Студентски прашања

Discussion in 'Образование' started by RainBow, Jan 9, 2011.

1. aleks10

aleks10 Истакнат член

Здраво, дали знае некој да ми каже, со еден самохран родител сум дали ме следува бесплатна партиципација или нешто друго за тоа што сум без еден родител?

2. Anaxandra

Anaxandra Истакнат член

Стојче го викавме „Застојче„ :D Ама ете колку и да чекавме ред, тој секогаш беше посебно љубезен. Не се виновни тие што се прави редица. Пресметајте со колку студенти си имаат тие работа, посебно кога се пријавувањата (или беа, сега незнам како е). :o: Не чекаме ние само на студентски, сегде се чека. Ова како студенти ни се првите фрустрации, затоа ни останало во сеќавање. :!:

3. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Студент сум на Електро моментално и ич не го сакам факултетот и немам желба да го учам. Срамота ли е да се откажам од факултетов па во септември да се презапишам на нешто што ми лежи повеќе? Во меѓувреме планирам да работам.

4. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

Ништо не е срамно додека тоа што го правиш те усреќува и си свесна какви избори правиш. Електро навистина е тежок особено на почеток. Размисли уште еднаш,консултирај се со твоите. Кажи им од кои причини се размислуваш за овој факултет,разговарајте и договорете се. Биди среќна и спокојна што и да одлучиш.

5. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Работата е што јас бев одбиена од Медицински факултет во Скопје а во Штип не сакав да студирам бидејќи не сме во можност за толку трошоци. И покракј еве скоро цел семестар поминат на Електро јас воопшто не го засакав факултетот и не ме влече а постојано читам и гледам нешто поврзано со медицина. Не сакам да ги разочарувам моите, а знам дека и на нив им е криво што не студирам медицина. Ти благодарам на одговорот и одвоеното време.:l:

6. Asistentkа

Asistentkа Истакнат член

На твое место би пробала пак на медицина, секоја година е различен критериумот во зависност од кандидатеите кои се пријавуваат. Една година што си изгубила не е ништо. Одлучи во согласност со твоите и финансиите нормално. Само keep on smiling :).

Hellobeautiful likes this.
  7. fitgirl

fitgirl Истакнат член

За да си ги земам документите од на факултет, да се отпишам мора лично или можи друг ?

8. monyzz

monyzz Истакнат член

дали на вонредните студенти им даваат слободна карта за автобус знае некојј????

9. Me_Beatrix

Me_Beatrix Истакнат член

Дали на некој му се има случено да плати за приватна квота, а да е државна ?
    Односно дојде до недоразбирање во студенска служба и си платив повеќе,и дали можам да направам нешто со парите сега, барем да се префрлат во нареден семестар или така нешто ? (немав време да прашам таму па можам дури понеделник да одам, ако знае некој нека пише да не мислам до тогаш :(.

10. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Штом дошло до недоразбирање, нареден семестар нема да платиш, ама тоа мора сега на време овие денови во студентски да реагираш и да си го решиш :)

Me_Beatrix likes this.
  11. Melek4e

Melek4e Активен член

Здраво. Сакам да знам дали можам да запишам година (во мој случај четврта) ако имам пропуштено пријавување на редовна летна испитна сесија. Имам пријавено за 6ти семестер на редовна зимска сесија. Не положив ниту еден, па пропуштив летна. Освен што ке си платам кредити, нема да има ли друг проблем?

12. Just.do.it

Just.do.it Популарен член

Не би требало да има проблем освен тоа што може ќе треба да презапишеш неколку предмети. Ако предметите се од 6 семестар ќе можеш да запишеш 7 семестар без да презапишеш предмети.

13. izabela.nik

izabela.nik Популарен член

Би сакала да споделам искуство со студирањето поодамна кога пријавите се купуваа во книжара со маркица. Кога дипломирав ми фалеа околу 7 пријави. Па сега се потсеќам на тоа време и си велам што криминал правеле со тоа. Па затоа секој има завршено факултет.

14. Tamarkaa

Tamarkaa Истакнат член

Дали некој знае каде има читални за да учам во Скопје?И дали можеби треба да се зачленувам?:)

15. monyzz

monyzz Истакнат член

имаш во ГТЦ најгоре 1000книги мислам се викаше и не бараат да се зачлениш

16. fangirl17

fangirl17 Истакнат член

Студент запишан со партиципација на трошоците за студирање, го губи наведениот статус и ги продолжува студиите со поднесување на трошоците за студирање (кофинансирање) ако:

• еден предмет запишува по трет пат;
    • не положил најмалку 50% од запишаните кредити во одреден семестар, до почетокот на наредниот соодветен семестар.
    Дали влијаат и оценките врз ова? Ако влијаат со колкав просек се паѓа во приватна?

17. Glowy

Glowy Популарен член

Оценките не влијаат.

fangirl17 likes this.
  18. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Просекот не влијае.

fangirl17 likes this.
  19. Indiegurl

Indiegurl Популарен член

Дечки итно, за упис.
    Дали каде што пишува "татково име и презиме" може да го ставам името на мајка ми?

20. ¯\_(ツ)_/¯

¯\_(ツ)_/¯ Истакнат член

Како ти стои во изводот на родени, така напиши и таму.