Здраво, имам едно прашање, корисник сум на категорија 2 стипендии, над 8,5 просек, но следната година при продолжување на истата доколку немам положено 90% може ли да преминам во третата категорија 80% положени или ќе треба повторно да конкурирам?
Здраво, дали доколку сум пријавена на пола работно време би ми ја укинале стипендијата од прва категорија и оброкот?
На веб страната на УСС - УКИМ имаат објавено студентски информатор. Во него пишува дека студенот не го губи правото на оброк доколку месечниот приход е помал од минимална плата. За укинување на стипендија не е причина вработувањето. Не влијае.
Мислам дека за прва категорија влијае бидејќи таму се бараа потврди за примања во семејството. Најдобро нека читне уште еднаш во Конкурсот и во самиот договор за условите конкретно за таа стипендија. Знам за втората за просек што е дека не влијае работен однос/примања.
Prasaj vo MON Dgemile e odgovorna za stipendii studentski vo starata zgrada Nova makedonija,mislam 7 mi sprat no ne sum sigurna.