@Leat @SexyGirl2 Ланските резултати ги извадија во јануари. Последната недела од јануари чекајте листи и со среќа на вас и на сите останати кои имате аплицирано! Претпоставувам дека повеќето тука сте аплицирале или сте корисници на државна стипендија. Ме интересира дали некој има информации во врска со општинските стипендии. Првенствено, кога ќе излезат конкурсите? Дали треба да се поднесат истите документи како за државната стипендија и кои услови треба да се исполнат за да можеш да бидеш корисник на ваква стипендија? Лани аплицирав за државна - со успех, но не успеав. За социјална стипендија не исполнувам услови. Годинава би пробала со општинската. Дај Боже да имам среќа
Фала ти мила. Јас лани ги собрав документите и од неодговорност го пропуштив рокот за предавање на документите. Оваа година си ја пробувам среќата, иначе и јас поднесувам за прва група стипендии, односно за постигнат успех. А за општински појма ...
@Leat @Asistentkа Оваа е стипендија што ја доделува општината. Веќе години имам видено дека ја доделуваат и се решив да пробам и јас. На официјалните страници од општините објаувале конкурси со информации, ама сеуште нема. За државниве излезе многу брзо конкурсот, па очекувам деновиве да има податоци и за општинските. Ако излезат конкурси ќе ви пишам подетално. Засега толку знам и јас. Edit: Најдов информации од ланскиот конкурс. Условите се следни: „Право на стипендија имаат кандидатите кои студираат на државните универзитети во Република Македонија, а ги исполнуваат следниве услови: 1. да се жители на општина Х, 2. да се редовни студенти, 3. да оствариле просечен успех во текот на студирањето од минимум 7,5 и 4. да не се корисници на стипендија или кредит од други институции или фирми. Висината на стипендијата ќе изнесува 2 000,00 денари месечно за девет месеци во текот на учебната година. Потребни документи: 1. пријава поставена на интернет страната на општината, 2. копија од лична карта, 3. потврда за редовно запишан зимски семестар за студиската година, 4. уверение со број на предвидени и положени испити во претходните години, 5. потврда за висината на примања на членовите на семејството на студентот, издадена од УЈП, 6. изјава потпишана од кандидатот дека доставените документи се вистинити и дека истиот не е корисник на друга стипендија или кредит од друга институција или фирма.“ Е сега уште да излезе конкурсот и совршено ќе е. Лани излезе уште во септември, годинава абер немаат.
Каде точно треба да се однесат документите? во мон? Каде точно се наоѓа мон и каде треба да се остават документите?
МОН се наоѓа на раскрсницата во близина на Рамстор. Привери на мапа за посигурно. Ќе влезеш и одма право има шалтери, тука се поднесуваат.
Дали некоја има пратено по пошта и за колку време стигнуваат документите? Дали треба нешто за невработен родител?
Оваа година ја продолжив социјалната стипендија помина еден месец но сега се вработив и сум осигурана сакам да прашам дали има можност да не земам?
Откако ќе ја продолжиш стипендијата дали треба да ти стаса договор или било каков документ дека ти е продолжена или ти ја продолжуваат по автоматизам?
Штом си осигурана, нема да земаш 100%. Другар мој, ја продолжи после месец и нешто се вработи и не зеде стипендија.
Имам неколку прашања во врска со стипендиите: 1. Таа што е со над 7,50 просек минатите години со колку најмалку ја имаа земено? - Истото прашање за стинендијата со над 8,50 просек 2. Дали е вистина тоа што викаат дека ако не го задржиш просекот во следната година ќе треба да ги враќаш парите што ти ги дале? 3. Дали може да конкурирам и за двете стипендии наеднаш? Прашувам за да се информирам за следната година.
1. За таа со 7 просек знам дека мој колега со просек 8.5 не ја зеде, туку социјаната му ја доделија иако другата му беше приоритетна. 2. Не, само нема да можеш да ја продолжиш. 3. Можеш и за 3 ако сакаш.