Колега мој имаше ист случај, и мислам дека им кажа во студентски прашања да му тргнат два испити... дали успеа, што како... ич не ми текнува... но во секој случај, тоа треба на студентски да го направиш... мислам дека може така...
За постдипломски студии треба да излезе нов конкурс и повторно да се аплицира. За жал годинава што помина воопшто не ни излезе таков конкурс. Цело време ги упатуваа постдипломците во секторот за наука кој бил одговорен да распише таков конкурс и наваму-натаму се' се сведе на тоа дека треба да чекаат на страната ама фантомскиот конкурс не беше објавен (или барем не за пошироката јавност и обичните смртници што си чекаа по регуларен пат). На договорите за стипендија тип Б пишува најкасно до 30ти ноември. Мислам дека уверение се издава само со сите положени испити до моментот кога се вади, така што мислам дека треба да стојат сите, вклучувајќи ги и од минатата година.
The Secret и Jewel, Бев јас до министерството и си прашав, дали ке има оваа година, да си знаеме..пошто ете како што и самите знаете лани немаше ништо. Али теткицата од Министерството ме реши со одман со реченицата "наводно и они не знаеле уште".
Дали некој знае дали можам да ја продолжам стипендијата, завршив четврта година сега сум апсолвент, немам веќе предмети за слушање но морав да запишам зимски семестар, бидејќи не знам кога ќе бидам готова со дипломската работа. Ако знае некој нешто, нека пише. Фала.
Мене ме интересира, дали во уверението што ќе го испратам/однесам сега(од втора година) треба да ги имам положено сите испити, јас земам стипендија типВ како дете без родител, и НЕ ми се положени сите испити од втора...
А да прашам, дали веќе е бил некој да ги носи документите за продолжување на стипендијата, и освен потврдата за редовен студент, уверението за положени испити и индекс на увид, дали треба и тој УППИ образец да се носи ?
А каков е тој УППИ , од управа за јавни приходи ли шо го вадевме илани дали поседуваш некое земјеште, така нешто што пишуваше не се секавам баш а?
Тој УППИ образец е составен дел од уверението за положени испити. Ги пишуваш предвидените предмети за годините за стидирање и положените предмети. Треба да е заверен.
jas sum vtora god na ekonomski vo prilep. imav prosek od 9.5 i mozam da konkuriram i za povisokata stpednija.Imam slusano deka ako nekoj imale prosek pak ne dobivale stipendi i zato mi e strav da ne ne dobijam i se mislam da se prijavam za stipednija od 3000 den. A pak nekoi vika deka se prijavile za dvete stipendii i na primer ako ne se vo spisoko od povisokata togas ja dobiva poniskata dali e ova vistina i so mislite so da pram?
Абре, се испаничив кога видов дека некој пишал почнале со апликации, пребарав на сите веб-страни и никаде не пишува дека е почнат конкурсот за оние кои аплицираат за прв пат. Јас се збунив или тоа што беше пишано беше за оние кои го продолжуваат договорот??
Не. Повели ( http://stipendii.mon.gov.mk/documents/ObrazecUPPI.pdf) испринтај си го, пополни го и треба да ти го заверат на факултет. Ако конкуренцијата е како лани, со 9.5 просек нема да можеш да ја земеш повисоката стипендија, но никогаш не се знае каква ќе биде конкуренцијата па најдобро поднеси си за двете. Дозволено е да си извадиш документи во два примерока и да поднесеш и за А и за Б. Нема место за паники Никакви апликации не почнале, дури ни конкурсот не излегол се' уште, ова е за тие што продолжуваат. Со среќа
Ве молам ако сака некој да ми каже кога ги оставивте документите во Министерството, каде ви напишаа бројче? Во првиот квадрант или во вториот? Зошто мене ми го напишаа врз печатениот број од првиот квадрант..
Искрено, не ми е баш јасно на кои кварданти мислиш ама ако случајно мислиш на оние печатените ливчиња што ги даваат, кај мене бројот е во квадратчето кај што си пишува број, значи второто квадратче. Во првото има орган. единица и под тоа некој друг печатен број.