Студентски стипендии

Discussion in 'Образование' started by Em4ence, Feb 25, 2010.

1. Devojkataaa

Devojkataaa Истакнат член

Дали некој може да ми даде линк или да ми каже кога треба да се аплицира за стипендија обично кога го пуштаат конкурсот?

2. happygirl

happygirl Форумски идол

Ај да ги прашам постарите корисници. Лани кое време аплициравте за продолжување на стипендијата? Крај на октомври, ноември?

3. Hipster

Hipster Форумски идол

дали можам да алицирам за степендијава имам просек 8.8, 8.9 но веќе земам пензија од родител??

4. Asja

Asja Популарен член

пред некој ден тетка ми ми спомна дека и јас можам да аплицирам за студентска стипендија,а сум прва година..дали е тоа можно ?? :*

5. Leeloo

Leeloo Популарен член

Октомври, ама ипак можеш и да отидеш до министерството и прашаш. Пошто ништо не се објавува на нет, јас така лани, денес/утре ке прашам и срека баш бев една недела пред да заврши па ајде набрзина уверение па да го чекам деканот да го потпиши и сл. :)

6. Jewel

Jewel Истакнат член

Секако дека можеш, пензијата од родител нема врска, тоа е приход по друга основа :) Со среќа!

Не е можно, затоа што за студентска стипендија се аплицира врз основа на постигнатиот успех за време на студиите, а не врз основа на успехот од средно. Ти се' уште немаш просек на факултет за да можеш да аплицираш ;)

7. Hipster

Hipster Форумски идол

фала на онфо, мене па понаку ми тврдеа :)
    Ќе пробам за таа Б па ќе видиме. ФАЛА многу. со среќа и на вас сите ;)

8. Hipica

Hipica Форумски идол

Абе женски... излезен е новиот конкурс за стипендии за оние кои прв пат аплицираат?

9. happygirl

happygirl Форумски идол

^^Mислам дека е уште рано за новиот конкурс. Лани за нас излезе при крајот на ноември мислам...

Hipica likes this.
  10. bim00

bim00 Истакнат член

Дали може да се избришат 2 оценки? :)

11. Jewel

Jewel Истакнат член

Мислам дека во договорот пишува до која дата се поднесуваат документи за продолжување.

12. Hipster

Hipster Форумски идол

^ Браво бе Jewel најинфомирана си и на сите им помагаш, им кажуваш, ги упатуваш!
    ЈАс лично сакам да и ти се заблагодарам, бидејќи ти да не ми дадеш потвредн одговор немаше ни да пробам а се распрашав поубаво и една жена од образование ми потврди дека си била у право! Фала многу и секоја чест за тебе, ѕвер си :clap:

Jewel likes this.
  13. bluberry

bluberry Истакнат член

Девојки јас сеуште го немам добиено договорот од стипендијата од лани,парите го добив а договорот не :(
    Дали ни е потребен договорот и што да правам?

14. foxlife

foxlife Истакнат член

Јас не сум многу запознаена со стипендииве, сега сум прва година на факултет. Сакам да земам наредната година, ако може. Што треба да направам? И дали тебе ти даваат пари или само учиш бесплатно?

15. k.i.m

k.i.m Популарен член

^Ти даваат пари, а ти треба прво да го достигниш просекот што се бара, зависно од факултетот.

Инаку, сега видов во договорот, документите треба да се однесат најкасно до 30 ноември. Дали тоа значи дека ако одам утре Скопје, можам да одам во министерство? :?: Или сепак ќе објават нешто, па дури тогаш?

16. strangewoman

strangewoman Популарен член

И јас исто така сум прва година и сакам да прашам нешто затоа што малку не ми се јасни овие работи :$
    Дали доколку земаш стипендија можеш да аплицираш и за студентски кредит? И дали доколку го имаш потребниот просек обавезно земаш стипендија или пак има некои списоци каде одбираат кој зема а кој не..Немој да ме тепате што вака глупи прашања пишувам али сепак се чуствувам како прваче :$ :$ :$

17. k.i.m

k.i.m Популарен член

Нема повеќе студенски кредити. А дали ќе земаш стипендија има списоци, значи зависи и од други работи како материјални примања итн :)

18. Vodolijata

Vodolijata Популарен член

[/quote] Инаку, сега видов во договорот, документите треба да се однесат најкасно до 30 ноември. Дали тоа значи дека ако одам утре Скопје, можам да одам во министерство? :?: Или сепак ќе објават нешто, па дури тогаш?[/quote]

И мене ова ме интересира, ако дојдете до некои информции-кажете, или па јас ако добијам некој одговор ќе споделам тука ;)

19. aaleksaandraa

aaleksaandraa Истакнат член

Кои точно документи треба да се однесат за продолжување на стипендијата се знае или треба да чекаме да излезе некој конкурс?

20. happygirl

happygirl Форумски идол

Мислам дека треба само уверение со оценките(најверојатно од 2ра година само) и потврда за редовен студент. И индекс на увид.