Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Мислам дека не може.

2. lollipop93

lollipop93 Истакнат член

Се зачлени на:
    3 март 2012
    Пораки:
    252
    Допаѓања:
    89
    Ко ги носевте документите за продолжување на стипендијата ви дадоа ли нешо некое бројче некое ливче било шо???

3. Nati.P

Nati.P Популарен член

Се зачлени на:
    16 април 2011
    Пораки:
    2.013
    Допаѓања:
    856
    Да, ми дадоа едно ливче, мислам дека датумот кога ги однесов документите беше запишан на него. Не ме фаќај за збор што точно пишуваше, не се сеќавам баш. Важно, ми дадоа ливче :)

На lollipop93 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Zoey

Zoey Истакнат член

Се зачлени на:
    3 септември 2010
    Пораки:
    27
    Допаѓања:
    4
    Вака,студирам на ФИНКИ и просекот од минатата година ми е 9,00.Дали има шанса со ваков просек да добијам стипендија за информатчари и дали некој има поденсувано документи за два типа на стипендии?

5. TheGirlNextDoor

TheGirlNextDoor Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    82
    Имаш шанси, лани дури имаше и помалце од 125 кандидати (барем во листата објавена за тоа на кој му е одобрена стипендијата) можиш да аплицираш за колку сакаш типови ако добиеш поќе од една ќе задржиш само една а од другите ќе се откажиш. Ама мислам дека имаш големи шанси за таа информатичари. Со среќа :*

6. TheGirlNextDoor

Се зачлени на:
    10 март 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    82
    УППИ кај мене на факултет на се плаќа само си го печатиш од страната на МОН пополнуваш и носиш кај продекан за потпис и печат, се плаќа уверението за положени испити (она во кое ти ги пиши сите предмети положени до тој ден и просек) е одиш во студентски прашања на твојот факултет и ќе им побараш и ќе ти кажат колку треба да уплатиш, ако треба.

7. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Што мислите оваа година кога ќе почнат да се исплаќаат. Продолжените знам дека се пред новите, јас имам А така да од нас ќе почнат. Ама лани дека имаше избори ги исплатија многу рано, оваа година ќе сониме за така :|
    Вие што земавте и не лани, туку две години претходно се сеќавате ли тогаш кога почнаа да пуштаат пари ?

8. SnowWhite91

SnowWhite91 Популарен член

Се зачлени на:
    15 септември 2012
    Пораки:
    1.153
    Допаѓања:
    1.399
    И 2014 имаш претседателски избори :D Шала на страна, првите рати за старите корисници по обичај се март/април, али не може никој со сигурност да потврди. Зависи Ставре како ќе каже. ;)

9. historian

historian Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Имам дилеми околу аплицирањето за два типа на стипендии, пример за тип А и тип Б. Имам информација дека не морам да вадам дупли документи, дека можам за едниот тип да поднесам фотокопии. Е сега, на пример копијата од државјанство мора да биде заверена и кај нотар, па дали треба и овие копии од сите документи исто така да ги заверам кај нотар? Видов на форумов дека има некои што имаат поднесено фотокопии за едниот тип, па дали пред тоа ги носевте да ви ги завери нотар?

10. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Јас лани поднесов и за повеќе од еден тип документи за стипендија, за Б ги поднесов оригиналите, а за А што всушност и на крај ја добив како стипендија ми беа поднесени копии и притоа не беше ништо заверено на нотар. Значи штом јас добив А со копии од документите, немај гајле, не треба никаков нотар.
    Лани кај нас имаше некои што вадеа по две уверенија за положени испити и залудно плаќаа 2x1000ден, пошто не им се веруваше дека може копии, а во министерство прашавме дека може, а тие истите на крајот од што многу сакаа и никаква не добија.
    Само ќе си напишеш во Ворд составена од тебе најобична изјава дека оригиналите ти се поднесени при друг вид стипендија од истиот конкурс. Тоа сама ќе си искуцаш и ќе си ставиш рачен потпис и тоа е тоа, чисто да се знае зошто копии. Оригиналите веќе ќе бидат доставени кај нив само за друг тип, така да немаш проблем.

11. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.018
    Допаѓања:
    81.359
    И мене ме интересира истово, знае некоја ? :)

12. TheGirlNextDoor

Се зачлени на:
    10 март 2011
    Пораки:
    191
    Допаѓања:
    82
    најверојатно не, ниту од МИОА најавија такво нешто ниту од факултет имаше некое известување. доколку дознае некоја нешто за тоа во случај да има, пишете ми ЛП

13. historian

historian Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Да не има овде некој што случајно може да ми одговори дали му се има случено да аплицира за стипендијата од МОН, а да е корисник на друга стипендија? Знам дека не е дозволено да користиш две стипендии, но еве сега сакам да аплицирам за овие што се од МОН, а од март месец ми стапува во сила Еразмус стипендија. Дали би можеле да ми ја одобрат стипендијата од МОН на пример за 5 месеца, оти Еразмус ќе користам 4 месеца, а стипендија од МОН те следува 9 месеца?

14. karina8

karina8 Популарен член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    4.099
    Допаѓања:
    5.545
    Аплицирај, ништо не губиш. Јас имам и од факултет стипендија, ослободена од школарина и плус тип А од владава. Имам и неколку колешки кои се ист случај.

15. Oxymoron

Oxymoron Популарен член

Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    1.394
    Допаѓања:
    12.258
    При аплицирањето, потпишуваш посебен документ каде што потврдуваш дека не си корисник на друга стипендија. Ако не ти е страв да не те фатат, можеш да излажеш.

Карина, едно е да си ослободен од плаќање школарина, а друго е да добиваш паричен надоместок (иако и двете се наречени стипендии). Не смееш да добиваш пари од две стипендии, казниво е.

16. Faline

Faline Популарен член

Се зачлени на:
    9 февруари 2011
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    549
    Јас сум на филолошки факултет,па ме интересра колко треба да ми биде просекот над 9,00 или почнува од 8,50? :)

17. Calla

Calla Популарен член

Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.517
    Дали има стипендии за студенти од прва година?
    ако може нешто подетално за тоа дека на страната на мон не најдов ништо за прва, туку од 2ра нагоре..

18. historian

historian Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Еве денес излезе конкурс, ќе аплицирам, сепак во моментот кога ќе аплицирам уште нема да сум корисник на другава стипендија, таа е дури од март, технички не сум излажала, :D , што биде нека биде. Фала ви многу во секој случај.

19. historian

historian Истакнат член

Се зачлени на:
    2 јануари 2012
    Пораки:
    14
    Допаѓања:
    0
    Од МОН нема стипендии за прва, мораш да бидеш втора па да земеш стипендија врз основа на просекот од прва.

20. fifi16

fifi16 Истакнат член

Се зачлени на:
    28 октомври 2013
    Пораки:
    390
    Допаѓања:
    178
    овој новиот конкурс не е фер... планирав по ланскиот да аплицирам за тип б и в, но ништо, имам просек 8.7 и оваа година го нема... ама ајде ќе аплицирам само за првиот тип, па дали некој знае колку треба да се месечните примања? дали важат истите од лани, односно 30.000 или има некои измени?