Кога одприлика излегува конкурс за студентскиве стипендии?? И слушнав дека можам да аплицирам за две на пример А и В со тоа што ќе можам да добијам една. Е сега тоа значи дека треба два пати да пратам документи или на некој лист пишувам за што аплицирам??
Рано е уште за конкурсот лани излезе во ноември па можеби и почеток на декември (ако грешам нека ме исправи некој ) инаку можеш да аплицираш за две и за двете се поднесува иста документација едни оригинал едни копирани. поздрав
Здраво, сакам да прашам нешто во врска со стипендии!!! Јас сега завршив прва година е сега дали имам можност да добијам стипендија доколку 100% ми се положени испитите и имам 7 просек, домашните примања ни се околу 27000... не ми ја отвара страната за стипендиите да прочитам затоа ве прашувам вас... и уште едно прашање некој ми потспомна дека ако живеам со баба и нејзините примања се сметале....дали тоа е вистина или шпекулации ???
Може некој да ми објасни како оди доделувањето на стипендиите,кои категории ги има? Кои документи се потребни?Кога излегува конкурсот?
Јас сакам да прашам во врска со продолжување на стипендијата. Лани прв пат примив стипендија, и ми беше исплатена, но копија од договорот за стипендија со потпис од министерство не ми стигна. Дали кога ќе се продолжува стипендијата треба и договорот да го приложиме? И дали освен уверение за положени предмети и кредити со уппи образец за продолжување на стипендија, уверение за редовен студент и индекс, треба и некој друг документ да се приложи? Однапред благодарна
Нема врска што не ти го вратиле. Сега ќе одиш (мислам дека е до крајот на октомври рокот) во зградата на „Нова Македонија“, се носи уверение за редовен студент, уверение за положени испити, тој УППИ образецот заверен исто на факултетот и индекс на увид, и тоа е тоа. За да ти ја продолжат стипендијата бараат да си редовен студент и да си го задржила бараниот просек за типот на стипендија.
А што ако си користел стипендија А или Б тип и сега го немаш потребниот просек но сакаш да аплицираш за стипендијата од В тип, дали треба да го чекаш конкурсот или пак сега треба да поднесеш документи за продолжување на стипендијата само од различен тип?
Нели рокот е до крајот на ноември? Барем така прочитав во договорот за стипендија во електронска форма.
Ќе чекаш нов конкурс, затоа што ти веќе имаш договор за пр. Тип А, ама веќе не ги исполнуваш бараните услови со што автоматски договорот се раскинува. Инаку, не сум сигурна за продолжувањето, јас веќе 3 година како земам стипендија, кај мене пишува до крај на октомври треба да се продолжи.
Значи тие што за прв пат аплицираат овој линк не важи? Само за тие што ја продолжуваат стипендијата или нема врска?
Последниот постиран линк е за УППИ образецот кој е потребен за продолжување на стипендиите на старите корисници. Нема никаква врска со новите.
Во министерство за образование, во зградата на Нова Македонија (кај Европски универзитет), на 11 спрат. Зависно од тоа колку вкупно испити ти биле до сега предвидени. Ако биле 20, а ти не си положила 2 тогаш можеш бидејќи 90% од испитите ти се положени. Пресметај си.
Има ли шанси да ми одобрат стипендија од тип В со 8.00 просек,со еден неположен предмет од 1 година и со месечни примања од двата родители околу 28 000 ден?
Дечки за ова УППИ образецот, ај ако некој го пополни нека ми каже што напиша кај Според запишаната студиска програма по ________________ предвидени и положени предмети и кредити по студиски години се следните. Овде што треба, на што се мисли ?
Ај јас вака економски (не за друго, туку не ги знам смеровите по другите факултети ) пример: меѓународна економија, здравствен менаџмент, финансии и банкарство...
Во конкурсот од лани прочитав дека за стипендија од тип В треба месечни примања да не се повисоки од 30 000ден и 90% од испитите да ти бидат положени....така да имаш шанси. Но први можност имаат тие со помали примања. Се надевам дека нема да го сменат конкурсот оваа година... Позз