Здраво, имам едно прашање, корисник сум на категорија 2 стипендии, над 8,5 просек, но следната година при продолжување на истата доколку немам положено 90% може ли да преминам во третата категорија 80% положени или ќе треба повторно да конкурирам?
Здраво, дали доколку сум пријавена на пола работно време би ми ја укинале стипендијата од прва категорија и оброкот?
На веб страната на УСС - УКИМ имаат објавено студентски информатор. Во него пишува дека студенот не го губи правото на оброк доколку месечниот приход е помал од минимална плата. За укинување на стипендија не е причина вработувањето. Не влијае.
Мислам дека за прва категорија влијае бидејќи таму се бараа потврди за примања во семејството. Најдобро нека читне уште еднаш во Конкурсот и во самиот договор за условите конкретно за таа стипендија. Знам за втората за просек што е дека не влијае работен однос/примања.
Prasaj vo MON Dgemile e odgovorna za stipendii studentski vo starata zgrada Nova makedonija,mislam 7 mi sprat no ne sum sigurna.
Zdravo ne znam kade da prasam, vo vrska so vaucerite 250 evra za telefon, tableti, sto gi dava drzavata, za studentite, na e uslugi napraviv profil, megjutoa ne mi dava da si napisam moe ime, prezime sve toa dali treba ili ne?
Да, за средношколски стипендии со успех од 4та година. А за студентски стипендии има од прва година само за наставни насоки.
Дали за стипендии каде што се бара 80%, за да аплицирам после 4та година треба да имам положено 32 предмети (4*8 ) или 38 (40-2).
dali uslovot za polozeni 80% od predmeti se misli na vkupniot broj na predmeti od site godini do togas slusani ili samo za tie od poslednata godina(primer ako sum 4ta da treba 80procenti polozeni od treta samo)?