а) прва група – 40% од вкупниот број на расположивите места во домовите се за студенти за кои вкупните приходи во семејството се до нето минималната плата утврдена во Република Македонија, и тоа: - студенти деца без родители и родителска грижа, - студенти деца со посебни потреби, - студенти деца на корисници на социјална парична помош и постојана парична помош, - студенти деца на самохран родител, - студенти деца на невработени родители и - студенти деца на корисници на надоместок по основ на престанок на работен однос од деловни причини.б) Во првата група спаѓаат и студенти деца на самохран родител, студенти деца на невработени родители, студенти деца без родители и родителска грижа, студенти деца со посебни потреби и студенти деца на корисници на надоместок по основ на престанок на работен однос од деловни причини за кои вкупните приходи во семејството се над нето минималната плата утврдена во Република Македонија.
Дали таа личност која не е загрозена финансиски не ги исполнува овие критериуми и дали нејзините работат приватно? Затоа што ако нејзините работат некоја приватна а не државна работа при која што приходите не се пријавени во УЈП е тогаш ги исполнува условите.. Некои личности имаат многу пари а не се заведени како вработени .. тоа е
Знае некој дали и со овој конкурс ќе има студенти ослободени од плаќање за сместување и исхрана во студентскиот дом?
Дали некој може да ми објасни што тоцно треба да се направи со пријавата за жиранти и од каде да се земе или симне?
http://www.dsdpelagonija.mk/dokumenti/Z ... uvanje.pdf Обврската за жиранти ја пополнуваат двајцата жиранти ,а да не се родителите , од нив треба и копија од лични карти ,како и копија и од твоја лична к. Ти треба и една меница од 100 ден и се тоа носиш во ск. за време на вселувањето ,нормално во домот за кој си аплицирала.
Каде треба да ги напишам добивки од игри на среќа и др наградни игри во електронската пријава каде има понудено само стопански и земјоделски приходи и изнајмуванје простор
Za nas sto ne sme primeni so st. domovi, dali mo`e da si gi zememe dokumentite ili ke treba pak da vadime novi za povtorno aplicirawe vo domovite.
Да да се одново треба да се вади...па како ќе се полни буџетот на Р.М ?! Нерви искинав со документите
Ана и јас за истото кажувам, знам деца без стипендии на приватен шо се запишани родителите во странство шо им работат и се водат социјални случаи. Плус ке ги скапнат домовите сега, значи останативе ке треба и за нив да плакаат. НЕ Е ФЕРР!!! Уште по не е фер од порано...
dali nekoj znae kakvo baranje treba da se podnese za tie sto se oslobodeni od plakanjee.... a oslobodeni se onie koi imaat prihodi do 8000 den..pozz
Приходи под 8000 и студираат в Скопје??? Овој Груевски значи не е нормален бе... Види на страната би требало да пишува, или таму, или од социјалното се вади обично.
Здраво јас сум бруцош вчера бев да поднесам документи за студентски дом,поточно во Сениќ и не приметив дури дома кога дојдов дека не сум ја земала потврдата за редовен ученик од брат ми...Мислите ли дека ќе ми направат проблем за ова .Па и за него извадов образец од УЈП на ембг се гледа колку години е...Што велите вие?
Помош! Здраво јас сум бруцош вчера бев да поднесам документи за студентски дом,поточно во Сениќ и не приметив дури дома кога дојдов дека не сум ја земала потврдата за редовен ученик од брат ми...Мислите ли дека ќе ми направат проблем за ова .Па и за него извадов образец од УЈП на ембг се гледа колку години е...Што велите вие?
Можи некој што е подобро запознаен да ми објасни како некои се ослободени од плаќање? И што треба да се стори во врска со тоа? Или сами таму одлучија кои се ослободени?
Денсека поденсував сокументи за во студенски и ми фалеше еден документ... не успејав да го извадам и да го однесам во студенски.. дали ке можи понеделник да појдами да ги замолам да ми ги земат документите?
^ Не, нема да можеш и нема да има кој да ти ги прими. Си можела да идеш барем вчера, за ако ти фали некој да можеш да го извадиш, или си можела да ги предадеш без тој документ...
Пробав да ги предадам без тој документ ама ми рекоја дека ми фалат и ми ги вратија... е навистина се изнерф. мн сакав во студенски да седам