Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.949
    Допаѓања:
    18.271
    Нема ни трага ни глас.. Годинава си каснат, а и арно што каснат, таман за одморот двете рати ќе ги искористам. Чудно - чудо годинава уште не ми е гибната првата рата :D

На cresa-jagoda, sarichka288 и butterfly33 им се допаѓа ова.
  2. sara sari

sara sari Нов член

Се зачлени на:
    28 јуни 2016
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво

Ме интересира дали можиш да аплицираш за стипендија за студенти на додипломски студии во четврта година ???

3. sarichka288

sarichka288 Нов член

Се зачлени на:
    19 мај 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Би требало да можеш. Бидејќи и онака го приложуваш успехот од претходната година.

4. Squirrel

Squirrel Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    437
    Vtora rata koga treba da stasa?

5. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    На претходни страни во темава видов дека една од феминките пишувала за стипендија за студенти со висок просек, со која се ослободуваат целосно или делумно од партиципација. Дали постојат тие стипендии се уште и каде можам да се обратам за да се информирам за нив (со оглед на тоа дека луѓето што работат во студентски прашања не се баш информирани за ништо)?

6. draganadace

draganadace Истакнат член

Се зачлени на:
    30 јуни 2016
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Здраво итно ми треба одговор затоа што кој и да прашам "никој незнае".
    Другарка ми оди на факултет(дисперзиран) предавања катастрофа едвај 3-4 во месецот, запишана е како дете без родители и зема 400 евра, но лошото е што нема ниеден испит положено пола нејзина кривица пола на професорите заради неодговорноста за испитите ден пред испит во 10часот навечет пишуваат на Фб и ако видиш арно ако не казнена... Е сега и рекле дека нема да помине и покрај тоа што и понудиле 6 предмета за полагање пред упис во втора година, во месец август и септември а кога побарала книги да си ги купи и рекле дека се укинати во факултетот, знае дека ако ја падне годината тие пари ги губи, повторно презапишува 1ва година со сопствени сретства и дури во 2ра година ќе и следуваат истите пари. Ако има некоја од вас некоја информација ќе ве замолам да ми одговорите. Ви благодарам однапред

7. Jordanovska-K

Jordanovska-K Популарен член

Се зачлени на:
    15 јануари 2012
    Пораки:
    896
    Допаѓања:
    6.139
    Ова зависи од факултетот како самостојна установа без учество на Министерството.
    Самиот факултет секоја одредува кои студенти имаат највисок просек и ги ослободуваат од партиципација.
    Кога беа уписите, другар ми го избраа меѓу најдобрите 10 студенти со највисок просек, му се јавија недела дена пред уписите за да го известат да не плаќа партиципација за студирањето во текот на наредната година. Мислам дека сега треба да одржува просек за да продолжи да не плаќа партиципација.
    За повеќе информации, обрати се на Студентски Прашања на твојот факултет, а ако не се информирани, побарај го продеканот за настава.

На CharmedGirl му/ѝ се допаѓа ова.
  8. CharmedGirl

CharmedGirl Популарен член

Се зачлени на:
    6 мај 2011
    Пораки:
    1.420
    Допаѓања:
    1.662
    И јас исто бев ослободена од партиципација првата година и сега прашувам за втора дали има можност да се повтори тоа. На правен сум и кај нас не само што не се информирани за ништо од студентски прашања, туку неделава се уверив и дека шират дезинформации. Значи све што не интересира како информација од небо треба да ни падне (facepalm)

Е тоа со продеканот за настава е добра идеја, ич не ми текна да пробам. А може ќе знае и секретарката или било кој во деканат. Фала ти многу :*

На Jordanovska-K му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Paolita

Paolita Истакнат член

Се зачлени на:
    21 јуни 2014
    Пораки:
    255
    Допаѓања:
    150
    Годинава земав стипендија втора група со просек.Ама оваа година ми е намален просекот. Услов за да се продолжи стипендијата беше да се задржи просекот. Сега наредна година ќе можам ли да си аплицирам за првата група социјална што е? Дали ќе ми одобрат така?

10. s1a1n1d1r1a1

s1a1n1d1r1a1 Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2010
    Пораки:
    1.685
    Допаѓања:
    14.362
    Ќе стигне до Септември втората рата? Сакам на одмор да одам!

На the12345 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. tamche995

tamche995 Популарен член

Се зачлени на:
    22 јули 2015
    Пораки:
    1.097
    Допаѓања:
    2.678
    Дали ќе може некоја од девојките да ми каже кога се аплицира за стипендија, кои документи треба да се поднесат и сл.? Би ви била многу благодарна :)

12. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.831
    Допаѓања:
    5.143
    Мислам дека беше ноември или декември кога прв пат се поднесува за стипендија. На веб страната на стипендии (stipendii.mon.gov.mk) имаш и конкурси, ќе видиш поточно кога е излезен конкурсот, а ќе видиш и кои документи требаат.

На CharmedGirl и tamche995 им се допаѓа ова.
  13. borjan4eto

borjan4eto Истакнат член

Се зачлени на:
    2 август 2011
    Пораки:
    164
    Допаѓања:
    305
    втора група со просек си земала стипендија, доколку си на информатика и доколку сеуште просекот ти е еднаков на 9.00 или поголем, можеш да ја продолжиш, независно ако лани си имала 9.7 а сега имаш 9.3, пак си над 9.00 и можеш да ја продолжиш
    истото важи и ако си втора група со просек над 8.5, може да ти е намален просекот но мора да е поголем од 8.5
    доколку ти е паднат просекот под границите 8.5 или 9.00, зависи која стипендија ја земаш, не можеш да ја продолжиш стипендијата и ќе треба од ново да аплицираш за оние кои ги исполнуваш (социјална, 7,00 ...)

14. sarichka288

sarichka288 Нов член

Се зачлени на:
    19 мај 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    Dali vtoriot del od stipendijata stigna na nekoj ?

15. WarriorAngel

WarriorAngel Популарен член

Се зачлени на:
    16 март 2012
    Пораки:
    1.831
    Допаѓања:
    5.143
    На никој нема стигнато бидејќи велат дека нема пари.
    Туку, во групата гледам дискусија за тоа дали треба да се направи прилог за телевизија за тоа што нема стипендии. Имало новинар од Телма кој сакал да направи сторија, само му требало некој што ќе застане пред камера да каже некој збор.
    Дали мислите дека треба да се оди на телевизија?

16. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.949
    Допаѓања:
    18.271
    @WarriorAngel Не знам дали прочита, стигната била и втората рата :)

На WarriorAngel му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Mishela

Mishela Модератор Член на тимот

Се зачлени на:
    19 август 2010
    Пораки:
    19.288
    Допаѓања:
    81.862
    Кога и за кои банки?
    Ако знаеш да ми кажеш. :)

На sarichka288 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.949
    Допаѓања:
    18.271
    Попладнево прочитав во групата на фејсбук, а сега баш зачитав коментари на сите банки има пуштено :)
    Јас сум Стопанска, проверив сметка на нет, стигната е :)

На ***cute***, Mishela и sarichka288 им се допаѓа ова.
  19. sarichka288

sarichka288 Нов член

Се зачлени на:
    19 мај 2016
    Пораки:
    7
    Допаѓања:
    1
    A za koja grupa stignala? ili za site?

20. Antolinaa

Antolinaa Популарен член

Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.949
    Допаѓања:
    18.271
    Сите.

На ***cute*** и sarichka288 им се допаѓа ова.