Здраво дечки ај ако сака некој да ми објасни, дали се зема стипендија како што разбрав со 80% положени испити.. Јас исчистив цела година така што немам заостанат предмет но не бев упатена и информирана за таа стипендија и не поднесов, се надевам оваа година.. Просекот ми беше помал од 8 така што мислев дека само земаат оние кои имаат просек и социјалната што е.. Ако може некој подобро да ме информира.. Благодарам
Штом просекот ти е помал од 8 ќе можеш да аплицираш за прва група (социјална), доколку примањата се под 30.000 ден во тесното семејство и за трета група (просекот треба да е над 7).
@blady Еве ти ги условите и критериумите за секоја група поединечно, скролни надолу кај условите и се имаш напишано http://www.mon.gov.mk/index.php/konkursi/2175-2017-2040
Примањата не се под 30.000 ден, така што ќе испадне оваа година ако успеам да имма просек над 8, инаку за третата група може да сите факултети или има конкретно, јас сум економски
@blady Во линкот погоре што ти го постирав, после условите има и за рок на аплицирање. Иако е за претходната година, условите се исти, се аплицира прво електронски во Ноември, а во одреден рок до ран Декември се носат документите и после се чекаат резултати. Роковите за аплицирање важат за сите, без разлика која е групата на аплицирање. Убаво би било да ги прочиташ условите за сите групи, линкот не ти го постирав ради реда, отвори и читни
Мислам дека за економски и општо за општествени науки е над 9 просек за да можеш да зимаш стипендија.
Бев одбиена оваа година за двете стипендии и за социјалната и за таа со просек од трета група (за природните науки). Причината поради која сум била одбиена ми кажаа во МОН дека е поради бројот на студенти во семејството. Пишува дека сме 4 членови во семејството, а имаме 3 студенти Само јас сум студент дома, сестра ми е осмо одделение. Поднесов приговор напишан од адвокат и го предадов во МОН. Кажаа дека ќе пуштеле список од приговорите бидејќи имало 250 слободни места. Сеуште нема резултати, знае некој дали воопшто ќе има? Лани имаше списоци за доделени стипендии од поднесените приговори?
Отприлика кога ги пуштаат исплатите втор дел на продолжено ? Инаку тие што аплицирале прв пат исплатите дури април крајот или мај негде средина фаќаше прв дел , додека вториот дел јуни , бар на нас така ни ги исплатија .
Zdravo decki, ovaa godina ja prodolzuvav stipendijata za prva grupa no seuste nema sredstva na mojata smetka (nlb). Ima nekoj so slicna situacija?
Не прашувам за мене, но би сакала да знам дали на вас кои сте одбиени ви стигнале образложенијата или се уште не?
Kaj mene seuste nema sredstva, i ne znam dali sum odbiena ili imaat nekoj drug problem.(obrazlozenija nema)
Im pisav mail i mi vratija deka sredstvata ke bidat isplateni vo tekot na mesecov, ama nekako nemam nadez..
Лани кај мене недостигаа рати. Пишав мејл истиот одговор го добив што на секој го праќаат. Потоа звонив на бројот кој е за контакт, им кажав име и презиме, матичен број. Проверија и ми кажаа дека ќе бидат исплатени средствата, дека нема проблем од моја страна, тие така ја поделиле исплатата. Затоа ти препорачувам да се јавиш, веднаш би требало да ти кажат дали си одбиена. Образложение посекако ти следува, пробај, ништо не губиш.
Dva dena im zvonev no ne mi krevaat, zatoa im pisav mail no tocno, na site isto im vrajkaat.ke im zvonam ponedelnicki, posledna sansa. Ti blagodaram