Јас планирам да студирам биохемија и исто се распрашував вака по форумов која е разликата и ми кажаа дека на институтот по биологија т.е на биохемија и физиологија некаде 80-90 % е биологија останато хемија, додека на институтот по хемија т.е аналитичка биохемија 80-90% е хемија а останато биологија. Е сега колку е точна оваа информација не знам . Исто така прашав една девојка која студира биохемија и физиологија ми кажа дека можам да одам на биохемија бидејќи повеќе имало биологија.
Девојки знам дека многу се збори по темава за биохемија и физиологија но ме интересираше дали може некој подетално да ми каже нешто во врска со факултетот.....колку е тежок, дали би ми се исплатело да се запишам (во однос на просперитетот и можноста за наоѓање работа), што поточно би можела да работам со тоа во иднина и дали може вонредно да се запишам Фала однапред
Некој да не знае од колку поени примаат на пмф- биохемија и физиологија ??? Ако знае нека каже, сакам да знам колку поени имал оној последен на листа
^ http://www.fakulteti.mk/upisi/2012-2013/rezupis2012.aspx http://www.fakulteti.mk/upisi/2013-2014/rezupis2013.aspx Tука види си.
Од кога почнуваат уписите на ПМФ? И дали има насока само туризам, или се само туристичка географија, бањски и селски туризам?
Првиот уписен рок е на 14 и 15 Август, исто како на сите други факултети при УКИМ. И еве, види си на конкурсот, насока туризам има: http://ukim.edu.mk/dokumenti_m/158_Konk ... 405231.pdf, ако не се отвара линкот еве има на страната на ПМФ http://www.pmf.ukim.edu.mk/web/pages/news
^ Не можам да најдам насока Туризам, барав и под Географија..... А пред некое време кога ја гледав програмата (не знам како да го наречам, едно како за симнување), таму си имаше туризам.
Иди на страната на пмф, отвори го линкот КОНКУРС за запишување студенти на прв циклус студии на студиските програми на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје во учебната 2014/2015 година и ќе видиш на ПМФ, кај географија ( нели гранка на географијата е ) има вака: студии по географија (8 семестри) - наставна географија (во мирување) - географски информациски системи - туризам - демографија
На ПМФ-наставна насока има некој?? поможност математика Пишува некакво како интервју ке имало ама немало да се бодува, некој да ме просветли ве мооолам??? Ааа и тоа пријавата пишува РЕЗУЛТААТИ ОД ПРОВЕРКА НА ЗНАЕЊАТА, какви резултати???
Не е страшно интервјуто, како што кажаа колегите од наставна физика, ги прашувале прашања од типот, зошто го одбра овој факултет, зошто сакаш да бидеш професор/ка.. такви некои општи прашања. А нема пникаква проверка на знаењата како што има на архитектура или драмски факултет на пример приемни испити. Ова ти е чиста формалност и нема елиминационен карактер. Се зависи од поените од средно.
Дали мора секој ден да се оди на факултет ? Знам некои што не одат баш секој ден, а на пмф каква е ситуацијата ?
Јас сум студент на ПМФ и пред 3 години кога се запишував истото беше. Кординаторот те повикува на интервју кое е задолжително и ти поставува општи прашања од типот на зошто баш овој факултет, оваа струка ? Од каде си? Каде си сместен? Тоа се прави со цел да ги проверат твоите говорни способности бидејки иден професор треба да знае да зборува разговетно, литературно, осмислено.
Кога се запишуваат одат на интервју само оние што ссе наставна насока, ти најверојатно си друга насока.
биохемија? чиста хемија? што да правам .. хелп? .. а од страна имам милион совети како тоа би ми било залудно потрошено време .. ваше мислење феминки??
се зависи што сакаш повеќе и што ти оди повеќе , ако повеќе сакаш биологија тогаш биохемија , ако пак си заинтересирана за хемија тогаш чиста хемија. Е сега зависи имаш 2 вида биохемии аналитичка биохемија (90 % хемија ) тоа ти е на институт за хемија и имаш биохемија и физиологија ( велат повеќе биологија имало ) тоа е на институт по биологија. Mислам дека времето нема да ти биде залудно потрошено затоа што јас лично сметам дека биохемија е супер насока а и супер работа. Јас исто така се двоумам, дали да запишам наставна биологија или биохемија и физиологија, хемија не ми оди , па ќе видиме и уште нешто ! слушај се себе си , не дозволувај другите да те усмерат на некој друг факултет а да не те влече утре тоа што ќе го студираш, затоа што утре кога ќе го завршиш факултетот ти си таа што ќе треба да работи а не некој друг па не би било добро да одиш на работа со сила и нозете да ти се враќаат назад, а пред се ќе даваш пари за студирање ! така да послушај си ја интуицијата и не дозволувај многу многу други да ти зборуваат затоа што можат уште повеќе да те збунат !