Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Shayek

Shayek Истакнат член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    29
    Допаѓања:
    1
    Сигурно.. Јас сабајле проверив, во Комерцијална имам сметка..

2. Viiiiip

Viiiiip Популарен член

Се зачлени на:
    10 јануари 2010
    Пораки:
    837
    Допаѓања:
    400
    Јас сакам да ве прашам оние кои конкуриравте оваа година за стипендија, според новиот конкурс...

До претходната година знам можело да се крие еден предмет, е сега незнам како иде тоа, јас студирам на економски, и оваа година имав 7 испити, јас сите ги положив, но имам една 9ка која сакам да ја кријам доколку може, другите ми се 10ки, нели за да ги добијам тие 80 поени... Некоја од вас ако може да ми помогне, посебно ако има и некоја од економски, дали може да се прави така со овој конкурс...

И да... Тоа со примањата на родителите како оди знаете? Кај мене и двајцата се вработени, па незз што како губам... Тнх однапред :D

3. OzzyAngel

OzzyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2010
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    1.225
    Јас немам ни еден денар земено... :worried: :worried: :worried: имам сметка во ИК банка, има некој случај како мене?? Не знам што се случува... :(

4. bim00

bim00 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    93
    Дали некој има информација кога се врши продолзувањето на договорот за стипендиите? Не сум доволно информирана затоа што прв пат треба да го продолзам договорот и не знам како одат тие работи...И уште нешто дали мозат да се избришат 2 оценки? :)

5. Squirrel

Squirrel Популарен член

Се зачлени на:
    6 април 2011
    Пораки:
    370
    Допаѓања:
    437
    Стипендии

Мајка ми слушнала на телевизија додека беше онаа емисијата од ФОН на А1 дека на одлични ученици му се доделувале стипендии...дали некој знае нешто повеќе и каде треба да се аплицира?!

6. lovelost

lovelost Истакнат член

Се зачлени на:
    26 ноември 2010
    Пораки:
    162
    Допаѓања:
    15
    Може да ми објасни некој како идат стипендиите на економски, колку просек треба да имаш? колку е стипендијата? И дали за стипендија треба да аплицираш во 2 година? :)

7. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    22.942
    Ако биде како лани, тогаш продолжувањето на договорот ќе е до крајот на октомври или ноември, не се сеќавам. И јас сум сега за 3та год, прв пат ќе го продолжувам договорот. Ама има време, секако ќе има соопштение на страната на МОН.

8. bim00

bim00 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    93
    Треба да имаш 8.5 просек, а стипендијата е 3000 денари месечно. Ако сега си завршила прва година треба да аплицираш. :)

9. Cat..Kitty

Cat..Kitty Истакнат член

Се зачлени на:
    16 јуни 2011
    Пораки:
    57
    Допаѓања:
    10
    А јас имам прашање за овие стипендиите на 10те најдобро рангирани еднократни се или месечни...

10. apple12

apple12 Популарен член

Се зачлени на:
    25 мај 2011
    Пораки:
    1.032
    Допаѓања:
    3.304
    Јас добив стипендија на вториот конкурс, ама уште не ми е стигнат договорот дома. Неколку луѓе што прашав им бил стигнат.
    Сега за продолжување на договорот ти треба ли стариот договор? Каде јас да го барам тој договор? :devil:

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Баба ми вика слушнала нешто на МТВ за стипендиите за информатичари, ама јас колку што знам рано е, нели?

12. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975

Да не слушнала баба ти за овие стипендии за бруцошите ??

Инаку, како што се обидувам да разберам јас, тој што ќе ги земе стипендиите, ќе му биде платена државната квота за цела година, 400евра, така ?? :?:

13. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Да, само што државната квота е 200 евра и толку им е платено. А од наредна си плаќаат 100 прв и 100 втор семестар :)

14. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Државната квота е 200евра за семестар, затоа реков 400, за цела година. :D

Тоа ли ќе го платат, само оваа година ?! Па нека платат, кога имаат пари... :D

15. solzuska

solzuska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    135
    приватна квота е 200 евра за семестар-значи 400 за цела година, а државна квота е 100евра за семестар-знажи 200за година :)

16. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Ете како што пиша Солзушка, така е ти малце погрешно си разбрала. :) Инаку да само прва година им плаќаат од наредна не. Јас лани за малце избегнав да бидам меѓу тие 5, имаше ептен малце пријавени кај мене ама не влегов :fubar: А сега и индексите ви се без пари, не е фер! ;( :P

17. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Луѓе 200 евра е државна квота, еве го конкурсот го гледам пред мене. :D

На дисперзираните студии е по 100евра државна а 200 приватна. Видете убаво, милион посто сум сигурна за ова.

Додуша, солзушка ми спомна на што планира да оди, на нејзиниот факултет пишува 100/200. Не знам што им значи ова. Види си убаво, да не направат некоја дубара. ;)

18. solzuska

solzuska Истакнат член

Се зачлени на:
    3 август 2010
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    135
    [quote="Doozy"]Луѓе 200 евра е државна квота, еве го конкурсот го гледам пред мене. :D

На дисперзираните студии е по 100евра државна а 200 приватна. Видете убаво, милион посто сум сигурна за ова.

Додуша, солзушка ми спомна на што планира да оди, на нејзиниот факултет пишува 100/200. Не знам што им значи ова. Види си убаво, да не направат некоја дубара. ;)[/quote]

е така де дузи, ама 200евра за цела година, не за семестар :)

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Jojoba

Jojoba Истакнат член

Се зачлени на:
    25 април 2011
    Пораки:
    868
    Допаѓања:
    719
    Doozy значи јас студирам во државна квота, сега нема да се убедуваме :D 200 евра е за цела година, ама не се плаќа одеднаш туку на две рати, сфаќаш? Во првиот семестар плаќаш 100 евра, во вториот пак 100 евра вкупно 200 за цела година. А ако си во приватна квота ќе плаќаш на два пати по 200 евра

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  20. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.975
    Готово, готово. Се разбравме. :rofl:

На Jojoba му/ѝ се допаѓа ова.