Здраво до сите,имам прашање во врска со доделување на студентски стипендии за оваа година. Кој има право на социјална стипендија,дали можат да поддадат и тие од на приватни факултети или не?
Дали мора да ги скенираме документите или може и да ги сликнеме само? Дали треба да се прикачи последната страна на индексот каде е запишан новиов зимски семестар, или треба само минатиот?
Се думам дали воопшто да аплицирам со просек 8,93 за втора група, со 2 неположени испити, четврта година..? Не верувам во среќа многу во вакви случаеви, тешко да се смилуваат да ме пуштат...
najdobro skenirano ili slikano epten precizno, da i poslednata strana. Za privatni druga kvota e, em privaten em socijalna stipendija nekako ne se sovpagja. I jas ne veruvam vo srekja, zavisi od konkurencijata ama tesko
Za privatni okej da bidit druga kvota,ama vo 2018godina postoese moznost da konkuriraat i tie od privatni za socijalna stipendija,a poslednava godina bese samo za tie od drzavni,pa sakav da prasam dokolku imate info okolu toa nesto...?
Никој не може да знае како ќе биде годинава. Најдобро да го почекаш овогодинешниот конкурс и да прочиташ како ќе биде. На крај краева, не губиш ништо ако аплицираш и те одбијат... (се надевам дека ќе земаш, да не ме сфатиш лошо)
Здраво, да не знаете дали ако не можеме да ја продолжиме стипендијата ќе може ли да аплицираме на новиот конкурс од ноември што ќе биде?
Има објавено конкурс за нови стипендии од мон, јас неможам да го најдам конкурсот, а слушнав дека имало објавено?
Ако си на факултетите што за втора група важи 8,5 просек, можеш да влезиш, јас познавам колеги (медицина) кои влегле во втора група со помал просек од 8,93. Да, ако не продолжиш можеш за нова да аплицираш. Само за студенти Роми е објавен
Podobro e da prodolzis ako imas uslov ke se prodolzi, A ako nemas uslov sekako i da apliciras odnovo nema da te prifatat, ako od x pricini ne si uspeala da prodolzuvas pak za novo apliciranje 50 50 ti se sansite sve zavisi od konkurencijata. So sreka
Можеби сака да аплицира во друга група, со послаби услови. Секако дека е подобро да си ја продолжи стипендијата доколку ги исполнува условите, но не значи дека нема шанси да добие на нов конкурс. Само што новото аплицирање е секако ризик.
Денес успешно аплицирав за стипендија. Само внимавајте телефонскиот број да е напишан споено да нема измеѓу простор
https://mon.gov.mk/content/?id=7313 Тука го имаш, да се заверува на факултет, утре треба да завршиш, до утре е рокот