Студентски прашања

Discussion in 'Образование' started by RainBow, Jan 9, 2011.

1. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

Дали ќе ми прават проблем при запишување на семестар ако отидам со празен индекс? Од ланскиот семестар немам земено ниту една оценка и потпис.
    И до сега така одев, не правеа проблеми, ама претходниот семестар доста студенти опоменале за празните индекси.

2. jagotka123

jagotka123 Истакнат член

Potpis ako fali eden ili dva ne e problem ama za oceni mora da gi imas zemeno

Just_a_kid likes this.
  3. злоба

злоба Популарен член

Треба со менторот да си збореш, да видиш што корекции треба да се направат и да ја убрза процедурата. Ти во меѓувреме сé предади во студетски, тие само можат да ти праат зафркации ако ти фали некоја оценка во iknow, потписи и сл. Договори се со менторот и комисијата за датум.
    И јас бев со слилен проблем, само што ми требаше 2 недели да средам се за да не запишувам празен семестар. Професорите немаа појма каква е процедурата во студетски, а тие па уште поголем стрес ми правеа.

SummerGirl likes this.
  4. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

За упис 3 фотографии остануваат во факултетот или 2 се лепат на индекс и студентска легитимација, а 3тата останува на факултетот?

5. Just_a_kid

Just_a_kid Истакнат член

3тата останува на факултетот, не е страшно и да не однесеш ќе ти кажат др ден да однесеш.

FridaodaMk likes this.
  6. Ребека1995

Ребека1995 Истакнат член

Дечки, здраво. Каде се проверува на кои факултети има останати слободни места? За прв циклус? Ве молам, ако некој знае нека пише. Важно ми е.

7. Snapple-15

Snapple-15 Истакнат член

Дали има рок до кога треба да се одбрани дипломска? Мора пред почетокот на академската година или може и после тоа?

8. FridaodaMk

Нема, за втор имаше објавено, за трет не можам да најдам, види на секој факултет треба на страната да има

Ребека1995 likes this.
  9. strawberryA

strawberryA Нов член

Здраво
    Имам квадрирано семестар по кој учев по стара програма.Сега има акредитациија на истат и има измени со предметите.Дали сега ќе треба да се водам по новата програма или да се водам по старата?

10. SkBoy20

SkBoy20 Истакнат член

Дали индексот се остава во студентски кога треба да се поднесе барање за отварање на студентско досие пред дипломирање?

Danimk and Cece967 like this.
  11. sweet-fighter

sweet-fighter Истакнат член

Да, се остава да можат да проверат дали ги имате сите оценки и потписи и да проверат со пријавите дали е во ред.

SkBoy20 likes this.
  12. Dashing:)

Dashing:) Популарен член

Здраво. Сакам да прашам доколку има некој што студира психологија може ли да ми пише лп?
    Благодарам однапред.

*Нема тема за психолошки факултет затоа прашувам тука. Се надевам не е проблем.

13. _Cotton_Candy_

_Cotton_Candy_ Активен член

Здраво, сакав да прашам дали некој има завршено или моментално е на некоја од академиите што ги нуди Brainster? Ме интересира колку навистина знаење се добива, дали е сериозна академијата или е колку ради реда? Разговарав со вработени во Brainster но сакам да слушнам различни искуства. Дали по завршувањето на академијата сертификатот има вредност? Некој да му предложиле работа од Brainster во некоја од нивните партнер фирми? Споделете искуства ❤️

14. Cosmic Girl

Cosmic Girl Популарен член

Ќерка ми има другарки што моментално студираат на Брејнстер. Не знам за работа после факултет, но знам дека имаат пракса и тоа рано во студиите, веднаш после првата година. Другарка и одеше на пракса во приватна фирма која веднаш ја вклучи во нивните работни процеси и даваа да работи со нив на нивните проекти, исто како да е вработена како и другите во фирмата. Таа беше многу задоволна од праксата. Се споредуваа со внука ми која учи иста насока на приватен факултет во Србија и рече дека се исто учат како предмети, само немаат во Србија пракса толку рано (а горе-доле школарината им е иста).
    Не знам колку тие помагаат буквално да си најдеш работа, ама пошто сум работела во HR можам да ти кажам дека праксата на кандидатите е многу битна. Ако ви помагаат да најдете практична работа, тоа е добро, зошто ти утре сама ќе можеш да си најдеш работа. Диплома од бараната струка ќе имаат може 500 кандидати на еден оглас за работа, ама тие што имаат искуство во самата работа, што веќе знаат да работат практично и што осетиле што значи работен однос (да имаш работна обврска секој ден, да бидеш дел од работен колектив па уште подобро и ако е интернационален) ќе бидат повисоко рангирани во групата.

Ова како совет го кажувам за сите што студираат - да се трудат да работат практично негде каде што е релевантно за нивната струка и амбиции. Многу пати од тука се отвараат можностите за работа.

Практичната работа е една од разликите која ја имам приметено помеѓу државен и приватен факултет. И во други струки гледам на приватниве одма им помагаат да најдат фирми за пракса ако не можат сами да си најдат. И тоа уште во првата година од студиите. А во државните универзитети многу фали практична работа (на некои факултети) и најчесто во последните години им ја бараат и тоа на некој краток период. Повеќето и како ради реда ја одат, за потврда да добијат.

Last edited: Nov 29, 2024
    Deus ex mahina likes this.
  15. FridaodaMk

Дали некој знае во која книжара може да се најде футрола за индекс?

16. fangirl17

fangirl17 Истакнат член

Дали студентски работат во понеделник на 30ти?

17. Dashing:)

Провери во тие на Битпазар ако се работи за Скопје.

18. Dashing:)

Сакам да прашам дали може во факултетиве ако не си запишан да влезеш во библиотека да изнајмиш книга за фотокопирање и да ја вратиш?

19. Компир Манџа

Компир Манџа Популарен член

Сакам да прашам дали во студентските домови сеуште се организираат студентски забави?

Знам дека порано се правеа и одев на другар на забавите во Гоце, ама не знам дали сеуште има.

20. poi

poi Популарен член

На мојот факултет мора да си студент на институтот. За да изнајмиш книга, треба да го оставиш индексот.
    Можеби ако ги замолиш би ти направиле услуга. Зависно и за која книга се работи и дали дозволуваат да се фотокопира.