втора година сум на факс и сум ослободена од партиципација но не знам дали имам право на стипендија :/
Нема врска тоа што си ослободена од партиципација, тоа не оди преку МОН, туку преку самиот факултет/Универзитет. Можеш да аплицираш за стипендија годинава.
Sega ce sum 3 godina....Koga se upisite za stipenija ako znae nekoj da mi kaze ? I kako odaat stipendiite za deca so eden roditel dokolku nekoj znae neka mi pise plss ? ? Fala
Здраво, сакам да прашам: Кои документи треба да се достават за продолжување на стипендија за студенти со висок просек, ме интересира да ми каже некој кој ја продолжувал стипендијата дали треба да се пријавуваме повторно електронски за кога ќе ги доставуваме документите или само треба да ги однесеме во МОН и дали потоа излегува листа на студентите кои ја продолжиле стипендијата? Ви благодарам однапред
Треба да бидеш под 22 години за да можеш да аплицираш за стипендија. Не се пријавуваш повторно, зашто веќе лани си добила стипендија. Само се доставуваат документи од типот - уверение за положени испити и не се сеќавам што друго беше, па ако го исполнуваш условот со просекот и положените испити, пак си добиваш стипендија. Ќе излезе конкурс за кратко најверојатно, па ќе прочиташ што ќе ти биде потребно. Инаку, се сеќавате од минатите години кога отприлика излегуваше конкурсот за продолжување на стипендиите?
Еме, врз основа на добар просек од прва година си ослободена од партиципација ? Ме интересира, има покачување на стипендиите годинава ? 10 % е покачувањето ? На колку рати се исплаќа стипендијата? Или зависи од тоа која група стипендија ја добиваш ?
Кога се апликациите за стипендиите годинава? Што треба да се направи, кои документи и каде треба да се однесат?
Дали некој има искуство со земање на информатичка стипендија со просек подолу од 9,00 , на пр 8,9? И дали знаете дали е возможно да се аплицира за два типа на стипендии и како оди процедурата?
@EmilijaaV Нема врска што си ослободена од партиципација. Ако имаш доволно просек слободно можеш да аплицираш. @SexyLady Во групата на фејсбук, на факултети.мк сигурно ќе го објават конкурсот за стипендии, па таму ќе ти биде објаснето кои документи ти требаат. Секоја година менуваат по нешто. @ed123 Не знам за информатичката, но ако е нагласено дека мора просек над 9,0 така и треба. Лани за втора група беа над 8,5, ама последниот со 8,9 мислам беше примен. Можно е да аплицираш за два типа на стипендии, ќе си забележиш таму на пријавниот лист дека аплицираш за два.
Sakam da apliciram za stipendija.Sto mi e potrebno prvo?Mislam konkursot seuste ne e izlezen ama navreme da si prasam
Здраво. Дали може да ја продолжам стипендијата со положени 38 предмети од предвидени 41. Во Конкурсот и договорот е наведено дека е потребно да се има положено најмалку 80% од предвидените испити за претходните студиски години. Исто така во Конкурсот е наведено дека доколку во една студиска година има помал број од 10 предвидени испити тогаш студентот треба да има само 2 неположени испити од сите предвидени за претходните студиски години, а оваа не е наведено во договорот. Јас минатата година имав 8 предмети и имам 3 неположени предмети од вкупно предвидените испити за претходните студиски години.
Зависи за која група ќе конкурираш. Ако е онаа со просек потребно ти е уверение за положени предмети, УППИ образец ( ќе го симниш, тогаш ќе го објават), потврда за редовен студент. Ако аплицираш на социјалната група, освен оние за групата со просек, потребни ти се документи за тоа колку приходи влегуваат во твоето семејство. На таа група 80 % се добива поени врз основа на приходите кои ги имате дома, а 20 % на просек. Положени ти се 92,68 % од предметите , според тоа можеш да конкурираш ( над 90 % положени ти се). Ти всушност ги имаш ислушано сите години меѓутоа имаш оставено некој предмет од претходните години. Не знам дали смееш сега да конкурираш бидејќи не запишуваш семестар . А врз основа на процент на положени предмети можеш да конкурираш.
А дали е објавен конкурсот за продолжување на стипендии? Не можам да најдам ништо на страната на МОН.
Нема конкурс за продолжување. Ако ги исполнуваш условите, само ги носиш потребните документи во предвидениот рок и така ти се продолжува.
Ама лани имаше датуми ако не се лажам, годинава уште ништо, ниту конкурс за нови стипендисти, ниту абер за стариве. Нема објавено ниту уппи или како и да се викаше оној образецот што е потребен покрај другите документи. Кога ќе носите документи? До кога е рокот за продолжување?
Ne znam na koj fakultet si,na "Kiril i Metodij" podavaat dokumenti za prodolzuvanje i imam infirmacija deka rokot e do 30 oktomvri.Potoa valjda ke izleze konkurs za novite.Taka da ne cekaj mnogu i prasaj si za sigurno