Тој период ги даваат со разлика од по неколку дена, ако доделат на прва група по неколку дена и на втора следи. Ама тогаш дават за повеќе месеци наеднаш.
Со оглед на моменталната ситуација, отприлика кога да ја очекуваме стипендијата? Доделена ми е за Прва група, а финансии ми недостигаат и тоа како. Изминатите години кога ги исплаќаа?
http://www.mon.gov.mk/index.php/kon...stipendiranje-na-deset-srednoshkolci-studenti Аплицирајте тие што исполнувате критериуми. Јас жива ќе се изедам.. Просек имам 8.93... За малку... Здравје следен пат за мене. Со среќа на сите
Денес му пишав мејл на министерот за образование со прашање кога ќе ни ги исплатат стипендиите. Некои на ова ќе кажат :”Село гори, а баба се чешла” ама навистина периодов имам недостиг од финансии, а верувам не сум само јас, па сега ќе чекаме одговор и ќе ви кажам што ми одговорил министерот. Можно е и никаков одговор да не добијам, ама мое беше да пишам и да прашам.
И мене ми требаат финансии, ја чекам втората рата (17.600ден). Ама искрено да ти кажам ние студентите треба да бидеме трпеливи во оваа ситуација. Не се малку пари што треба да ни ги исплатат на толку студенти. Додека трае ситуацијава не верувам дека пари ќе добиеме. Државава еве мака мачи од кај да најде пари за погодениве приватњаци од ситуацијава. Луѓе треба плата да земат. Еве се размислува и за скратувања од државна администрација, за да има и за тие што работат во приватен сектор, за да не останат без скршен денар. Така да ние ќе си почекаме.
Целосно си во право. Има и многу позагрозени луѓе од нас. Но сепак и јас до некаде спаѓам во загрозените. Татко ми е самохран родител на минимална плата со две деца, а јас имам многу трошоци моментално и не можам и не сакам од него да барам помош. Плус бремена сум и платата на сопругот не е доволна моментално..
Vo potpolnost se soglasuvam so tebe,iskreno ne ni e dojdeno tolku itno do ratata od stipendijata.Ima mnogu lugje koi kje bidat bez denar na prvi kako posledica na pandemijata.Se nadevam sto pobrgu da zavrsi ovaa agonija za site nas