Дали знае некој која е процедурата за испишување од студии? И дали ако ти е останат еден семестар за плаќање можеш да се испишеш или треба прво да платиш? Уствари да го доплатиш семестарот за во приватна квота.
Дечки, да прашам како е ова со изборните предмети од листата на УКИМ, односно кои кредити се вреднуваат? Еден предмет што сакам да го изберам и запишам за тие што го слушаат смерот носи 7 кредити, а на сајтов: http://www.ukim.edu.mk/mk_content.php?meni=158&glavno=40, носи 4 кредити. Кои ќе се вреднуваат? Мене ми треба некој со минимум 6 кредити.
Дали некој знае да ми објасни што е декада? При пријавување на испити на iknow има да се избере декада 1 и 2, а никаде не сретнав објаснување што е тоа точно.
Обично се два термини/датуми за полагање кај професорите. Првата декада е секогаш на почеток од испитната сесија а втората декада е при крајот на сесијата. Имаш право на полагање само во една декада која ќе ја избереш за време на испитната сесија.
Дечки, мејловите што ми стигаа на студентскиот меил ми беше направено да ми се препраќаат на мојот приватен меил и се беше океј.. Веќе две недели ниту еден меил од студентскиот меил не ми се препраќа на мојот приватен меил, иако таму стои дека се праќа.. Нит во спам нит никаде ги нема, морам постојано да се уклучувам на портал за учење или на с меил за да проверувам дали имам некое известување.. Дали има некој друг со ист проблем и како го решил? Направив и друг приватен меил вчера, го ставив како алтернатива на с меил за и на него да ми се праќаат, но сношти видов дека на с меил имам известувања од е курсеви, а на приватните мејлови пак ништо не ми стигнало.
Знае некој на кој може да се обратам за проблем со електронско пријавување на испити освен на студентски прашања? Биле на зимски распуст. А додека да се вратат ќе ми истече сесијата да пријавам испит. Каде шо пишува пријави копчето е бледо. Заверен е семестарот. Не знам шо да правам.
Не знам на кој си, но на уким беа пријавите до 16. 1. Да не случајно завршила сесијата за пријавување на испити? а освен студентски да видиш одговорен кој ви е, мора барем од студентски нешто да те насочат.
Не е завршена сесијата, сега трае од 18ти до 24ти. А ми вратија од стунентски дека ќе видат на 24ти. И сега не знам дали да чекам или утре да им пишам на нив или не знам на кој друг.
Здраво на сите, дали знае некој дали постои можност летен семестар да се запише вонредно или тоа мора на почеток на студиската година?
Можеш, сега кога ќе запишуваш летен кажи им на студентски и ќе те упатат. Пиши им, ако не ќе треба да плакаш казна за доцно пријавување.
Ти благодарам, баш утре ќе одам и ќе прашам, а да не знаеш исто дали се доплаќа нешто за тоа? Бидејќи јас сум веќе во приватна квота, секако ја плаќам таа партиципација, дали се доплаќа нешто за префрлањето?
Здраво, Како може да набавам уште еден примерок од Уверението за положени испити од прв циклус (Филолошки факултет „Блаже Конески“)? Дипломиран сум пред 2 години. Примерокот што моментално го имам сакам да го приложам на одредено место. Дали треба да поднесам некое барање на факултетот, или пак да направам копија кај нотар, или нешто друго? И дали треба да го чувам моменталното Уверение за да направам уште едно? Фала однапред.
Не знам дали е соодветна темава ама ќе прашам: дали со положени сите испити од 7ми и 8ми семестар, но без изготвен дипломски труд, студентот има 240 кредити? 5 предмети има по семестар, сите носат по 6 ектс. Се работи за 3+2 студиска програма.