Студентски стипендии

Discussion in 'Образование' started by Em4ence, Feb 25, 2010.

1. Ashia

Ashia Активен член

Uspeho mi e 9,97..bi imale shansa DA dobijam ako odnovo konkuriram za vtora grupa.?

2. Bellis

Bellis Истакнат член

Сакам да прашам дали некој бил во ваква ситуација.
    Дали може да се продолжи стипендија со исполнет услов за просек и процент на положени предмети, но со еден презапишан предмет?
    Ви благодарам.

3. nevermet18

nevermet18 Форумски идол

Секако дека да.

4. Angie1432

Angie1432 Форумски идол

Ме интересира за стипендијата од Алкалоид колкав просек е потребен? Исто така, ако се аплицира за таа ќе мора да се откаже истовремено и оваа другава од мон, така?

5. Waverly Raven

Waverly Raven Популарен член

За просекот не сум сигурен, јас кога аплицирав требаше 8,5, инаку не треба да се откажува државната(втора група), јас и двете ги земам.

Angie1432 likes this.
  6. Glowy

Glowy Популарен член

Да? Од мон не прават проблем бидејќи нели не треба да си корисник на друга стипендија?

7. Waverly Raven

Јас како шо разбрав тоа се однесува на ‘корисник на повеќе од една државна стипендија’, а не било која друга, бидејќи МОН нема увид во мојата трансакциска барем според договорот. Неколку колеги шо сме блиски, ги земаме двете стипендии.

Glowy likes this.
  8. ANITA.sk123

ANITA.sk123 Истакнат член

Дали може да се продолжи стипендија за успех доколку сте вработени?

9. Bellis

Bellis Истакнат член

Просек над 7.5, секако колку повисок толку подобро бидејќи во една генерација доделуваат само 10 стипендии и конкуренцијата е голема.

Glowy and Angie1432 like this.
  10. LovelyGirl3

LovelyGirl3 Популарен член

upload_2021-8-27_11-20-49.png

Ова значи дека тие што ја продолжуваме стипендијата ќе си земаме 4,400... а новите што аплицирале ќе си земаат 6,050.

11. Waverly Raven

Да, за жал. Дискутиравме за ова неколку страни наназад, за повисоката стипендија ќе треба да аплицираш на новиот конкурс со ризик да ја изгубиш стипендијата шо веќе ја земаш бидејќи треба да се откажиш од неа во моментот на аплицирање за новата.

nevermet18 and LovelyGirl3 like this.
  12. floppy77

floppy77 Истакнат член

Би сакала да Ве прашам за мислење. Имам 9,36 просек, оваа година ја земав стипендијата шо е 8,5, ама сега сакам да го раскинам договорот и да конкурирам отпочеток за да земам 6050. Е сега, во дилема сум дали да конкурирам во групата со 7,00 просек кај шо треба или во 8,5 повторно во старата. Пошо претпоставувам дека и други колеги ќе ги раскинат договорите, не знам колку има со повисок просек од мојот, па што мислите дали имам шанси за во категорија 8,5 или да конкурирам во таа со 7,00?

Last edited: Aug 27, 2021
  13. chocolateheart

chocolateheart Истакнат член

Според мене просекот ти е висок и имаш големи шанси за во групата со просек над 8,5. Кога веќе сумата е иста за сите групи, аплицирај си и за двете групи, па во која ќе влезеш во таа.

floppy77 likes this.
  14. floppy77

floppy77 Истакнат член

Мене ми е страв да не случајно и во 8,5 и 7,00 има многу студенти со повисок просек од мојот, па да не се случи да не земам воопшто стипендија. Некако ризик е....

15. BlackMistery

BlackMistery Популарен член

Ако за тебе е ризик со 9.3 просек што да кажат студенти со 7-8 просек што првпат ќе аплицираат?
    Еве братучетка ми прва година е и со 8.00 просек аплицира за таа над 7.00.
    Не ве окривувам вас, секако секој за себе си гледа, но од МОН направија деца што првпат треба да си земат стипендија да не успеат да имаат шанса воопшто. Лани со 7.8 земаа, годинава којзнае што ќе биде. Се надевам ќе прошират бројка, многу ми е жал за тие што сега се прва и тие пари колку толку ќе им олеснеа ако земаа стипендија... Но, тоа е што е.

16. floppy77

floppy77 Истакнат член

На ова требаше да си мисли мон кога реши сите групи иста стипендија да земаат. Јас за овој просек сум се мачела, сум учела, две години по ред на одмор неам отидено од шо оставам предмет за август и на крај некој со 7,5 просек ќе зема 6000, а за мене 4400? Со почит до студентите кои не бркаат просек, ама ова е деградирачки за оние кои сме се труделе за да добиеме поубави оценки, плус на факултет кај што границата за положување не е 50%, туку 60%. Едноставно не е фер.

17. BlackMistery

BlackMistery Популарен член

Друг ми беше муабетот, бесмислено е со 9.3 воопшто да се секираш кога и самата знаеш лани дека на листите доста слабо имаше со 9 просек студенти, колку и да аплицираат пак нема да се во преголема бројка. Немаш гајле, сигурно добиваш стипендија.
    Просекот на студенти во државата е студенти што имаат околу 8 просек, едноставно немаш ризик во твојата ситуација.

И намалете малку со God комплексот, во ред е, ете нема со 7.5 просек да ви ги земат на вас со 9 просек стипендиите студенти што имале 50% граница за пролаз и нема ни 6000 денари да земат, спијте мирно.

busybee, FridaodaMk and Hristina7991 like this.
  18. floppy77

floppy77 Истакнат член

Во ваква држава која на ваков начин размислува не ни можеме да спиеме мирно и овие со 9 и овие со 7:)Затоа сме таму кај што сме т.е. никаде.

19. stingray

stingray Истакнат член

Screenshot_141.png
    ??

20. Waverly Raven

Ова се однесува на сите групи?
    Јас сум сигурен дека сите шо земаме од Алкалоид паралелно земаме и државна не сум слушнал некој да се откажал од неа.