Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. cresa-jagoda

cresa-jagoda Форумски идол

Се зачлени на:
    9 јуни 2012
    Пораки:
    8.262
    Допаѓања:
    34.560
    Не е потребен договор.
    Јас немав добиено договор и многу други има како мене, па без проблем ја продолжуваме стипендијата. :)

На eliesaab и macapasha им се допаѓа ова.
  2. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.921
    Допаѓања:
    6.753
    Не можеш да земаш стипендија доколку не потпиша договор. Еве ти линк од сите договори и кои се условите за продолжување.
    http://www.mon.gov.mk/index.php/2014-07-23-14-03-24/vesti-i-nastani/2671-2018-2056
    Не треба со договорот да одиш, едноставно таму ти ги пишува сите услови за продолжување.

Муабетот ми е дека условите за продолжување (просек, положени предмети), до кога да се продолжат се напишани во договорот. Ако си ги запамтила кога поднесуваше, не ти е потребен. Само не треба да чека конкурс, зашто конкурсот излегува по рокот за продолжување.
    Инаку сите имате договори, кога добивте резултати дали земате стипендија или не, моравте да потпишете договор во три примероци, како и трансакциска смета од банка да доставите.

Последна измена од модератор: 1 октомври 2019
    На macapasha и cresa-jagoda им се допаѓа ова.
  3. macapasha

macapasha Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2014
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    90
    Потпишав договор, зедов стипендија, но не ми вратија примерок, тоа ми беше муабетот, вчера пишав во МОН ми вратија дека како што пишува во договорот, таму пишуваше до 30 октомври треба да се поднесат уверение за положени испити,запишан зимски семестар, УППИ образец и индекс (ова од лани)

На eliesaab, cresa-jagoda и Glowy им се допаѓа ова.
  4. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.921
    Допаѓања:
    6.753
    Затоа ви пратив линк од договорите за да си ја најдете групата, зашто за сите различни се условите.

На macapasha му/ѝ се допаѓа ова.
  5. zhu

zhu Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2014
    Пораки:
    77
    Допаѓања:
    104
    Може линк од УППИ образецот кој треба да се пополни за продолжување?

6. macapasha

macapasha Истакнат член

Се зачлени на:
    8 мај 2014
    Пораки:
    161
    Допаѓања:
    90
    Годинешен нема само од лани, а овај е за сместување во студентски ама веројатно е ист го тој за стипендија
    http://mon.gov.mk/index.php/2014-07-23-14-03-24/vesti-i-nastani/2817-2019-2039

7. Rabbit 97

Rabbit 97 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    499
    Za prodolzuvanje na stipendijata treba uverienie za polozeni ispiti indeks potvrda za redoven student iii upi ibrazes koj go ima na stranata na mon vo prijavi i formilari ...upi obrazecot e istiot od 2013ta god

8. Spirit333

Spirit333 Нов член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    Здраво, јас сега запишувам 7-ми семестар, лани зедов прв пат стипендија ( социјална група ). Сега за продолжување... вкупно до 7ми семестар имам 33 предмети од кои положени 25.
    За условот 80% ... 33*0.8 ми излегува 26.4.

Сега сакам да знам дали вреди воопшто да се продолжува, дали прифаќаат за еден ако ти фали? Пошто до 30ти Окт се праќаат документи за продолжување а јас казнена сесија имам во ноември 5-10ти ... :( мислење????

9. MagsDestiny

MagsDestiny Популарен член

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    Нема да ти ја продолжат, не попуштаат ни за еден или било колку.

10. Spirit333

Spirit333 Нов член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0
    А дали доколку ги испратам вака до 30ти октомври со 25предмети и потоа во ноември ако го положам тој 1 предмет на казнена сесија може да доставам плус документ на тие претходните?

Или едноставно да поднесам пак како за првпат подоцна со конкурсот за првпат? Или не може така?

11. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    За продолжување нема да ти ја продолжат сигурно, не примаат дополнителни документи, а за првпат аплицирање најверојатно би можела, доколку додека излезе конкурсот за аплицирање ти имаш положено 26 предмети и ти се сите оценки внесени електронски.

12. Spirit333

Spirit333 Нов член

Се зачлени на:
    2 октомври 2019
    Пораки:
    5
    Допаѓања:
    0

Епа океј јас мислев дека неможам пак да аплицирам како за првпат пошто веќе лани првпат земав. Но штом не прават проблем така најмногу ќе одговара.
    Фала ти многу <3 :*

13. jolo

jolo Истакнат член

Се зачлени на:
    15 септември 2013
    Пораки:
    398
    Допаѓања:
    378
    Го најдов ланското соопштение за продолжување на стипендиите http://mon.gov.mk/index.php/2014-07...43-soopshtenie-za-prodolzhuvanje-na-stipendii и би требало и оваа година да требаат истите документи. Дали некоја од вас знае каде може да се најде УППИ образецот за 2019? Ако чекаме за ново соопштение сите на последен ден ќе поднесуваме документи.. (facepalm)

14. MagsDestiny

Се зачлени на:
    9 јуни 2011
    Пораки:
    2.328
    Допаѓања:
    18.222
    Не мора да бараш стриктно за 2019., ниту да чекаш да излезе, бидејќи секоја година е ист.
    Најди од било која година, симни го, и во word само долу десно смени ја годината, пиши 2019, и готово :)

На eliesaab, jolo, macapasha и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Rabbit 97

Rabbit 97 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    499
    Pak da povtoram .... Upi obrazec imate na stranata na mon vo prijavi j formulari istiot e od 2013 god

На macapasha му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Natalyy123

Natalyy123 Истакнат член

Се зачлени на:
    30 март 2017
    Пораки:
    76
    Допаѓања:
    149
    Дали знае некој дали проверуваат уппи за продолжување стипендии? Бидејќи некои од постарите колеги ми кажаа дека не се замарале многу за продолжувањето, построги биле за првиот пат.

И дали некој со сигурност знае да ми каже дали iknow систем е цело време отворен? Пример ако полагам следна недела и доколку положам, дали ќе може веднаш да ми се внесе електронски и во индекс оцената или ќе мора да чекам зимска сесија?

17. DimitarK

DimitarK Нов член

Се зачлени на:
    4 октомври 2019
    Пораки:
    2
    Допаѓања:
    0
    Ве замолувам ако можам да добијам одговор,фала однапред.
    Мојата студиска програма е три години,апсолвент сум и ке запишувам празен семестар,е сега дали можам да ја продолжам мојата социјална стипендија?

18. Rabbit 97

Rabbit 97 Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2019
    Пораки:
    203
    Допаѓања:
    499
    Izvini ova kako mislis prazen semestar

19. resenska

resenska Популарен член

Се зачлени на:
    7 август 2014
    Пораки:
    1.701
    Допаѓања:
    14.619
    1 godina sum na fakultet kako da predadam za stipendija sto treba kade da se obratam ve molam nekoj da mi objasni?

20. Lining

Lining Истакнат член

Се зачлени на:
    9 јули 2012
    Пораки:
    271
    Допаѓања:
    185
    Здраво
    Ме интересира дали некој знае дали може да се аплицира за помалата стипендија откако ќе ја изгубиш поголемата со просек од 8,5?
    Брат ми го намали просекот на 8,33 и сега дали смее да аплицира за стипендијата од трета група со просек 7?
    Не збунува тоа што студентот не смее да е корисник на друга стипендија, но тој ја изгуби првата стипендија и сега ако аплицира во ноември за другата да не го сметаат за корисник на првата?
    Ако може помош...
    @MagsDestiny @Glowy @cresa-jagoda Ве тагирав вас затоа што приметив дека сте доста информирани околу стипендииве. :)

На cresa-jagoda му/ѝ се допаѓа ова.