Колку што се сеќавам од тоа што имам прочитано предност имаат тие прв пат што аплицираат ( значи по логика му доаѓа првин тие што аплицираат прв пат иако би имала поголем просек од нив тие би имале предност бидејќи им е прв пат па потоа ако има слободни места за останатите до пополнување на квотата за стипендии - вака јас разбрав од тоа што имам прочитано нѐ ме фаќајте за збор.)
Имам 2 прашања за стипендијата објавена од УКИМ. Прв пат конкурирам па акп може некој да ми објасни каков е тој есеј што треба да го пишуваме, на која тема и дали е задолжително да го имаме. Исто така како се зема препорака од директор? Треба да одам во училиштето иако не учам веќе таму? И дали е задолжително да имам препорака.
Баш ме интересира оваа година од МОН како планираат да се одвива аплицирањето за стипендии. Ај што ќе се откажуваат најмалку 60-70% од студентите од стипендиите па ќе аплицираат поново за поголема и плус ние од втора година што сега прв пат аплицираме а места има околу 500-600 во втора/трета група. Како они од 4000-5000 ако не и повеќе пријавени за тие групи ќе одлучат кој ќе земе а кој нема да земе стипендија? Што ќе се деси ако многу имаат ист просек, од тие сега што прв пат аплицираме во втора година и од оние кои треба да аплицираат поново. Глупава и дискриминирачка мерка за да на крај никој да не добие ништо.
Ако запишуваш 5 година поради неположени испити, а факултетот трае 4 години. Тогаш не можеш да аплицираш за стипендија. А ако си на пример на Медицински факултет и регуларно факултетот трае 6 години тогаш можеш да си аплицираш за стипендија и се гледа успехот (просекот) од сите 4 години.
Zdravo ,ovaa godina zemav socijalna stipendija i bi sakala da ja prodolzam i dali uspehot vlijae na toa zatoa sto nemam polozeno 80% kako sto e uslovot kaj drugite stipendii ili kaj ovaa toa ne e vazno
Здраво,дали може да се аплицира за стипендија во прва година додипломски студии или се чека наредна година?
Дали знаеш кои се условите за социјалната стипендија, бидејќи не можам баш да разберам, бараат 80% положени да се од сите години или од последната?