Само овој е: https://mon.gov.mk/content/?id=3175 Евентуално годината да ја преправиш. Барем пред неколку години беше така колку што паметам, немаше соодветни обрасци од тековната година. Сепак види што ќе кажат и другите членки.
Здраво, прв пат планирам да аплицирам за стипендија па имам некои прашања. Јас сум од технички факултет, имам просек над 8,6, а исто така и сум од социјално загрозена категорија. Ако има некоја членка да ми пише во порака, бидејќи имам доста нејасни работи. И јас гледав тоа, веројатно не. Не можам да најдам а и не добив повратен e-mail.
Dali moze da mi objasnis kakva e taa poniska?Za koja grupa vazi,dali e za site fakulteti,kolku treba da e prosekot i koi se uslovite za apliciranje?
Некој да ми објасни што значи ова ? За оние студенти за кои за месечни примања на семејството по член кои се повисоки од 75% од просечно исплатена на месечна нето плата во Република Северна Македонија не се добиваат бодови
Епа просечно исплатена плата е некаде 28,500 денари грубо кажано. 75 проценти од ова би било 22.000 некаде и ако примањата ти се над 22.000 не добиваш бодови и не те рангираат.
Ова важи за сите групи или само за социјална стипендија? -- Иначе прв пат ќе аплицирам и малце сум несигурна, треба сите документи само да се скенираат и прикачат скенирани, така? Не треба ништо дополнително?
Само за социјалната е ова , иначе да се скенираат и се прикачуваат на e-uslugi.mon.gov.mk почнувајќи од 1 октомври.
Што бидна ?? Дали ќе се зголемат стипендиите за сите студенти, или само за оние кои првпат аплицираат?
. Евидентен лист, само за кандидатите што ќе аплицираат хартиено; 2. Потврда за редовно запишан зимски семестар за студиската 2021/2022 година; 3. Уверение за положени испити од претходните години; 4. Заверен образец “УППИ” во форма и содржина објавен на интернет порталот http://e-uslugi.mon.gov.mk Овие се за продолжена Стипендија што треба да се достават документи? И дали овие сите од факултет треба да се земат?
За продолжување не ти треба евидентен лист. Потврдата за студент и уверението за положени испити ги земаш од факултетот. И копија од заверен индекс.