Не е потребен договор. Јас немав добиено договор и многу други има како мене, па без проблем ја продолжуваме стипендијата.
Не можеш да земаш стипендија доколку не потпиша договор. Еве ти линк од сите договори и кои се условите за продолжување. http://www.mon.gov.mk/index.php/2014-07-23-14-03-24/vesti-i-nastani/2671-2018-2056 Не треба со договорот да одиш, едноставно таму ти ги пишува сите услови за продолжување. Муабетот ми е дека условите за продолжување (просек, положени предмети), до кога да се продолжат се напишани во договорот. Ако си ги запамтила кога поднесуваше, не ти е потребен. Само не треба да чека конкурс, зашто конкурсот излегува по рокот за продолжување. Инаку сите имате договори, кога добивте резултати дали земате стипендија или не, моравте да потпишете договор во три примероци, како и трансакциска смета од банка да доставите.
Потпишав договор, зедов стипендија, но не ми вратија примерок, тоа ми беше муабетот, вчера пишав во МОН ми вратија дека како што пишува во договорот, таму пишуваше до 30 октомври треба да се поднесат уверение за положени испити,запишан зимски семестар, УППИ образец и индекс (ова од лани)
Годинешен нема само од лани, а овај е за сместување во студентски ама веројатно е ист го тој за стипендија http://mon.gov.mk/index.php/2014-07-23-14-03-24/vesti-i-nastani/2817-2019-2039
Za prodolzuvanje na stipendijata treba uverienie za polozeni ispiti indeks potvrda za redoven student iii upi ibrazes koj go ima na stranata na mon vo prijavi i formilari ...upi obrazecot e istiot od 2013ta god
Здраво, јас сега запишувам 7-ми семестар, лани зедов прв пат стипендија ( социјална група ). Сега за продолжување... вкупно до 7ми семестар имам 33 предмети од кои положени 25. За условот 80% ... 33*0.8 ми излегува 26.4. Сега сакам да знам дали вреди воопшто да се продолжува, дали прифаќаат за еден ако ти фали? Пошто до 30ти Окт се праќаат документи за продолжување а јас казнена сесија имам во ноември 5-10ти ... мислење????
А дали доколку ги испратам вака до 30ти октомври со 25предмети и потоа во ноември ако го положам тој 1 предмет на казнена сесија може да доставам плус документ на тие претходните? Или едноставно да поднесам пак како за првпат подоцна со конкурсот за првпат? Или не може така?
За продолжување нема да ти ја продолжат сигурно, не примаат дополнителни документи, а за првпат аплицирање најверојатно би можела, доколку додека излезе конкурсот за аплицирање ти имаш положено 26 предмети и ти се сите оценки внесени електронски.
Епа океј јас мислев дека неможам пак да аплицирам како за првпат пошто веќе лани првпат земав. Но штом не прават проблем така најмногу ќе одговара. Фала ти многу <3
Го најдов ланското соопштение за продолжување на стипендиите http://mon.gov.mk/index.php/2014-07...43-soopshtenie-za-prodolzhuvanje-na-stipendii и би требало и оваа година да требаат истите документи. Дали некоја од вас знае каде може да се најде УППИ образецот за 2019? Ако чекаме за ново соопштение сите на последен ден ќе поднесуваме документи..
Не мора да бараш стриктно за 2019., ниту да чекаш да излезе, бидејќи секоја година е ист. Најди од било која година, симни го, и во word само долу десно смени ја годината, пиши 2019, и готово
Pak da povtoram .... Upi obrazec imate na stranata na mon vo prijavi j formulari istiot e od 2013 god
Дали знае некој дали проверуваат уппи за продолжување стипендии? Бидејќи некои од постарите колеги ми кажаа дека не се замарале многу за продолжувањето, построги биле за првиот пат. И дали некој со сигурност знае да ми каже дали iknow систем е цело време отворен? Пример ако полагам следна недела и доколку положам, дали ќе може веднаш да ми се внесе електронски и во индекс оцената или ќе мора да чекам зимска сесија?
Ве замолувам ако можам да добијам одговор,фала однапред. Мојата студиска програма е три години,апсолвент сум и ке запишувам празен семестар,е сега дали можам да ја продолжам мојата социјална стипендија?
1 godina sum na fakultet kako da predadam za stipendija sto treba kade da se obratam ve molam nekoj da mi objasni?
Здраво Ме интересира дали некој знае дали може да се аплицира за помалата стипендија откако ќе ја изгубиш поголемата со просек од 8,5? Брат ми го намали просекот на 8,33 и сега дали смее да аплицира за стипендијата од трета група со просек 7? Не збунува тоа што студентот не смее да е корисник на друга стипендија, но тој ја изгуби првата стипендија и сега ако аплицира во ноември за другата да не го сметаат за корисник на првата? Ако може помош... @MagsDestiny @Glowy @cresa-jagoda Ве тагирав вас затоа што приметив дека сте доста информирани околу стипендииве.