Дали некој знае дали со започнување на работа од 30-40 часа неделно автоматски се губи статусот на редовен студент? (Конректно за медицински факултет прашувам)
Ко требаше да ваѓам потврда(не извадив) дека не сум во работен однос за да докажам во одбрана ми кажаа дека не можам да работам и да учам мора вонредно. Исто така колега мој е полицаец и оди редовно на факс.
Зависи мислам на кој факултет си, кај мене прашав и ми кажаа не ги интересира дали работам се додека се појавувам на часови.
Можеш и да работиш и да студираш редовно. Единствено губиш само бенифициите кои ни ги даваат, студентски оброк итн.. Братучеда ми студира и работи во автомобилска индустрија во една од поголемиве гигантски фабрики за производство, се води како редовен студент плус осигурана од страна на фирмата. Има простор со смените и предавањата да ги постигнува, а за полагање кога има колоквиум/испит и прават замена на смена или слободен ден. Единствено само студентски оброк не зема, ама затоа плата си зема. Пред некоја година не можеше и двете, срудентот/ката да учи и работи, но донесоја закон пред некој период да можат и студентите да работат иако се редовни студенти. И мој колеги доста имам што одат на работа, кој обезбедување, маркети, итн..
Кај мене на факс еден професор ни каже дека не можеме да студираме и да работиме во исто време, ќе не исфрлеле од факс ако сме започнале со работа.
Како оди полагањето на паднат испит за во јуни треба да се презспише некаде во Iknow или како оди тоа , и дали се плаќа?