Доколку во 4та година имаш остварено просек најмалку 4,00 а си запишан на факс како бруцош, може да аплицираш за средношколска стипендија со свидетелство од 4та година. Има повеќе категории, социјални, талентирани ученици, спортисти итн, ќе провериш на страна на мон која категорија најмногу ти одговара, ќе ти треба потврда, заверено свидетелство, доколку е за талентирани ученици дипломи од натпревари, за социјална категорија исплати од плати за родители итн. Само проверете кога е рокот за аплицирање, знам за продолжување е до 30ти септември, видете дали и за тие што прв пат аплицираат е до тогаш. И многу е важно да прашате ако не пишува дали ќе треба да извадите потврда од средно дека сте биле редовен ученик таа година или од факс дека сте запишани како редовни студенти. Се надевам помогнав.
Imam isprateno nad 5 mailovi so istata sodrzina vo tekot na mesecov do MON,isprateno poraka na USS na fejsbuk stranata,ne znam kako poedinec sto bi mozela da prevzemam povekje se nadevam na kolektivna reakcija bidejki ova ne zasega pogolema grupa na studenti,ne samo na poedinci .
Исто и јас маилови на МОН + ги амгажирав и студентарија ми рекоа дека чекаме Октомври за да видиме дали ќе има реакција , а од мон како и вообичаено ни трага ни глас.. ама проблемов не се решава со 10 студенти мора сите масовно да се избориме за тоа што ни следува
Kako odat stipendiive samo ako imas site uslovni predmeti polozeni ili pak so prosek? Imam moznost bes polozeni uslovni so 7,5 prosek da zimam nekoja kategoria na stipendija?
Провери за социјална кој е условот за просек. Трета група е 7,00 просек и 80% положени предмети. Другиве мислам сите се над 8 или 9 просек.
Здраво имам просек 8 и сум на општа медицина со 80%положени испити дали би фанала услов за стипендија
Важно е процентуално колку ти се положени. Која година си, колку предмети си имала вкупно до сега? Ако си втора година, тогаш важи ова со 2 неположени што ти кажа членката. За 5 неположени испити, би требало до сега да си имала најмалку 25 предмети за да можеш да ја продолжиш стипендијата, односно барем трета година да си.