Сега им е одморот на тие од Студентската служба, а во август пред уписи секако ќе работат, така што - без проблем ќе си земеш потврда.
Дали студентите запишани на постдипломски студии имаат право да аплицираат за место во студентски дом ?
Тоа уверението за остварени приходи од УЈП, нели се уплаќа за него прво административна такса од 100ден. Е сега, ако вадам за неколку члена во семесјството (полнолетните само), за сите уверенија посебно такса се плаќа?? Или само еднаш??
ДА за колку члена ке вагаш за толку треба да уплатиш.... мене не ми е јасно дали треба за двајцата родители да се вага уверение? оти само едниот родител кај мене има приходи,другиот нишш нема и нз со да правам.. ве молам ако знае некој нека ми каже....
За сите членови се вади. Барем јас извадив за сите иако не примаат сите приходи. За мама, тато и бато.
За сите членови се вади. Барем јас извадив за сите иако не примаат сите приходи. За мама, тато и бато. [/quote] Значи за сите што се полнолетни??[/quote] Ахам.
Дали има на јутуб видео како да се пополни електронската пријава?? и дали потврдата за остварен успех во студирањето се наплаќа Во Битола ме интересира посебно??
Девојки да не знаеете дали и преку лето може да се седи во студентски, колку се плака и дали во соба може да ти дозволат во соба да седиш сам иако е на пр. соба со 4 кревети ?Прашувам конкретно за студ. дом Пелагонија.
мислам дека само Кузман и дел од Стив ќе бидат отворени ова лето. за Кузман знам дека е 100 ден дневно, има тола вода и менза (за во менза башка си се купуваат бонови) еве тука имаш нешто http://www.fakulteti.mk/news/13-06-...ovi_vo_skopje_nema_da_rabotat_preku_leto.aspx
Сакам да прашам нешто.Немам земено една оцена во индексот од јунската испитна сесија, па дали на студентски ќе сакаат да ми удрат печат на оној документот за положени испити?Да не помислат дека неположен го претставувам како положен.Тоа е документот број 3. http://smestuvanje.mon.gov.mk/documents ... 025vbg7wio
Во конкурсот стои Спојлер V.2. Конечниот списокза прием на студентите од IIгодина и повисоките години ќе биде објавен на 29.08.2013 година на огласните табли во студентските домови каде конкурирал студентот и на интернет порталот http://www.smestuvanje.mon.gov.mk. Приговор по резултатите се доставува до архивата на Mинистерството за образование и наука, Ул. Св. Кирил и Методиј бр. 54, Скопје во рок од 5 дена од денот на објавувањето на резултатите. Приговори на конечен список? А нема да има прелиминарен прво како лани??
Јас би замолила ако има некој љубезен да ми објасни што како треба да се прави, брат ми прв пат ќе аплицира за во дом и поима немаме сите кажуваат различно, а на страната пишува сосем друго и збунет е ептен.Прво втора година е, друго, прво треба да се аплизира до 10ти електронски па потоа после 12ти сите ги носат документите кои стојат во потребни документи или се аплицира електронски се чека прелиминарни резултати па потоа се носат документи?Зошто едни велат така, а мене логиката ми е дека за два дена неможе прелиминарни резултати да се добијат или пак Исто кои документи треба моите да ги извадат, мајка ми извади потврда за плата и декларација, татко ми од заводот дека е невработен, јас и брат ми ќе извадиме потврда за студенти, а од УЈП ми велат требало семејно материјално, а во докумети не стои дека треба такво нешто и сега? И овие докумети што ги има треба да се испечатат од нет или да се извадат од факс? Треба брат ми да извади и потврда за положени испити или да ја пополни оваа тука што е на страната? Јас се извинувам ако сум напорна, ама стварно ми е потреба помош.
Мислам дека не се пишуваат како положени испитетите за кои немаш земено оцена, така ми рекоа мене.Пошто требало и индекс да се носи кога ќе појдеш во студентска служба. Прашав и јас погоре, стварно ми нема логика вака. Не знам зошто не го пишува, лани го имаше, откако излезе прелиминарна мислам, го пишувше во потребни документи кои требаа да се достават. Тие за кои има линк се симнуваат од страната и ги пополнува студентот, и една родител треба да ја пополни. Брат ти ја пополнува таа што е од страната за положени испити, само на факс треба да му ја заверат на студентски.
Рок за електронското пријавување на студентите од I година почнува од 21.08.2012 година до 27.08.2012 година. Прелиминарните резултати од конкурсот за прием на студенти од I година ќе бидат објавени на 29.08.2012 година на огласните табли во студентските домови каде што конкурирал студентот и на интернет порталот www.smestuvanje.mon.gov.mk/apliciraj. Приговор по резултатите се доставува во рок од 5 дена од денот на објавувањето на резултатите до архивата на Министерството. Конечната ранг-листа ќе биде објавена на 08.09.2012 година на огласните табли во студентските домови, за каде што конкурирал студентот и на интернет порталотwww.smestuvanje.mon.gov.mk/apliciraj. Добро можно ли е да е волку касно уписот за во студентски? И секаде пишува различно. Сега ќе бидам прва па ако сака некој да објасни како се иде, ништо не ми е јасно.
За прва година секогаш е покасно, прво се сместуваат од другите години па потоа тие од прва.Толку касно е.