Баш така, ако не прашаше некој никому-ништо! Нема да ме чуди ако има некои скриени подточки и за студентскиот оброк. Оти од УСС на три се направија со фалење, исто и од МОН, а за вакви многу важни работи никој не кажува. Притоа 1000 пати беше повторено дека за сите групи ќе важи, ама заборавиле да кажат дека за продолжените не. Ах бее…
Јас колку што знам беше: ја продолжуваш старата стипендија, па аплицираш за нова. Ако те прифатат ја откажуваш старата. Има ли сега некои измени за ова?
Не знам каков им е планот ама вака не може. Ако е вака како што кажуваш сите ќе аплицираат за стиепднија пак и на крај ќе испадне дека 50% од нашата генерација ако не и повеќе нема да земат стипендија ради тие од поголемите години? Ми нема логика овие од министерство што прават и како прават вака.
Хмм, не сум баш сигурен. Не сум аплицирал за нова, ама пак ова не сум го слушнал до сега. Ако е вака, тогаш супер би било…
Се пополнува да, е сега при продолжување не сум сигурен ама сепак си важи изјавата од самиот почеток. Затоа и мене ми е чудно мислењево.
@Larson @f.girl @Waverly Raven Не се сеќавам добро но колку што памтам мојата генерација пред неколку години така направивме. Памтам по тоа што два пати вадевме документи од факултет. За изјавата, тогаш ни кажаа нема проблем, посекако на крај една стипендија ќе се одбере. Тогаш прво беше терминот за продолжување а новиот конкурс беше покасно. Сепак, прашајте во МОН најдобро, со сигурност да кажат.
Да така беше до сега но поради оваа промена рекоа демек овој пат требало прво да се откаже па да се аплицира за нова...
Здравоо Јас прв пат ќе конкурирам за стипендија... Дали може некој да ми каже дали веднаш можам да земам уверение за положени испити, или се чека некој ден? Бидејќи планирам да преполагам уште некој предмет за повисока оценка, но не знам дали ќе има резултати на време. Затоа се двоумам дали да преполагам...
Devojki dali nekoja znae mail od nekoj sto moze da mi pomogne vo vrska so edno prasanje za prodolzuvanje na stipendija.Na oglasot ima ostaveno broj no celo vreme e zafateno.Dali znaete do kolku raboti ministerstvoto,i koj mozam da iskontaktiram da mi pomogne?
На телефон никогаш нема да ти кренат, ама на мејл ќе ти одговорат. Прашај и тука, ако знаеме ќе ти одговориме. Џемиле Ламалари (xhemile.lamallari@mon.gov.mk) Официјална е-маил адреса на МОН: contact@mon.gov.mk.
Fala ti mnogu Sakam da prasam za toa kako se racunaat tie 90%,dali primer sega jas zavrsiv 4ti semestar i mi ostanaa od nego 2 nepolozeni a od prva imam se polozeno.I sega ne znam dali treba od sekoja posebno godina da imas eden nepolozen ili moze od bilo koja godina samo procentot za e 90%. Se izvinuvam sto zamaram so ova prasanje sto pati ama edni mi vikaat edno drugi drugo i ne znam sto da pravam,dali ke mora da spremam eden od tie dva ili nema da mora.
Ги прочитав сега детално известувањата за покачувањето на стипендиите, нагласено е за кои ќе се однесува. Изедначувањето се однесува на вкупно 2.840 стипендии кои ќе се доделат со стартот на новата академска година. Само не знам со која логика ја направиле поделбата, како на нас парите на дрво да ни растат. Фали реакција од нас дечки, ако треба нека скратат од тие, нека додадат кај нас. Ама како ќе се пофалат пред избори. Се рачунаат предметите вкупно од сите семестри. Минатата година имав положени предмети, ама не ни беа оценките внесени во iKnow, па прашував и јас за ова. Одговорот беше тој, немав никакви проблеми. Ако сакаш ти пак пиши си мејл.
Збирно од двете години треба 90%, не ти е важно дали од прва или втора имаш неположен. Истово го прашував на мон и ми вратија вака на меил.