Екипо прочитав (недочитав) некаде стипендии за студенти на македонски јазик и книжевност за прва година... Е сеа не јасно ми е дека прва година. Има? Посто такво нешто? Дека таму кај шо читав на мон треба и успех од претхоните години од студиите, е како? Може некој да ме просветли
Не си дочитала, indeed Не постои такво нешто. Не може да се земе стипендија ако претходно немаш направено висок просек. Од втора година па нагоре можеш да аплицираш. Прва година ќе си бубаш за во втора да си зимаш .
Здраво сакам да прашам дали потврда за редовно запишан зимски семестар и уверение за положени предмети треба да се извади од факултет, и исто така заверен образец уппи дали треба да се заверен на факултет или самостојно да се потполни?
Ако си запишана за наставен кадар, МОЖЕ! Мислам дека оваа стипендија спаѓа во 4та група (најдобро прочитај го повторно конкурсот).
Да сум. Наставник и професор по македонски јазик и книжевност. Ама каде да ја најдам таа категорија.?
Во принцип ти следува, јас лани со само 1 вработен родител успеав да добијам. Е сега во зависност од тоа дали месечните примања се над или под просечните месечни примања по човек зависи колку поени ќе добиеш за стипендијата (колку повеќе поени толку поголема шанса дека ќе добиеш). Исто така предност за социјална стипендија имаат студенти во погорните години на студирање, така што студент од 4та година би добил повеќе поени од студент во 2 или 3 година.
Дали треба да се направи фотокопија од цел индекс или само првата страна?? И дали е задолжително бидејки пишува опционално, доколку студентот поседува??
За тие што аплицираат за стипендии со просек (втора и трета група), отфрлена е 4тата точка за материјална состојба да знаете
За ние чии родители ни се невработени, треба само да извадиме увод од агенцијата дека не се вработени или?
Променето е во конкурсот од денес како што видов, најверојатно не е грешка бидејќи и претходните години за овие групи не се барало материјална состојба
Moras prvo po pismen pat da se otkazes od segasnata t.e da go prekines dogovorot ( avtomatski ti go prekinale ako si odbijana but never mind) i potoa mozes da apliciras za nova