Има вест дека ќе проработи страницата на мон во следните дена, ќе треба да чекаме да се отвори па ќе објават.
Dali za prodolzuvanje na stipendijata se gleda 80% polozeni od poslednata akademska godina ili od site zapisani predmeti
Здраво сакам да прашам дали и изборните предмети влегуваат во тие 80% положени предмети иако ги немаш запишано, затоа што на медицински е каша попара со запишување на изборни предмети
zdravo, letovo rabotev od juni do avgust, sega sum odjaven. Dali ke imam nekoj problem koga ke ja prodolzuvam stipendijata ili treba pak od novo da podnesam?
Како сеа да знаеме дали планираат да ни покачат на сите стипендија годинава за сигурно, до 30ти имаме право да се откажеме за ако сакаме да аплицираме одново за повисока а од овие абер нема уште
Таа апликација за продолжување на стипендија што стои на страницата на МОН со рок до 30ти септември се однесува на ученичката, не на студентската стипендија. За нас тек средина на октомври ќе излезе апликација за стипендија. No worries .
За стипендии, уппи образец, уверение за полоежни испити, потврда за редовен студент. За оброк треба на ново да аплицираме. Не, минимум 9 просек треба да имаш. Прва група социјални стипендии. Втора група со просек над 9 за општествени или 8,5 за технички и медицински факултети. Трета група просек над 7 за технички и медицински, тука се и за хемија, физика, математика како дефицитарни. Четврта група нешто беше за тие што се прва година на филолошки македонски јазик да студираат. Само во мон треба да однесеш до 30ти октомври, уппи образец, уверение за положени испити, потврда за редовен студнет и така автоматски ти ја продолжуваат, нема списцои, само чекаш исплата
па не зборам за тоа зборам за висината на стипендијата рекоа дека ке ја покачат оваа година за сите арно ама ако не ја покачат јас планирав да ја откажам за одново да аплицирам да земам како и сите други а за откажување важи до 30ти септември затоа велам нема инфо дали ке ја покачат или не
Се знае ли до кога е рокот? И што документи требаше за студенски оброк и како ќе биде аплицирањето...?
Lani imase stipendija od 2000€ po 200€ mesecno so pisuvanje motivacisko pismo nesto taka Dali nekoj se sekjava kako se vikase taa stipendija i dali se odnesuva za site godini ili samo za brucosi?
До 30ти октомври е за продолоување на студентски стипендии. Би требало онлајн како лани, не се сеќавам кои документи требаа.
Zdravo Imam aplicirano za stipendija koja ja dodeluva nevladina organizacija i rezultatite ke bidat objaveni kon krajot na oktomvri. Sakam da znam dali ke mozam da apliciram i za stipendija od MON? Ne sum zemala stipendija od drzhava dosega, no drugi mi imaat kazuvano deka ne moze da se drzhi poveke od 1 stipendija oddednash; no site slucaevi sto gi slusham se od students koi se obidele da drzhat 2 drzhavni stipendii. Dali nekoj znae dali voopsto mozam da apliciram za stipendija so ogled na toa sto ima golema sansa deka ke ja dobijam i stipendijata od nevladinata? Ako apliciram za stipendijata pred da mi izlezat rezultatite od prvava, sto togas
Не може да земаш две стипендии одеднаш. Кога се аплицира за државна студентска стипендија потпишуваш изјава дека не си корисник на стипендија од други установи, институции или компании.