- туризам

- демографија

На Lovely93 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. feminium

feminium Истакнат член

Се зачлени на:
    25 август 2012
    Пораки:
    1.709
    Допаѓања:
    1.740
    На ПМФ-наставна насока има некој?? поможност математика
    Пишува некакво како интервју ке имало ама немало да се бодува, некој да ме просветли ве мооолам???
    Ааа и тоа пријавата пишува РЕЗУЛТААТИ ОД ПРОВЕРКА НА ЗНАЕЊАТА, какви резултати???

11. Piink

Piink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    28
    Не е страшно интервјуто, како што кажаа колегите од наставна физика, ги прашувале прашања од типот, зошто го одбра овој факултет, зошто сакаш да бидеш професор/ка.. такви некои општи прашања. А нема пникаква проверка на знаењата како што има на архитектура или драмски факултет на пример приемни испити. Ова ти е чиста формалност и нема елиминационен карактер. Се зависи од поените од средно.

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  12. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10
    Дали мора секој ден да се оди на факултет ? Знам некои што не одат баш секој ден, а на пмф каква е ситуацијата ? :?:

13. redheaded

redheaded Истакнат член

Се зачлени на:
    8 јануари 2013
    Пораки:
    115
    Допаѓања:
    29
    Се зависи од распоредот на предавања, јас секој ден имав предавања :)

14. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673

Јас сум студент на ПМФ и пред 3 години кога се запишував истото беше. Кординаторот те повикува на интервју кое е задолжително и ти поставува општи прашања од типот на зошто баш овој факултет, оваа струка ? Од каде си? Каде си сместен? Тоа се прави со цел да ги проверат твоите говорни способности бидејки иден професор треба да знае да зборува разговетно, литературно, осмислено.

На feminium му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Fatalnata

Fatalnata Популарен член

Се зачлени на:
    29 јули 2014
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    8.673

Зависи на кој смер си запишан :)

16. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10
    Има некој од Куманово кандидат за наставна биологија ?? :)

17. franca

franca Популарен член

Се зачлени на:
    20 јули 2014
    Пораки:
    1.114
    Допаѓања:
    2.740
    И јас сум на ПМФ ,прв пат слушам дека имало некакви прашања од типот.зашто оваа струка итн :o

18. Piink

Piink Истакнат член

Се зачлени на:
    24 август 2012
    Пораки:
    87
    Допаѓања:
    28
    Кога се запишуваат одат на интервју само оние што ссе наставна насока, ти најверојатно си друга насока.

19. Anetaaaaaaaaaaaaa

Anetaaaaaaaaaaaaa Истакнат член

Се зачлени на:
    18 август 2011
    Пораки:
    15
    Допаѓања:
    3
    биохемија? чиста хемија? што да правам .. хелп? .. а од страна имам милион совети како тоа би ми било залудно потрошено време .. ваше мислење феминки??

20. B12

B12 Активен член

Се зачлени на:
    24 јуни 2014
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    10
    :) :) се зависи што сакаш повеќе и што ти оди повеќе , ако повеќе сакаш биологија тогаш биохемија , ако пак си заинтересирана за хемија тогаш чиста хемија. Е сега зависи имаш 2 вида биохемии аналитичка биохемија (90 % хемија ) тоа ти е на институт за хемија и имаш биохемија и физиологија ( велат повеќе биологија имало ) тоа е на институт по биологија. Mислам дека времето нема да ти биде залудно потрошено затоа што јас лично сметам дека биохемија е супер насока а и супер работа. Јас исто така се двоумам, дали да запишам наставна биологија или биохемија и физиологија, хемија не ми оди , па ќе видиме :)

и уште нешто ! слушај се себе си , не дозволувај другите да те усмерат на некој друг факултет а да не те влече утре тоа што ќе го студираш, затоа што утре кога ќе го завршиш факултетот ти си таа што ќе треба да работи а не некој друг па не би било добро да одиш на работа со сила и нозете да ти се враќаат назад, а пред се ќе даваш пари за студирање ! така да послушај си ја интуицијата и не дозволувај многу многу други да ти зборуваат затоа што можат уште повеќе да те збунат ! ;) :)