Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Sunflower7147

Sunflower7147 Нов член

Се зачлени на:
    16 октомври 2023
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво!
    Корисник сум на социјална стипендија и сега треба да ја продолжам, па сакам да прашам, дали и за оваа категорија важат истите документи коишто се бараат или пак треба и дополнителни документи, како што се на пример: потврда за невработени родители или дека родителот зема минимална плата?

2. Glowy

Glowy Популарен член

Се зачлени на:
    4 септември 2019
    Пораки:
    2.901
    Допаѓања:
    6.660
    Да, имаш над 80% положени, рачунаш над 80% од вкупниот број.
    Можеш да продолжиш се додека имаш 80% од сите испити положено, пример ако имаш 30 испити, треба да имаш 24 положено, значи со 6 неположени поминуваш.
    2 неположени се само ако аплицираш во втора година, а имаш 10 или помалку предмети, па за 80% дозволуваат 2 неположени (иако процентуално не се совпаѓа).
    Нема да ти продолжат имаш положено 72%

На АничеБананиче му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Curious cat

Curious cat Истакнат член

Се зачлени на:
    13 јули 2023
    Пораки:
    702
    Допаѓања:
    2.473
    Дали ако добијам пари од Вестерн Јунион ќе ми се укине оброк и стипендија?

4. $ophia

$ophia Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    932
    Дечки здраво, мене нешто не ми е јасно во врска со аплицирањето за продолжување на стипендијата, молам за помош.
    На линков : https://mon.gov.mk/content/?id=7313 пишува дека се потребни 3 работи за продолжување стипендија :
    1. Потврда за запишан нареден семестар односно година на студирање. Дали е ова всушност потврда за редовен студент?
    2. Уверение/потврда за предвидени и положени испити со успех од претходните години. Е сега, кога ќе го кликнам ова ми го дава УППИ образецот што колку што знам се пополнува и се носи во деканат да го заверат. Но, дали плус треба и Уверение за предвидени и положени испити бидејќии : 323B3055-9BF5-4ACA-B0C4-8FE592EC1102.jpeg

3. Индекс (овде мислам дека ми е јасно, скенирани страните од зимски и летен семестар од минатата студиска година).

Please helpp8-|

5. Loreaana

Loreaana Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    1. Да, потврда за редовен студент е.
    2. Ова ќе го пополниш и ќе го однесеш на студентски прашања со уплатница за уверение (на секој факултет различна сума се плаќа) и таму ќе ти стават печат на ова и ќе ти дадат плус уште еден лист т.е уверението.
    3. Да.

6. $ophia

$ophia Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    932
    ФАЛА НАЈМНОГУ:party:

На Loreaana му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Jennz

Jennz Истакнат член

Се зачлени на:
    21 декември 2020
    Пораки:
    61
    Допаѓања:
    22
    Здраво. Дали за индексот треба да се слика само од претходниот зимски и летен семестар или од почеток т.е прва година?

8. Ivana222

Ivana222 Истакнат член

Се зачлени на:
    24 февруари 2021
    Пораки:
    108
    Допаѓања:
    35
    Zdravo. Jas sum chetvrta godina. Treba da prodolzham stipendija. Dali tuka treba da zaokruzham DA?

Прикачени фајлови:

9. Lollipop_123

Lollipop_123 Популарен член

Се зачлени на:
    31 август 2019
    Пораки:
    1.158
    Допаѓања:
    1.740
    Јас разбрав дека од прва година и прв семестар, и последната година, односно последниот заверен семестар. Значи пишува "прв и последен заверен" да беше од годинава т.е од лани ќе пишуваше "прв и втор заверен семестар од учебната 2022/2023"

10. Katya

Katya Активен член

Се зачлени на:
    13 септември 2023
    Пораки:
    11
    Допаѓања:
    2
    Дали ке можам да продолжам стипендија од прва група доколку ми има останато само дипломска? Сега имам запишано празен зимски семестар.

11. Loreaana

Loreaana Активен член

Се зачлени на:
    7 септември 2022
    Пораки:
    33
    Допаѓања:
    15
    Знае ли некој дали може да се продолжи стипендија доколу сега си запишал празен семестар заради заостанати уште три предмети за полагање до дипломирање?

12. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    482
    Ne,
    Ne

13. Cvetceto20

Cvetceto20 Истакнат член

Се зачлени на:
    18 ноември 2020
    Пораки:
    88
    Допаѓања:
    42
    Колку би требало да земиме ние од ретроактивната исплата секако доколку се случи

14. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    404
    Нема ништо од мај навака за ретроактивната исплата,ниеден одговорен маил,ниту соопштение,претпоставка беше на два дела октомври и февруари по потпишување на спогодби ама очигледно ништо нема да се исплати.

На MeckaCia му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Paityn$$$

Paityn$$$ Активен член

Се зачлени на:
    27 мај 2022
    Пораки:
    38
    Допаѓања:
    3
    Дали на некој му имаат пратено маил за потпишување договор од Leoron стипендија?

16. BlueFlame

BlueFlame Истакнат член

Се зачлени на:
    10 септември 2020
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Здраво. Доколку го пропуштам повикот за продолжување стипендија, ќе може после рокот некако да се продолжи или ќе може само да се конкурирам повторно?

17. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    482
    Samo odnovo

18. Meddy

Meddy Истакнат член

Се зачлени на:
    10 март 2021
    Пораки:
    711
    Допаѓања:
    482
    Mora da isplatat ne veruvam do tolku da se za nikade zakon si ima sepak, uss nikako ne reagira izgleda togas koga reagiraa kazaa oktomvro i fevruari demek na 2rati i eve kaj se oktomvri do petok zavrsuva sramota

19. $ophia

$ophia Истакнат член

Се зачлени на:
    6 мај 2018
    Пораки:
    267
    Допаѓања:
    932
    Ако си четврта година а смерот што ти е избран е со четири години и фактички ти е последна година, тогаш треба да заокружиш ДА.

20. ladyantebelum

ladyantebelum Истакнат член

Се зачлени на:
    27 јули 2017
    Пораки:
    172
    Допаѓања:
    404
    Da pisuvame mailovi da dosaduvame mozebi taka kje dobieme nekoj odgovor za retroaktivnata isplata tie se nasi pari.Se nadevam za isplata na sekoj mu trebaat pari,a ne zasluzeni po site kriteriumi.