Форумџика на годината

Студентски прашања

Discussion in 'Образование' started by RainBow, Jan 9, 2011.

1. quattro

quattro Популарен член

Дечки ми фалеа 2 потписи, ги имам слушано предметите меѓутоа неможев да отидам да земам потпис а професорот не ми ставил и на Iknow. Кога запишував семестар ја кажав причината и ми го зеде индексот кординаторот. Може ли да ми напраат проблем т.е да не ми заверат семестар поради ова во студентски главните?

2. stjepan

stjepan Истакнат член

Може да ти побараат да платиш казна.Казна за потпис што ти фали.Сигурно тие нема да го однесат индексот кај професорот.Но,се зависи од факултетот,кои им се правилата за потпис.

3. Bitter-Sweet

Bitter-Sweet Форумски идол

На кој факултет си? На УКИМ можеш да завериш без 2 потписи. Зависно од бројот на предмети во семестар е тоа.

quattro likes this.
  4. poi

poi Популарен член

Како е за студирање два факултети истовремено? Едниот го пишам редовен, едниот вонреден тоа знам. Кои ќе ми се обврските како вонреден студент? Само испити или и вежби? И кога се аплицира? Дали може во еден круг на двата да аплицирам или мора прво да сум студент на едниот?

5. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Дипломата од средно ни ја враќаат тек кога ќе дипломираме заедно со дипломата од факс или само за упис на факс им требаше да ја имаат, па сега може да си ја земеме? Сега ми текна дека оригиналот диплома од матура таму ми е на факс, па се замислив. :tmi::rofl:

6. quattro

quattro Популарен член

Може и сега да си ја земеш т.е сите документи ти ги даваат и сведителствата. Во студентски прашања пополнуваш молба за враќање на документи од средно и им ја даваш и ќе ти ги дадат документите. Јас си ги подигнав сега во овај семестар итоа случајно со кординаторката правевме муабет за документи и се зачудив дека може а иначе може и таму да ти стојат, кога ќе дипломираш ќе ти ги вратат. :):D

Dream-Girl likes this.
  7. нина122

нина122 Популарен член

Нас ни ги вратија месец ипол од кога се запишавме на факултет, на УКИМ ова, не викнаа во служба по меил и ни вратија се, диплома, извод, државјанство, ама ова ваљда варира од факултет до факултет, најубаво да си прашаш во студентска служба кај тебе на факултет..

Dream-Girl and Pixi5 like this.
  8. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Дали е срамота, навредливо/ нефер, спрема менторот за дипломска ако побарам помош од друг професор? Првично сакав една професорка да ми е ментор за дипломската, ама ќе заминува во пензија и морав да барам др ментор. Е сега, таа што ја избрав е доста млада, нова, неискусна професорка, прва година е ментор. После консултација со неа сфатив дека не може баш да ми помогне да ја дефинирам темата. Сакав да побарам помош од другата професорка (која ќе иде во пензија), ама не знам дали е во ред, можеби се смета за навреда кон менторката.
    Едит: самата професорка ми рече дека ако имам проблем слободно можам да ѝ се обратам, и за материјали и за што и да е.

9. СуперДевојка

СуперДевојка Популарен член

Па побарај, не мора да ѝ кажеш на менторката. Зависи шо карактер е, ако ги сече облаците со носот, ќе се увреди гарант ако е нормална и приземјена веќе е свесна дека не ти е доволно од помош и ќе го прифати тоа нормално.

Indiegurl and nevermet18 like this.
  10. f.girl

f.girl Форумски идол

Имав слична ситуација. Менторот не ми направи проблем, сам беше свесен дека нема толку искуство во таа област. Верувам дека и во твојот случај ќе биде така, нема ништо навредливо во тоа.

nevermet18 likes this.
  11. buba4e89

buba4e89 Форумски идол

Не мораш да се правдаш никому за помошта околу дипломската, за тоа се професорите таму да помогнат.

NoirSerpentine and nevermet18 like this.
  12. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Колку ќе бидам крива ако одам на испит и ги препишам сите прашања на лист? Не сакам да препишувам него сакам да видам убаво што се паѓа затоа што станува збор за комплексен предмет,

Feminka22 likes this.
  13. quattro

quattro Популарен член

Ако те фати нема да имаш право да полагаш во ни една сесија овај семестар.

14. Kimberly11

Kimberly11 Форумски идол

Леле.. значи ништо од оваа работа

15. Feminka22

Feminka22 Форумски идол

ако не те фатат, ич нема да си крива
    ако можеш сликај, да не се мачиш со писанија.
    кај нас ако те фатат три сесии не можеш да полагаш ^_^ :nod:
    така бар викаа, не сум ги прашала фатените шо мерка им стаиле

Kimberly11 and quattro like this.
  16. quattro

quattro Популарен член

Даа уствари 3 сесии не може да полага и кај нас е така, знаев дека е вака ама пошо помина јануарска си реков останува само јунска и септемвриска а фактички и следна јануарска нема да има право.

Kimberly11 likes this.
  17. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Пробај да ги запамтиш прашањата подобро и ќе знаеш што да учиш, отколку вака. Лично јас не би ризикувала да сликам тестови или да пишувам таму, боље да паднеш сега него 3 сесии ич да не можеш да полагаш.

18. нина122

нина122 Популарен член

Имаш саат ипол два на испит, можеш да ги научиш на памет, ми се има случено и мене, си ги учев прашањата на ден испит и после испит седнав одма и ги напишав во тетратка, наредна сесија отидов и 9ка извадив затоа што го знаев концептот, а он не ставаше испитни задачи на портал поради тоа, затоа што концептот е истиот, само бројки менува..

warrior, Glowy, злоба and 2 others like this.
  19. NoirSerpentine

NoirSerpentine Истакнат член

Ај и овде да се обидам, дали има доделувања на дипломи или како оди тој процес за подигнување диплома на УГД?
    Порано имаше свечено доделување на дипломи ама сега не сум во тек и не знам, плус и памдемија фати, а на интернет гледам одамна немало објави за ова...

20. FridaodaMk

FridaodaMk Популарен член

Можиш да си ја земиш кога сакаш само ќе напишиш молба

Dream-Girl likes this.