Dali moze da se aplicira za stipendija vo 3ta godina za socijalna stipendija so polozeni site predmeti i prosek 7.8
Да можеш да аплицираш ако има помалку од 22 години и тоа само за социјална , за таа за успех ти треба повисок успех. Дали некој знае кога ќе излезе конкурсот за стипендија ова година?
Дали штом во МОН кога ќе ти дадат бело ливче од кога ќе ги однесиш документите, конечно можеш во март месец да ја очекуваш стипендијата? (*продолжена стипендија). Ова го прашувам бидејќи имаше некои шпекулации дека рокот за продолжување на сите стипендии (од годинава) е до 30ти октомври (*а, не до 30ти Ноември) како што ми пишува во договорот. Инаку, се работи за прва група, продолжени стипендии (за студент од четврта година).
Дaли некoј зимa стипендијa oд привaтен фaкултет? Јa oтвoрив стрaнaтa нa aмерикaн и имaше мoжнoсти зa стипендирaње, aмa oд лaни мислaм декa беa. Се пoлaгaaт некoи предмети и пoсле тoa се избирaaт, ме интересирa дaли стипендијaтa се зa сите гoдини или пaк сaмo еднa гoдинa?
Не знам до кога е рокот навистина, кај нас и на факултет кога прашав ми кажаа дека последен рок е 30.10, па јас при крајот на минатиот месец однесов документи за секој случај. Лани не се сеќавам кога прв пат видов дека ми префрлиле пари на сметка, ама мислам дека беше нешто подоцна од март. Кај мене секогаш каснат по малку, не знам колку сум релевантен пример за ориентација.
@Sweet Justice прва група колку што знам само тие имаа рок до 30ти ноември во договорите. За втора и трета група беше до 30ти октомври. А дека е гаранција тоа ливчето не е. Може и некој со просек 6 да однесе документи дека ја продолжува, а во договорот му стои над 7.00 да има просек, па ќе си чека пари на сметка.
Лани јас паметам многу добро на ден на изборниот молк беа легнати првите 12000 на сметка. Инаку, имам просек и над 8,5.
Јас само се сеќавам дека кај сите имаше пари, а кај мене не. Потоа ми префрлија нешто повеќе од 200е на сметка, ама секако беше неколку недели подоцна.
http://www.stipendii.mon.gov.mk/web...пломски-студии-за-студиската-2015-2016-година Гледам дека оваа година се покачени стипендиите. Со среќа девојки!
Девојки прв пат ќе аплицирам за стипендија, а да бидам искрена многу ми значи, па би ве замолила да ми помогнете разјаснувајќи ми некои работи. 1. Имам 8 предмети, од нив положени 7. Просек пресметувам оцените врз 7 или врз 8 ? 2. Ако се пресметува врз 7, просекот е значитечно поголем. Имам другарка која ги има положено сите 8 предмети но еден предмет (6ка) и го намалува просекот па нема право да аплицира за стипендија од втора група. Ако се пресметува врз 7, може ли некако да запише дека има положено 90% од предметите а тој еден предмет да го запише како предвиден неположен? Ќе има ли проблем со тие уверенија за положени испити (дали ќе го пишува и него?) и со тоа што треба да се однесе индекс на увид ? Ви Благодарам премногу.
Женски со среќа на сите јас сакам да прашам дали овие документите што треба ние да ги испечатиме, да ги пополниме електронски или се пополнуваат рачно со пенкало? има и некои полиња што ми се нејасни али отом-потом
Девојки, јас сакам сега да аплицирам за стипендија и моментално сум неврботена , ама во септември бев вработена а тие за месечни примања бараат за тој месец, дали треба да им однесам декларација за прием или не, затоа што јас сега ќе напишам дека сум невработена?
Дали може со исти документи да се аплицира за 2 групи на стипендии (на пр. Социјална и таа за успех) или мора посебно документи да се вадат и за двете?
Дали со просек 8,25 можам да аплицирам за првата група стипендија(социјална) ? Иначе знам дека за оваа стипендија побитни се приходите ама ме интересира колкави ми се шансите со овој успех...