Која глупост човече просек од средно и матура делен со 2 . Нема врска ова. Туку таму убаво си пишува просечен успех од дипломата за завршено средно што значи во дипломата ги имаш само оценките од предметите кои си ги полагал матура. Тие ги собираш 5 предмети и нивниот збир го делиш со 5. Врз таа основа можеш да добиеш најмногу 5,00 резлутат.
Знае ли некој по колку денари се плаќа за сместувањето? Конкретно ме интересира за во Кузман, Пелагонија и новите бараки во Стив??
Здраво, во електронската пријава, прашањата за редовен студент: „Редовен студент запишан на факултетите кои имаат помалку од осум семестри, а не повторувал студиска година“; „Редовен студент запишан на факултети кои имаат осум семестри, а не повторувал повеќе од една студиска година“; „Редовен студент запишан на факултети кои имаат над осум семестри, а не повторувал повеќе од една студиска година“...за нас како бруцоши (на пр. јас која се записав на опста медицина) сум редовен студент со факултет над 8 семестри и бидејќи сум бруцош немам повторувала студиска година... но не знам дали на тоа се мисли или овие се за студентите??? Ако може некој да ми помогне, како вие ги имате пополнето тие прашања...
И мене ме интересираше тоа бидејќи и јас сум бруцош... јас штиклирав "ДА" за редовен студент запишан на факултети кои имаат 8 семестри бидејќи ќе се запишувам на таков факултет
И јас ставив ДА бидејќи мислам дека ова е повеќе за тоа на каков факултет си се запишал, со колку семестри бидејќи подолу од пријавата има прашање дали имаме повторувано година... така да мислам дека тоа е така А ако може, би сакала и да те прашам како го пресмета просекот.... Само од дипломата или и од 4-те години и дипломата заедно?
Имам едно прашање во врска со потполнувањето на остварени приходи во пријавата. На уверението од УЈП наведени се само "Приходи од вршење на самостојна дејност". На електронското пријавување нема поле за потполнување на "Приходи од вршење на самостојна дејност" па прашањето ми е дали треба овие приходи да ги внесам во "Приходи од издавање на простор и други приходи кои не се спомнати а се наведени во образецот" или пак во некое друго поле? Фала однапред.
Јас го пресметав само просекот од дипломата, т.е од оценките од матура (екстерни и интерен) и проектната задача бидејќи таму пишува само од дипломата, не спомнува сведителства а и мислам дека е така зошто проескот ми испадна 4.4 а логично е до 5 да е... :/
Доколку сум дете на еден невработен родител во полето: Студент кој е дете на невработени родители ДА НЕ како да внесам?
девојки сакам да прашам во врска со електронската пријава во полето кај нето плата за мајка,татко треба да ја пишам последната плата или како ...затоа што во документите од УЈП има само извештај за оставерини годишни приходи нигде нема податоци за нето плата а кај татко ми во извештаите за месечни примања за секој месец е различна плата не е фиксна.Има некој со сличен проблем?
Годишниот приход што ти е даден во УЈП за татко ти ќе го делиш на 12 и ќе ја добиеш просечната плата и таа ќе ја пишеш. Ако просечната плата излезува дека е помала од 8800 (минималната плата со закон) ќе пишеш 8800.
Заокружуваш не. Не, туку татко ти вади потврда за плата за месец јуни и оттаму ќе ја препишеш бројката затоа што податоците од електронската апликација и од документите што ќе ги однесеш мора да бидат идентични.
За просечен успех нели треба поените од матура што се да се внесат, на пр. 93,345? И да прашам јас вадев од ујп за мене кога се пријавував, сега брат ми аплицираше и сега за него нови треба да вадеме од ујп или може копии на тие што ги извадив јас за мене, т.е веке ги имам ископирано? И дали знаете кога ке има резултати за бруцошите и до кога се носат документите во министерството?
Конечниот список за прием на студенти од I година ќе биде објавен на 05.09.2014 година на огласните табли во студентските домови каде што конкурирал студентот и на интернет порталот www.smestuvanje.mon.gov.mk. студентите од I година документите ги доставуваат почнувајќи од 25.08.2014 година до 29.08.2014 година.
зошто кога пробувам да се пријавам ми се појавува ова: Невалиден внес за Татко (месечна нето плата, пензија, социјална парична помош и слично), внесете целобројна вредност а ја внесувам цифрата на платата исто како што е напишана на потврдата, пр. 10.670,00