Не пишува ништо, ама така зборуваа сите и си извадив ново јас. Извади си за посигурно за 1 ден го прават
Јас мислам дека не треба ново државјанство, јас ќе носам копија од пред една година : Ама кога може копија, значи мислам дека за државјанство не игра улога староста
Јас пратив маил како шо пишав и порано ама што мислете дали ми врати некој? ма никој не се замара, ѕвонев и во МОН неколку пати никој не ми се јавува. Инаку ги однесов документите за стипендија 16 ми беше закажан термин ама на УППИ образецот немаше печат.... Е сега кога ни кажаа дека без печат тешко ке пројдеме кога веке половина отидовме во Скопје решиле да даваат и печати. Е сега прашањето е кој ке го подмири тоа оди дојди оди дојди ради некој што првин му текне вака после онака, првин не ги заверуваме, после ај ке ги завереме ама без печат? Не знам што ке правиме не знам во кој термин да одам сега за Скопје а имам и неколку колешки на кои и ги вратиле докуметите за печатот а моите ги земаа сега ке треба само образецот да го носам, денес го потполнив повторно ми го заверија и печат ми ударија(КОНЕЧНО). И сега што да правам јас ама кој да прашам он МОН никаде никој ни се јавува ниту врака на маил.....Ако е некој во ваква ситуација кажувајте заедно да бараме чаре.....
Моето е од пред 2 години и јас носев копија а гледам тие што носеа оригинал и ги даваа дома да си ги земат, а никаде не стои во потребните документи дека не треба да е постаро државјанството од 6 месеци. Така да мислам дека нема проблем сепак ако сакате извадете си ново
A копијата од државјанство треба да е заверена кај нотар или не? Ај тие што биле веќе во МОН нека пишат...
Јас мислам дека можеш да го однесеш сега во било кој термин, бидејќи те вратиле и само треба да го доставиш УППИ образецот. Значи нема потреба да се јавуваш или да закажуваш, туку ако можеш овие денови отиди си во Скопје и остави ги документите
[*] Малце ви улетувам во темава, ама ме интересира ако е некоја од вас информирана да ме упати во процедура за аплицирање за стипендии за во странство...за мастер студии, правни или политички науки... На англиски кај што би биле предавањата и за каде не би требала да продадам бубрег за да платам школарина.... Merci mes filles!!!!
Девојки да ве прашам...дали можам да презакажувам датум за аплицирање? во истиот ден и приближно тој термин ми закажаа колоквиум а нема да можам да стигнам во ск за 15 мин
Мислам дека нема да ти прават проблем и друг термин да отидеш. Тоа е направено за да не биде гужва сите во еден ден да отидеме, ама кога отидеш, не те ни прашуваат дали имаш закажано, си ги даваш документите и пријатно
Е тоа и мене ме интересира ама бидејќи на маил не вракаат на телефон не се јавуваат ќе си отидам кога сум слободна бидејќи и јас сега имам колоквиуми.... Така да нека не вратат ако не им е срам!А плус тоа на тие што се појавиле во терминот што е закажан на нет и сега што треба да однесат некој документ не им правеле проблеми. Е сега не знам за тебе ако си одела еднаш, во ред али ако одеш прв пат сигурно на листот со идентификациониот број ти пишува датум и време кога треба да бидеш таму.... Не знам а и не можеш и никој од МОН па прашаш за жал....
Ама јас ќе одам прв пат и го носам со мене идентификацискиот код и датумот на закажување ако отидам на 29ти можеби ќе ме вратат им пратив порака, но не враќаат....лелеллелел....ако може да ме вратат дај помагајте што да направам
Незнам, јас мислам дека нема да ти прават проблем. Мене ме вратија, па јас носев по втор пат, односно сестра ми ми ги носеше документите вториот пат, се погодила кај друга личност не кај таа јас што се погодив, не ја ни прашале дали носе по втор пат, ниту дали е таа таа што конкурира. Исто како јас да сум ги однела, директно ги земале, ти даваат бројче и тоа е тоа. Значи може и некој да ги подаде за тебе, а таму не те прашуваат ништо, може и да не ти ги прегледаат документите, зависи како ќе бидат расположени, може и понашање да направат.
Девојки а што мислите ќе ми прават ли проблем бидејќи на некои мои колешки а читам и на некои од вас комплет ви ги вратиле документите, а мене другите документи ми ги земаа сите, сега ќе треба само образецот УППИ да го носам...?
Па, ако ти кажале бројче под кое си, не би требало да биде проблем или незнам, оти како ќе те најдат на друг начин? Што ти кажаа кога ти го вратија образецот? Јас си ги зедов сите документи и пак заедно ги подадов. п.с. А и мене за тој УППИ ме вратија
Па, ако ти кажале бројче под кое си, не би требало да биде проблем или незнам, оти како ќе те најдат на друг начин? Што ти кажаа кога ти го вратија образецот? Јас си ги зедов сите документи и пак заедно ги подадов. п.с. А и мене за тој УППИ ме вратија [/quote] Не ми кажаа ништо таа сигурно што ми ги зема документите не сакаше да ми каже или пак да ми ги врати. А нели би можело да ме најдат по бројот што го има на евидентиот лист нели коа ги носевме документите ставија број на евидентните листови и еден си земаа за нив еден ни дадоа нас.... Не знам ама мислам дека би можело. Коа се сака се се може и ако сакала ке ми кажела таа што ми ги "здипли" документите. А и плус стариот образев без пецат ми е таму во документите. Не знам изгледа многу сум во небрано
[/quote]Не ми кажаа ништо таа сигурно што ми ги зема документите не сакаше да ми каже или пак да ми ги врати. А нели би можело да ме најдат по бројот што го има на евидентиот лист нели коа ги носевме документите ставија број на евидентните листови и еден си земаа за нив еден ни дадоа нас.... Не знам ама мислам дека би можело. Коа се сака се се може и ако сакала ке ми кажела таа што ми ги "здипли" документите. А и плус стариот образев без пецат ми е таму во документите. Не знам изгледа многу сум во небрано [/quote] Абе уживкај, нема да ти направат проблем, заборавив јас дека и на пликот што ти ги ставаат документите запишуваат идентификациски код, мислам? Не си единствена, има многу вакви случаи како нас, ќе се среди се не се замарај
Денес бев да ги однесам документите, мн гужва брее ! Инаку за времето мислам дека нема да прават проблем, тоа е само да се избегнат гужвите, ама очигледно не им успеало.