Студентски домови

Дискусија во 'Образование' започната од Unfaithful18, 28 јуни 2010.

1. sweetlyee

sweetlyee Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2009
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Здраво, дали студент, дете на инвалидски пензионер со пензија во износ од 6900 ден. и мајка невработена и никакви други приходи од семејството може да биде ослободен од плаќање. Кои се условите за да биде еден студент ослободен од плаќање ? Исто и каква документација бараат ?

2. LovelyGirl

LovelyGirl Популарен член

Се зачлени на:
    10 февруари 2010
    Пораки:
    1.566
    Допаѓања:
    298
    Вака да прашам:
    жиранти може ли да биде мајка ми и тетка ми?
    и освен меница што друго се носи при вселување? Сега за септември треба ли да платеме или не, како беше??

3. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Тетка ти може да ти биде жирант, а и родителот кој не го пополнува документот за подмирување на трошоците.За второво не сум сигурна, ако грешам, нека ме поправи некој.
    Се носи копија од твојата лична карта, копии од жирантите и 2-3 твои сликички.
    Бруцошите плаќаат пола септември бидејќи се вселуваат подоцна, а повисоките години цел месец.

4. Pocahontas.93

Pocahontas.93 Истакнат член

Се зачлени на:
    19 јуни 2012
    Пораки:
    394
    Допаѓања:
    634
    A каде можеме да го најдеме документот за подмирување на трошоците?

5. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
  6. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.173
    Ај кажите ми во овој дел како правилно да потполнам ??

Никако не ми ги прима податоците

“ Останати членови во потесно семејство (месечна нето плата, пензија, социјална парична помош)“

7. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    Значи ако имаш брат/сестра и доколку е вработено лице пишуваш износ на плата. А доколку не работи, пишуваш само 0.

8. 1209

1209 Форумски идол

Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.977
    Допаѓања:
    45.680
    Оние фамилии кои имаат приходи само до 8000 ден се ослободени од паќање.Кај мене мајка ми е само осигурана на 8000, татко ми си работи приватно, изработува мебел и не е осигуран, се води како невработен.Други приходи, змјоделски и сл. немаме така да брат ми е ослободен од паќање.
    Исто мислам и дека се оние деца без родителска грижа, без родители, ги има некаде по страниве критериумите.
    А јас сметам дека овој нов закон е добар, затоа што јас лично знам деца чии родители пукаат од пари, ама не и се седи во стан оти поинтересно било во дом е така не фер, има студенти кои со 500 ден караат со недели затоа што не ги имаат примано во дом, зошто треба врска, а тие немале.Оно точно дека има такви што заработуваат многу, а не се пријавени(сега може ќе речете што ломоти оваа, само што пиша дека татко и работи приватно)ама тоа е многу малку платена работа, сепак малку се тие случаеви и мило ми е што барам дел од децата на кои стварно им е потребен дом и помош ќе го добијат годинава.

А дали знае некој оние кои се ослободени од плаќање дали треба да носат жиранти и такви ствари?

9. Summerlover

Summerlover Форумски идол

Се зачлени на:
    5 август 2010
    Пораки:
    5.531
    Допаѓања:
    34.907
    Мислам дека да, на Интернет пишува дека треба да носат жиранти.

На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. WildCherry

WildCherry Истакнат член

Се зачлени на:
    20 август 2011
    Пораки:
    1.193
    Допаѓања:
    1.173
    Значи го имам напишано износот. Ама ете не ми го прифаќа, дали плус треба да додадам нешто, да пишам дали е пензија и сл ?? Или само износот ?

11. hehehe

hehehe Истакнат член

Се зачлени на:
    15 декември 2010
    Пораки:
    201
    Допаѓања:
    58
    Јас знам една личност што е ослободена од плаќање, месечните приходи им се околу 20000 работи само таткото а се 4 члено семејство и има просек 8.5.
    А исто знам и друга личност што е сместена во студентски а мајката е доктор со приватна ординација и таткото е со добро работно место што платата не му е помалку од 30000.
    Така да незнам по кој основ се сместени и по кој критериуми е ослободувањето од плаќање на станарина.

12. anneyy

anneyy Популарен член

Се зачлени на:
    24 јули 2010
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    1.422
    Само износот без точки, запирки или празни места. На пример ако е 20 илјади денари се пиши 20000- споено.

На WildCherry му/ѝ се допаѓа ова.
  13. girl005

girl005 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    0
    ajde ako znaete pisete koi dokumenti trebaat za useluvanje ,, ziranti kopija od nivna licna karta, od moja licna karta, 2-3 slikicki... mislam taka bese ili???

14. Mariuccia

Mariuccia Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2011
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    20
    Дали некој знае дали може во Кузман да им кажеш со кој сакаш да си в соба или тие таму веќе си имаат одредено?

15. madridistaa

madridistaa Истакнат член

Се зачлени на:
    26 јули 2012
    Пораки:
    64
    Допаѓања:
    5
    Дали треба да носиме повторно документи ти што не не примија или само електронски да аплицираме?

16. M-lady

M-lady Истакнат член

Се зачлени на:
    30 декември 2010
    Пораки:
    94
    Допаѓања:
    6
    и документи и електронски треба

17. LifeLove

LifeLove Истакнат член

Се зачлени на:
    24 септември 2010
    Пораки:
    358
    Допаѓања:
    141
    Истите прашања се поставуваат по сто пати.Нека не ве мрзи да прелистате 3-4 страници поназад, лично јас имам детално објаснувано.
    Плус празна меница од 100 денари.
    Можеш да си одбереш цимер, да отидеш таму со него и заедно да се вселите.

18. sweetlyee

sweetlyee Истакнат член

Се зачлени на:
    26 декември 2009
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    1
    Да во право си. Но има многу случаи каде што одредени личности се занимаваат со земјоделие и зимаат многу пари од тоа, но сите приходи ги пријавуваат и ги поминуваат преку баба или дедо. Потоа се знае дека во потесното семејство секако дека нема да ги пријават нив. Со самото ова заземаат место на некој друг студент, кој навистина е со мали примања во семејството.

И јас сум ослободена од плаќање и би сакала да прашам дали треба да се поднесат некои дополнителни документи и доколку треба кои би биле тие ? За меница, жиранти и сл. по некоја логика не би требало да носиме.

19. Girly01

Girly01 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 јуни 2013
    Пораки:
    9
    Допаѓања:
    1
    Дали може да ми кажете кога ќе ги објават резултатите за прием на бруцоѓи во студентските домови ?? И некој линк кај што можам дА ги проверам ?? Фалаа..

20. mysterious

mysterious Популарен член

Се зачлени на:
    25 јануари 2010
    Пораки:
    1.491
    Допаѓања:
    2.661
    Девојки, беше некоја да се всели во Кузман.. Како иде, се си е по старо, ти даваат и соба и цимер да бираш..?