Дечки ми фалеа 2 потписи, ги имам слушано предметите меѓутоа неможев да отидам да земам потпис а професорот не ми ставил и на Iknow. Кога запишував семестар ја кажав причината и ми го зеде индексот кординаторот. Може ли да ми напраат проблем т.е да не ми заверат семестар поради ова во студентски главните?
Може да ти побараат да платиш казна.Казна за потпис што ти фали.Сигурно тие нема да го однесат индексот кај професорот.Но,се зависи од факултетот,кои им се правилата за потпис.
На кој факултет си? На УКИМ можеш да завериш без 2 потписи. Зависно од бројот на предмети во семестар е тоа.
Како е за студирање два факултети истовремено? Едниот го пишам редовен, едниот вонреден тоа знам. Кои ќе ми се обврските како вонреден студент? Само испити или и вежби? И кога се аплицира? Дали може во еден круг на двата да аплицирам или мора прво да сум студент на едниот?
Дипломата од средно ни ја враќаат тек кога ќе дипломираме заедно со дипломата од факс или само за упис на факс им требаше да ја имаат, па сега може да си ја земеме? Сега ми текна дека оригиналот диплома од матура таму ми е на факс, па се замислив.
Може и сега да си ја земеш т.е сите документи ти ги даваат и сведителствата. Во студентски прашања пополнуваш молба за враќање на документи од средно и им ја даваш и ќе ти ги дадат документите. Јас си ги подигнав сега во овај семестар итоа случајно со кординаторката правевме муабет за документи и се зачудив дека може а иначе може и таму да ти стојат, кога ќе дипломираш ќе ти ги вратат.
Нас ни ги вратија месец ипол од кога се запишавме на факултет, на УКИМ ова, не викнаа во служба по меил и ни вратија се, диплома, извод, државјанство, ама ова ваљда варира од факултет до факултет, најубаво да си прашаш во студентска служба кај тебе на факултет..
Дали е срамота, навредливо/ нефер, спрема менторот за дипломска ако побарам помош од друг професор? Првично сакав една професорка да ми е ментор за дипломската, ама ќе заминува во пензија и морав да барам др ментор. Е сега, таа што ја избрав е доста млада, нова, неискусна професорка, прва година е ментор. После консултација со неа сфатив дека не може баш да ми помогне да ја дефинирам темата. Сакав да побарам помош од другата професорка (која ќе иде во пензија), ама не знам дали е во ред, можеби се смета за навреда кон менторката. Едит: самата професорка ми рече дека ако имам проблем слободно можам да ѝ се обратам, и за материјали и за што и да е.
Па побарај, не мора да ѝ кажеш на менторката. Зависи шо карактер е, ако ги сече облаците со носот, ќе се увреди гарант ако е нормална и приземјена веќе е свесна дека не ти е доволно од помош и ќе го прифати тоа нормално.
Имав слична ситуација. Менторот не ми направи проблем, сам беше свесен дека нема толку искуство во таа област. Верувам дека и во твојот случај ќе биде така, нема ништо навредливо во тоа.
Колку ќе бидам крива ако одам на испит и ги препишам сите прашања на лист? Не сакам да препишувам него сакам да видам убаво што се паѓа затоа што станува збор за комплексен предмет,
ако не те фатат, ич нема да си крива ако можеш сликај, да не се мачиш со писанија. кај нас ако те фатат три сесии не можеш да полагаш така бар викаа, не сум ги прашала фатените шо мерка им стаиле
Даа уствари 3 сесии не може да полага и кај нас е така, знаев дека е вака ама пошо помина јануарска си реков останува само јунска и септемвриска а фактички и следна јануарска нема да има право.
Пробај да ги запамтиш прашањата подобро и ќе знаеш што да учиш, отколку вака. Лично јас не би ризикувала да сликам тестови или да пишувам таму, боље да паднеш сега него 3 сесии ич да не можеш да полагаш.
Имаш саат ипол два на испит, можеш да ги научиш на памет, ми се има случено и мене, си ги учев прашањата на ден испит и после испит седнав одма и ги напишав во тетратка, наредна сесија отидов и 9ка извадив затоа што го знаев концептот, а он не ставаше испитни задачи на портал поради тоа, затоа што концептот е истиот, само бројки менува..
Ај и овде да се обидам, дали има доделувања на дипломи или како оди тој процес за подигнување диплома на УГД? Порано имаше свечено доделување на дипломи ама сега не сум во тек и не знам, плус и памдемија фати, а на интернет гледам одамна немало објави за ова...