Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Ashia

Ashia Активен член

Се зачлени на:
    3 октомври 2020
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    42
    Uspeho mi e 9,97..bi imale shansa DA dobijam ako odnovo konkuriram za vtora grupa.?

2. Bellis

Bellis Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2020
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    13
    Сакам да прашам дали некој бил во ваква ситуација.
    Дали може да се продолжи стипендија со исполнет услов за просек и процент на положени предмети, но со еден презапишан предмет?
    Ви благодарам.

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Се зачлени на:
    30 мај 2014
    Пораки:
    5.229
    Допаѓања:
    13.204
    Секако дека да.

4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Се зачлени на:
    24 април 2019
    Пораки:
    7.688
    Допаѓања:
    39.779
    Ме интересира за стипендијата од Алкалоид колкав просек е потребен? Исто така, ако се аплицира за таа ќе мора да се откаже истовремено и оваа другава од мон, така?

5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.428
    Допаѓања:
    12.926
    За просекот не сум сигурен, јас кога аплицирав требаше 8,5, инаку не треба да се откажува државната(втора група), јас и двете ги земам.

На Angie1432 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.920
    Допаѓања:
    6.742
    Да? Од мон не прават проблем бидејќи нели не треба да си корисник на друга стипендија?

7. Waverly Raven

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.428
    Допаѓања:
    12.926
    Јас како шо разбрав тоа се однесува на ‘корисник на повеќе од една државна стипендија’, а не било која друга, бидејќи МОН нема увид во мојата трансакциска барем според договорот. Неколку колеги шо сме блиски, ги земаме двете стипендии.

На Glowy му/ѝ се допаѓа ова.
  8. ANITA.sk123

ANITA.sk123 Истакнат член

Се зачлени на:
    17 март 2020
    Пораки:
    134
    Допаѓања:
    32
    Дали може да се продолжи стипендија за успех доколку сте вработени?

9. Bellis

Bellis Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2020
    Пораки:
    8
    Допаѓања:
    13
    Просек над 7.5, секако колку повисок толку подобро бидејќи во една генерација доделуваат само 10 стипендии и конкуренцијата е голема.

На Glowy и Angie1432 им се допаѓа ова.
  10. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

Се зачлени на:
    28 јули 2013
    Пораки:
    1.365
    Допаѓања:
    10.478
    upload_2021-8-27_11-20-49.png

Ова значи дека тие што ја продолжуваме стипендијата ќе си земаме 4,400... а новите што аплицирале ќе си земаат 6,050.

11. Waverly Raven

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.428
    Допаѓања:
    12.926
    Да, за жал. Дискутиравме за ова неколку страни наназад, за повисоката стипендија ќе треба да аплицираш на новиот конкурс со ризик да ја изгубиш стипендијата шо веќе ја земаш бидејќи треба да се откажиш од неа во моментот на аплицирање за новата.

На nevermet18 и LovelyGirl3 им се допаѓа ова.
  12. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    Би сакала да Ве прашам за мислење. Имам 9,36 просек, оваа година ја земав стипендијата шо е 8,5, ама сега сакам да го раскинам договорот и да конкурирам отпочеток за да земам 6050. Е сега, во дилема сум дали да конкурирам во групата со 7,00 просек кај шо треба или во 8,5 повторно во старата. Пошо претпоставувам дека и други колеги ќе ги раскинат договорите, не знам колку има со повисок просек од мојот, па што мислите дали имам шанси за во категорија 8,5 или да конкурирам во таа со 7,00?

Последна измена: 27 август 2021
  13. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Се зачлени на:
    27 мај 2013
    Пораки:
    351
    Допаѓања:
    777
    Според мене просекот ти е висок и имаш големи шанси за во групата со просек над 8,5. Кога веќе сумата е иста за сите групи, аплицирај си и за двете групи, па во која ќе влезеш во таа.

На floppy77 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    Мене ми е страв да не случајно и во 8,5 и 7,00 има многу студенти со повисок просек од мојот, па да не се случи да не земам воопшто стипендија. Некако ризик е....

15. BlackMistery

BlackMistery Популарен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.354
    Ако за тебе е ризик со 9.3 просек што да кажат студенти со 7-8 просек што првпат ќе аплицираат?
    Еве братучетка ми прва година е и со 8.00 просек аплицира за таа над 7.00.
    Не ве окривувам вас, секако секој за себе си гледа, но од МОН направија деца што првпат треба да си земат стипендија да не успеат да имаат шанса воопшто. Лани со 7.8 земаа, годинава којзнае што ќе биде. Се надевам ќе прошират бројка, многу ми е жал за тие што сега се прва и тие пари колку толку ќе им олеснеа ако земаа стипендија... Но, тоа е што е.

На cresa-jagoda, chocolateheart и nevermet18 им се допаѓа ова.
  16. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    На ова требаше да си мисли мон кога реши сите групи иста стипендија да земаат. Јас за овој просек сум се мачела, сум учела, две години по ред на одмор неам отидено од шо оставам предмет за август и на крај некој со 7,5 просек ќе зема 6000, а за мене 4400? Со почит до студентите кои не бркаат просек, ама ова е деградирачки за оние кои сме се труделе за да добиеме поубави оценки, плус на факултет кај што границата за положување не е 50%, туку 60%. Едноставно не е фер.

17. BlackMistery

BlackMistery Популарен член

Се зачлени на:
    16 октомври 2013
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    1.354
    Друг ми беше муабетот, бесмислено е со 9.3 воопшто да се секираш кога и самата знаеш лани дека на листите доста слабо имаше со 9 просек студенти, колку и да аплицираат пак нема да се во преголема бројка. Немаш гајле, сигурно добиваш стипендија.
    Просекот на студенти во државата е студенти што имаат околу 8 просек, едноставно немаш ризик во твојата ситуација.

И намалете малку со God комплексот, во ред е, ете нема со 7.5 просек да ви ги земат на вас со 9 просек стипендиите студенти што имале 50% граница за пролаз и нема ни 6000 денари да земат, спијте мирно.

На busybee, FridaodaMk и Hristina7991 им се допаѓа ова.
  18. floppy77

floppy77 Истакнат член

Се зачлени на:
    29 јули 2019
    Пораки:
    341
    Допаѓања:
    659
    Во ваква држава која на ваков начин размислува не ни можеме да спиеме мирно и овие со 9 и овие со 7:)Затоа сме таму кај што сме т.е. никаде.

19. stingray

stingray Истакнат член

Се зачлени на:
    12 јуни 2021
    Пораки:
    41
    Допаѓања:
    37
    Screenshot_141.png
    ??

20. Waverly Raven

Се зачлени на:
    10 октомври 2017
    Пораки:
    3.428
    Допаѓања:
    12.926
    Ова се однесува на сите групи?
    Јас сум сигурен дека сите шо земаме од Алкалоид паралелно земаме и државна не сум слушнал некој да се откажал од неа.