Ако мислиш на втора група за просек над 8,5 таа е по 4.400 месечно. Прв пат можеш да аплицираш кога ќе бидеш втора година, ќе следиш кога ќе излезе конкурс, мислам дека околу октомври-ноември излегува секоја година.
На почеток, здраво на сите, јас сум нов член Има ли некој инфо кога ќе биде пуштена првата рата за нас што зимаме по прв пат стипендија? Прашувам затоа што страшно многу ми требаат парите, за моето здравје се работи. Доколку некој има информации нека сподели. Поздрав до сите!
И мене ме интересира истото. Знам дека лани крајот на месец мај ги исплатиле, но ме интересира дали е можно оваа година порано да ги пратат или секоја година во исто време ги исплаќаат?
За сите што ве интересира, еве ги условите за добивање стипендија. Има различни видови стипендии, па сигурна сум дека за некои исполнувате услови http://www.mon.gov.mk/index.php/konkursi/887-konkurs-stipendii-studenti
Дали некој знае колку изнесува критериумот зс примања, односно која е цифрата над која не треба да бидат за да се добие социјалната стипендија? И просекот колку треба дс изнесува?
Просекот не е битен, а за примања не треба над 30.000 денари месечно. Потсетување од модератор: Пишувајте на кирилица.
Ти Благодарам а други критериуми нема? Бидејќи нели доделуваат само 1500 такви стипендии, што ако многумина го исполнуваст овој кригериум? Извинете што вакви прашања поставувам, јас прва година сум и во октомври ке аплицирам прв пат
Се сортира според просекот. Сигурно ќе се пријават повеќе студенти отколку што има стипендии во конкурсот. Ќе добијат стипендија оние со највисок просек од пријавените, кои притоа ги исполнуваат условите. Знам годинава оваа стипендија ја добија студенти со просек 7.5 (долната граница не знам точно колку изнесуваше). Тоа зависи од година до година, макар што мислам дека доколку имаш просек над 8 - ќе добиеш
Имаше известување во групата на фб, според меил од МОН дека до наредната недела ќе бидат пуштени стипендиите за оние кои аплицирале прв пат.
Дали првата рата е пратена? Бидејќи на таа страна некои студенти пишуваат дека им пристигнале пари на сметка.
Не сум проверила затоа што пишаа дека на Стопанска не им стигнале уште. На другарките на Комерцијална им стигнаа парите.
Здраво! Јас бидејќи сеуште не ја завршив првата академска година, ќе аплицирам кога ќе бидам втора година и секако ќе следам кога ќе излезе конкурсот, ама јас имам стипендија по заслуга од SEEU која е 30 % од школарината, а ако поминам прва академска година со просек над 9.00 ќе ми се зголеми на 50%. Значи, секако не добивам пари, туку само ми се намалени трошоците за семестрите. И сега прашањето ми е дали ќе можам да земам студенстска стипендија ако аплицирам наредна година иако технички имам стипендија од SEEU или не? Дали тоа има некаква врска? Извинете ако прашањево е малку нелогично ама малку се збунив кога прочитав дека во условите треба: да не се корисници на стипендија од други установи, институции или компании;
Мислам дека нема да можеш. Зашто другарка моја зема стипендија од приватна компанија, па не аплицира за овие, зашто не и следува.