Здраво на сите! Ме интересира дали ви се има случено да поднесете за стипендија и да ги исполнувате сите услови, со максимален број на поени, а да бидете одбиени? И дали приговорот врши некаква функција?
Не знам ова колку ќе ти врши работа, но јас во средно исто вака бев одбиена од стипендија за талентирани ученици, а ги исполнував сите услови, под изговор дека не сум имала комплетна документација (10 пати ги проверив документите пред да ги пратам и сум сигурна дека се им пратив како што требаше) Поднесов и приговор, ама ништо не се смени.
Ги гледаат и финансиите, па даваат на тие што го исполнуваат условот иако имаат помалку поени, но остваруваат помалку приход.
Финансиите ги гледаат само кај првата група како шо се сеќавам. За втора само успех и % на положени испитни. Искрено се изненадив шо добиле стипендии од втора група и студенти со поени под 90, мислев повеќе ќе има конкуренција оваа година, поради зголемувањето...
Така имам слушнато од други колеги исто со висок просек како членката, но одбиени демек тоа е причината.
Па ништо нема да изгубиш ако поднесиш приговор. Онлајн или физички аплицираше? Ти стигна некакво известување дека си одбиена? Можеби не ти ги процесирале документите или ти ги загубиле, не е ова прв пат.
Не, не ми стигна ништо, но ме немаше на ниту еден список. Инаку, поднесував онлајн, но и за студентскиот оброк онлајн поднесував, па ми го одобрија.
Vo ova drzava se e mozno za zal Za koja gr aplicirase? Ako si za treta mislam povekje od 8 ttebalo da se ima deneska taka kaza a nekoi kolegi zaradi golema konkurencijaza prva grupa gledat od site clenovi od semejstvoto od ujp ne treba nikoj daa ima povekje od minimalnata plata za eden mesec ili nevraboteni demek povekje od 100.000denari na smetkada nema pominto na godisni nivo Obicno i nie koga konkuriravme vo sredno ni kazuvaa dokumentacija nekompletna iako mislev deka se imam pusteno preku posta proveruvav a na fax koga aplicirav demek konkurencija rang listata eve kako sega povekje od 8i nesto demek site sk mn prosek aplicirale. Daa nemas nekoi pari na smetka sto te odbile i od obrok neznam sto da kazam iskreno Mn zavisi kaja koj ke ti se padnat dokumentite Za zal i ja s sum baksuz
Вака, да појаснам: студентка сум на катедрата за македонска книжевност и јужнословенски книжевности на Филолошкиот факултет. Е сега, од оваа година се воведе и стипендија за студентите на македонски јазик и македонска книжевност поради дефицит на студенти, која што е подгрупа на втората група која што се добива на основа на успех. Значи, јас можев во една тие две листи да бидам, но во првата за ученици со висок успех ме немаше воопшто, а за другата (за македонска книжевност, за која исто така треба просек над 8.5) воопшто немаше табела, само за македонски јазик имаше. Бидејќи ми беше чудно и знам дека нема логика да ме одбијат и мене, а некои со 85 поени да прифатат, дека пратив се исправно и на време, се јавив во МОН каде ми кажаа да поднесам приговор т.е да пишам на мејл и веднаш го направив тоа. Сега ме интересираше дали некој поднесувал таков или некој друг вид на приговор и какво искуство има, дали воопшто го уважиле некогаш, после колку време му одговориле итн. Благодарам на разбирањето. Инаку, самите тие од МОН ми кажаа дека за стипендија на основа на успех не се гледа финансиската ситуација, туку само за стипендијата за социјални случаи.
Па зошто тогаш во конкурсот пишува дека мон по службена должност од УЈП вади уверение за остварени приходи и за кандидатот и за целата негова фамилија, а притоа во конкурсот не е наведено дека уверението се вади само за оние од прва група, туку за сите групи? Што ќе им е уверение за приходи за кандидатите кои конкурираат со просек? Мене ова не ми е јасно