Dali student na prva godina moze da aplicira za vo prvata kategorija, socijalnk bidejki gi ispolnuvam uslovite?
На уверението за положени испити од УГД нема просечен успех Дали предемтите кој се положени но немаат оценка треба да се сметаат Дали бројот на оценките се дели со бројот на положени испити?
Јас студирам на УКИМ и кај нас таков предмет е Спорт и здравје, односно реализиран е, но без оценка. За пресметување на просек се дели вкупниот збир на оценките со бројот на предмети што имаат оценка, значи во пресметување на просекот во мојот случај Спорт не се рачуна. Пример ако имаш положено вкупно 10 предмети, од кои еден е Спорт (без оценка), тогаш збирот ќе го делиш со 9.
Дали на некој му се има сменето "проверено" во "прифатено/одбиено" на тие што продолжуваат ? И лани кога отприлика беше прва исплата, некаде декември?
Ми се нема сменето. Претходнава година рекордно каснеа, во јануари/февруари стигнаа неколку рати одеднаш и после тоа на месечно ниво до јуни си каснеа по неколку дена/недели пошо им снема у буџет. А 2021/22 стигнаа исто 3 рати одеднаш пред нова година таман беа и после од јануари си продолжи по ред секој месец навремено.
Кај тие што прв пат аплицираат пишува дека скенирањето на индекс е опционално, а горе читав од членките дека сепак скенирале индекс. Јас не го скенирав, дали би имало проблем?
Има ли ново инфо во однос на исплата на разликата во стипендиите за оние кои земаа пониски стипендии лани?
Како да не... и студентарија и се заќутеа нигде ги нема откако кажаа дека ке не исконтактирале никому ништо пропале паре
Navistina mislam deka pogolemo dno od ovaa drzava nema,pari propadnati na stotici stipendisti,sramno.
Мене од студентарија сеен ми лупнаа кога прашав за исплатата на разликата на стипендиите пред неколку дена...