Форумџика на годината

Студентски стипендии

Discussion in 'Образование' started by Em4ence, Feb 25, 2010.

1. zhu

zhu Истакнат член

Здраво. Сега ќе бидам трета година, лани земав стипендија од трета група, меѓутоа оваа година малце ги одолговлеков испитите, па можно е да оставам 2 предмети за во јануари. Притоа, во втора година имав вкупно 10 предмети (по 5 од семестар), а заедно со прва година се вкупно 21 предмет, што значи 19 ќе имам положено, а 2 не. Прашањето ми е, дали ќе имам право да ја продолжам стипендијата (просекот ќе ми остане ист)?

2. f.girl

f.girl Форумски идол

Да ќе имаш право да ја продолжиш бидејќи услов е да се положени 80% од сите предмети. Во твојов случај 80% се 16.8 положени предмети, така што немаш гајле :D

3. Maša8

Maša8 Истакнат член

За продолжување на стипендија се смета 80% положени испити од сите години заедно или само од оваа година?

4. eliesaab

eliesaab Форумски идол

Дали следува стипендија за 4-та година ако се запише мастер? Мислам дека да, ама шо е сигурно да си прашам.. :?:

5. srcence1607

srcence1607 Популарен член

Од сите години.

Maša8 likes this.
  6. butterflu

butterflu Истакнат член

Koga ke se podnesuvaat dokumenti za prodolzuvanje

7. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

При крај на октомври мислам беше лани :?:

8. brzigonzales11

brzigonzales11 Активен член

Здраво јас земав 4 години стипендија од прва група сега оваа година слушав 4та година имам останато уште 5 испити некој искуство вакво до кога треба да се дипломира дали прават некаков проблем во врска со стипендијата се надевам ке ме разберете што прашувам.

9. Leat

Leat Популарен член

Здраво :)
    Две години земав стипендија за студенти со месечни примања под 30000 денари. (Заборавив која група, извинете)
    Прашањето ми е, оваа година приходите ни беа помали од потребната сума сите месеци но бидејќи татко ми ќе почне да работи во октомври ќе имаме некаде 37000 месечен приход.
    Дали ќе ми ја укинат стипендијата поради еден месец?

10. brzigonzales11

Не би требало сличен случај кај мене татко ми почна 2018 да работи од 1 декември , а јас си земав продолжена стипендија во фебруари 2019

Leat likes this.
  11. Leat

Leat Популарен член

Ти благодарам што сподели со мене :) мене ме мачи малку дека нема да ми е одобрена до тогаш, татко ми веќе ќе земе плата а дури после, на крај на октомври јас ќе поднесам барање за продолжување и они веќе ќе имаат евиденција за еден месец пречекорување.
    Ама добро ќе поднесам па ќе видиме, секое искуство е добредојдено

12. brzigonzales11

нема проблем да имаш јас мислам .мене пак друго ме мачи сеа ислушав 4та година последна ама имам останато уште испити дали има рок до кога треба да се дипломира заради стипендијата(прва група-социјална) затоа што во договорот пишува еден од условите е да се дипломира во рок предвиден од статутот на универзитетот не ми е јасно до кога , ако ако не дипломираш ќе бараат да вратиш пари што си земал некој искуство од апсолвентите?

Leat likes this.
  13. Hellobeautiful

Hellobeautiful Форумски идол

Дали доколку полагам предмети од втор семестар во ноемвриска казнена сесија ќе ми бидат важечки оценките кога ќе аплицирам за стипендијата од МОН?

Или само до септемвриска сесија што е положено се важи?

И да ве прашам во врска со рангирањето дали имаат некаква предност студентите што ги имаат положено сите предмети но се со понизок просек или оние студенти кои немаат положено 1,2 предмети но се со повисок просек?

14. Any05

Any05 Истакнат член

Ќе ти се важат само тие до септемвриска затоа што документи се поднесуваат некаде на средина од октомври, треба да имаш положено 80% од предметите и нема врска ако некој има повеќе или сите туку просекот е пресуден мислам... кога аплицирав јас имаше деца со сите положени па беа одбиени, а јас немав само 2 ама имав висок просек и добив стипендија.

15. MV18

MV18 Истакнат член

Здраво,ќе може ли некој да објасни кои се условите за стипендија? Прва година студентка ќе бидам па ме интересира... :?:

Dream-Girl likes this.
  16. Dream-Girl

Dream-Girl ☀️

Тек од втора година може да се зема стипендија. :)

17. Sweety55

Sweety55 Истакнат член

Дали ако презапишам предмет а притоа го исполнувам условот за 80% положени предмети и со ист (дури малце и повисок) просек, ќе имам право да ми биде продолжена стипендијата? Конкретно за трета група прашувам.

18. Hellobeautiful

Немам земено стипендија и сакам да аплицирам во трета година е сега прашањето ми е дали се прави нова ранг листа со поени од успех од двете години или во предвид се земаат студентите што веќе земале стипендија вторта година па ако некој од нив не ја задржи тогаш има простор за нови конкуренти?

19. brzigonzales11

секоја година е нова ранг листа со нови 500 студенти а тие што продолжуваат не се на таа листа

cresa-jagoda likes this.
  20. Hellobeautiful

Од мојот смер земаат само 20 студенти стипендија и тоа мислам највисоката сума. Затоа прашувам бидејќи не се малце пари, дали се прави нова ранг листа или ги гледаат истите од минатата година што го задржале просекот над 7.5.