Во ред,ти благодарам. Само уште ова ако некој знае хаха, можам ли да ја продолжам само таму кај опција за која група ќе ја сменам ќе ставам трета бидејќи примам веќе 2години, или мора да го чекам новиот конкурс со тие што прв пат ќе аплицираат?
И лани бидејќи бев 1-ва година и почнав со стипенија уште во прва година 4-та група. Дали годинава да пишам пак 4-та група (наставен кадар) или 2-ра група со постигнат успех? - стипендија за Четврта група – стипендии за студенти кои се запишани во прва година на студиски програми на високообразовни установи за образование на наставен кадар во предучилишното воспитание, основното и средното образование Вака лани ми гласеше договорот, а годинава не сум прва, да заокружам 2-ра група?
Па и јас тоа се прашувам, бидејќи треба да менувам група дали може на тој конкурс што е за продолжување само да ја сменам групата бидејќи се друго е исто или мора нов конкурс да чекаме тој во Ноември што ќе почне? Најубаво да се праша МОН за да не испадне после ништо не сме направиле.
Мораш да чекаш нов конкурс, не можеш да менуваш група Ако може да се избере на страната за продолжување, тогаш си продолжуваш како 4та група. Но најдобро да прашаш во мон, сепак 4та група понова е.
Што точно треба да се напише во колоната летен/зимски на УППИ? Некои пишале број на предмети, некои годината кога ти е запишана таа година... Дали некој знае?
Известување до сите кои продолжувате стипендија, морало само онлајн!! Чичко ми беше во мон од мое име и го вратија. Јас немам пристап до конкурсите и до страната е-услуги, ако може некој тука да ги прати конкурсите
Jas lani bev 2ra godina i si prodolziv od 4ta grupa isto prativ dokumenti i ovaa godina za prodolzuvanje na stipendija od 4ta grupa. Isto zemam od 1va god.
Дали некој што е трета година македонски јазик/македонска книжевност и продолжува стипендија може да ми пише во лп? Треба сите страни, се до последниот (зимскиот) семестар којшто треба да има печат дека е запишан. И мислам дека не би требало да ти прават проблем за оценките коишто ги немаш во индекс, ама сепак кога вадиш уверение ти го барат и индексот за да ти ги препишат оценките. Така што, ги гледаат од индекс, а не од iknow и паметно би ти било да ги најдеш професорите и да ти ги внесат оценките, за да не те одбијат за глупости.
Дали на некого имаат одговорено повратно? Нели кога аплициравте сигурно на мејл ви стигнало дека аплициравте успешно и ќе добиете одговор согласно со рокот. Прв пат продолжувам, како ќе знам дали сигурно ме продолжиле или не?
Да, но нели мора прво да потпишеш договор, значи мора некако да те известат. Барем лани ние договор потпишавме.
Договор потпишуваш само прв пат коа ја добиваш стипендијата после само ја примаш на сметка секоја година ако ти е продолжена
Дали на некој му се има случено да стави погрешна група при продолжување на стипендиите? Јас аплицирав за продолжување уште на 04.10.2022 и ставив трета група научни подрачја (математика,физика,хемија) бидејќи само тоа беше достапно за избор. Но деновиве ја додале мојата група што гласи Трета група од природно-математичките и медицинските науки а не ми дава веќе да ажурирам податоци и сега дали би ми направиле проблем ако се е во ред со документацијата освен групата или не.
Здраво, годинава не исполнувам услови за земање на стипендија и нема да доставам документи за продолжување. Дали автоматски веќе нема да земам стипендија или ќе треба да го раскинува договорот?
А што тука си погрешила? Пак си избрала за твојата група само под друг назив. Мислам дека ќе биде во ред.
ДАЛИ НА НЕКОЈ ИМ Е СМЕНАТ СТСТУСОТ НА АПЛИКАЦИЈАТА ЗА ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА СТИПЕНДИЈАТА? пр. Да ви пишува прифатено.
Дали е задолжително индекс да се скенира за продолжување на стипендија, и дали треба сите страни да се скенираат?