Дали ќе ми прават проблем при запишување на семестар ако отидам со празен индекс? Од ланскиот семестар немам земено ниту една оценка и потпис. И до сега така одев, не правеа проблеми, ама претходниот семестар доста студенти опоменале за празните индекси.
Треба со менторот да си збореш, да видиш што корекции треба да се направат и да ја убрза процедурата. Ти во меѓувреме сé предади во студетски, тие само можат да ти праат зафркации ако ти фали некоја оценка во iknow, потписи и сл. Договори се со менторот и комисијата за датум. И јас бев со слилен проблем, само што ми требаше 2 недели да средам се за да не запишувам празен семестар. Професорите немаа појма каква е процедурата во студетски, а тие па уште поголем стрес ми правеа.
За упис 3 фотографии остануваат во факултетот или 2 се лепат на индекс и студентска легитимација, а 3тата останува на факултетот?
Дечки, здраво. Каде се проверува на кои факултети има останати слободни места? За прв циклус? Ве молам, ако некој знае нека пише. Важно ми е.
Дали има рок до кога треба да се одбрани дипломска? Мора пред почетокот на академската година или може и после тоа?
Нема, за втор имаше објавено, за трет не можам да најдам, види на секој факултет треба на страната да има
Здраво Имам квадрирано семестар по кој учев по стара програма.Сега има акредитациија на истат и има измени со предметите.Дали сега ќе треба да се водам по новата програма или да се водам по старата?
Дали индексот се остава во студентски кога треба да се поднесе барање за отварање на студентско досие пред дипломирање?
Да, се остава да можат да проверат дали ги имате сите оценки и потписи и да проверат со пријавите дали е во ред.
Здраво. Сакам да прашам доколку има некој што студира психологија може ли да ми пише лп? Благодарам однапред. *Нема тема за психолошки факултет затоа прашувам тука. Се надевам не е проблем.
Здраво, сакав да прашам дали некој има завршено или моментално е на некоја од академиите што ги нуди Brainster? Ме интересира колку навистина знаење се добива, дали е сериозна академијата или е колку ради реда? Разговарав со вработени во Brainster но сакам да слушнам различни искуства. Дали по завршувањето на академијата сертификатот има вредност? Некој да му предложиле работа од Brainster во некоја од нивните партнер фирми? Споделете искуства ❤️
Ќерка ми има другарки што моментално студираат на Брејнстер. Не знам за работа после факултет, но знам дека имаат пракса и тоа рано во студиите, веднаш после првата година. Другарка и одеше на пракса во приватна фирма која веднаш ја вклучи во нивните работни процеси и даваа да работи со нив на нивните проекти, исто како да е вработена како и другите во фирмата. Таа беше многу задоволна од праксата. Се споредуваа со внука ми која учи иста насока на приватен факултет во Србија и рече дека се исто учат како предмети, само немаат во Србија пракса толку рано (а горе-доле школарината им е иста). Не знам колку тие помагаат буквално да си најдеш работа, ама пошто сум работела во HR можам да ти кажам дека праксата на кандидатите е многу битна. Ако ви помагаат да најдете практична работа, тоа е добро, зошто ти утре сама ќе можеш да си најдеш работа. Диплома од бараната струка ќе имаат може 500 кандидати на еден оглас за работа, ама тие што имаат искуство во самата работа, што веќе знаат да работат практично и што осетиле што значи работен однос (да имаш работна обврска секој ден, да бидеш дел од работен колектив па уште подобро и ако е интернационален) ќе бидат повисоко рангирани во групата. Ова како совет го кажувам за сите што студираат - да се трудат да работат практично негде каде што е релевантно за нивната струка и амбиции. Многу пати од тука се отвараат можностите за работа. Практичната работа е една од разликите која ја имам приметено помеѓу државен и приватен факултет. И во други струки гледам на приватниве одма им помагаат да најдат фирми за пракса ако не можат сами да си најдат. И тоа уште во првата година од студиите. А во државните универзитети многу фали практична работа (на некои факултети) и најчесто во последните години им ја бараат и тоа на некој краток период. Повеќето и како ради реда ја одат, за потврда да добијат.
Сакам да прашам дали може во факултетиве ако не си запишан да влезеш во библиотека да изнајмиш книга за фотокопирање и да ја вратиш?
Сакам да прашам дали во студентските домови сеуште се организираат студентски забави? Знам дека порано се правеа и одев на другар на забавите во Гоце, ама не знам дали сеуште има.
На мојот факултет мора да си студент на институтот. За да изнајмиш книга, треба да го оставиш индексот. Можеби ако ги замолиш би ти направиле услуга. Зависно и за која книга се работи и дали дозволуваат да се фотокопира.