Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Micheleljubov

Micheleljubov Истакнат член

Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    484
    Допаѓања:
    2.940
    Кога одприлика излегува конкурс за студентскиве стипендии?? И слушнав дека можам да аплицирам за две на пример А и В со тоа што ќе можам да добијам една. Е сега тоа значи дека треба два пати да пратам документи или на некој лист пишувам за што аплицирам?? |(

2. trajkovskae

trajkovskae Истакнат член

Се зачлени на:
    14 јуни 2011
    Пораки:
    19
    Допаѓања:
    2
    Рано е уште за конкурсот лани излезе во ноември па можеби и почеток на декември (ако грешам нека ме исправи некој ) инаку можеш да аплицираш за две и за двете се поднесува иста документација едни оригинал едни копирани. поздрав

На Micheleljubov му/ѝ се допаѓа ова.
  3. sim0na

sim0na Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    10
    Здраво, сакам да прашам нешто во врска со стипендии!!!
    Јас сега завршив прва година е сега дали имам можност да добијам стипендија доколку 100% ми се положени испитите и имам 7 просек, домашните примања ни се околу 27000... не ми ја отвара страната за стипендиите да прочитам затоа ве прашувам вас...
    и уште едно прашање некој ми потспомна дека ако живеам со баба и нејзините примања се сметале....дали тоа е вистина или шпекулации ??? :* :* :* :* :* :*

4. simoncelicius

simoncelicius Популарен член

Се зачлени на:
    29 јануари 2011
    Пораки:
    3.699
    Допаѓања:
    8.657
    Со 7 просек немаш шанси да земеш стипендија.
    Башка и големи примања.

На Candice.S му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Waka-waka

Waka-waka Популарен член

Се зачлени на:
    2 јули 2010
    Пораки:
    2.273
    Допаѓања:
    8.905
    Може некој да ми објасни како оди доделувањето на стипендиите,кои категории ги има? Кои документи се потребни?Кога излегува конкурсот? :)

6. lepa.milena

lepa.milena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    161
    Јас сакам да прашам во врска со продолжување на стипендијата. Лани прв пат примив стипендија, и ми беше исплатена, но копија од договорот за стипендија со потпис од министерство не ми стигна. Дали кога ќе се продолжува стипендијата треба и договорот да го приложиме? И дали освен уверение за положени предмети и кредити со уппи образец за продолжување на стипендија, уверение за редовен студент и индекс, треба и некој друг документ да се приложи? Однапред благодарна

7. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Нема врска што не ти го вратиле. Сега ќе одиш (мислам дека е до крајот на октомври рокот) во зградата на „Нова Македонија“, се носи уверение за редовен студент, уверение за положени испити, тој УППИ образецот заверен исто на факултетот и индекс на увид, и тоа е тоа. За да ти ја продолжат стипендијата бараат да си редовен студент и да си го задржила бараниот просек за типот на стипендија.

8. HappyG1rl

HappyG1rl Активен член

Се зачлени на:
    7 октомври 2013
    Пораки:
    6
    Допаѓања:
    4
    А што ако си користел стипендија А или Б тип и сега го немаш потребниот просек но сакаш да аплицираш за стипендијата од В тип, дали треба да го чекаш конкурсот или пак сега треба да поднесеш документи за продолжување на стипендијата само од различен тип? :^) :^) :^)

9. lepa.milena

lepa.milena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    161
    Нели рокот е до крајот на ноември? Барем така прочитав во договорот за стипендија во електронска форма.

10. aaaaa

aaaaa Популарен член

Се зачлени на:
    9 април 2010
    Пораки:
    774
    Допаѓања:
    1.231
  11. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Ќе чекаш нов конкурс, затоа што ти веќе имаш договор за пр. Тип А, ама веќе не ги исполнуваш бараните услови со што автоматски договорот се раскинува.
    Инаку, не сум сигурна за продолжувањето, јас веќе 3 година како земам стипендија, кај мене пишува до крај на октомври треба да се продолжи.

12. Dulceee

Dulceee Популарен член

Се зачлени на:
    27 јули 2011
    Пораки:
    927
    Допаѓања:
    2.257
    Значи тие што за прв пат аплицираат овој линк не важи? Само за тие што ја продолжуваат стипендијата или нема врска?

13. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Последниот постиран линк е за УППИ образецот кој е потребен за продолжување на стипендиите на старите корисници. Нема никаква врска со новите.

На Dulceee му/ѝ се допаѓа ова.
  14. aquamarine-123.4

aquamarine-123.4 Истакнат член

Се зачлени на:
    27 март 2012
    Пораки:
    113
    Допаѓања:
    23
    Може ли да се продолжи стипендијата Тип В со 2 неположени испити?

15. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.546
    Каде поточно треба да се поднесат документите за продолжување на стипендијата?

16. SnowWhite91

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    Во министерство за образование, во зградата на Нова Македонија (кај Европски универзитет), на 11 спрат. :)

Зависно од тоа колку вкупно испити ти биле до сега предвидени. Ако биле 20, а ти не си положила 2 тогаш можеш бидејќи 90% од испитите ти се положени. Пресметај си.

На karina8 му/ѝ се допаѓа ова.
  17. taznatajbg

taznatajbg Истакнат член

Се зачлени на:
    12 август 2011
    Пораки:
    375
    Допаѓања:
    74
    Има ли шанси да ми одобрат стипендија од тип В со 8.00 просек,со еден неположен предмет од 1 година и со месечни примања од двата родители околу 28 000 ден?

18. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.546
    Дечки за ова УППИ образецот, ај ако некој го пополни нека ми каже што напиша кај

Според запишаната студиска програма по ________________ предвидени и положени предмети и кредити по студиски години се следните.

Овде што треба, на што се мисли ?

19. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Ај јас вака економски (не за друго, туку не ги знам смеровите по другите факултети :D ) пример: меѓународна економија, здравствен менаџмент, финансии и банкарство...

20. sim0na

sim0na Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2010
    Пораки:
    84
    Допаѓања:
    10
    Во конкурсот од лани прочитав дека за стипендија од тип В треба месечни примања да не се повисоки од 30 000ден и 90% од испитите да ти бидат положени....така да имаш шанси. Но први можност имаат тие со помали примања. Се надевам дека нема да го сменат конкурсот оваа година... Позз