Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Студентски стипендии

Дискусија во 'Образование' започната од Em4ence, 25 февруари 2010.

1. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266
    има шанси со просек 8 да ми дадат стипендија тип В или да не се мачам за џабе? :)

и кога ќе идам таму да ги предадам документите прашуваат нешто ? бидејќи од кај ќе ги знаат примањата на родителите, нема ниту еден таков лист кај што пишува такви работи да пополниме. :worried:

2. bim00

bim00 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    93
    Девојки, денес кога бев да извадам уверение и им кажав на луѓето од студентски прашања да ми тргнат 2 оценки затоа што со нив ми се намалува просекот (а предметите ми се положени) и тие ми викаат дека не може да ми ги отстранат ...сум требала да ги поништам ...дали некој е имал ваков случај...и сега како во Министерството ќе отидам ќе немам просек?? или пак, можеби тие ќе ми пресметаат само 90% и нема да ги земат во предвид тие 2 оценки..Ве молам кажете свое мислење :)

3. bim00

bim00 Истакнат член

Се зачлени на:
    15 февруари 2011
    Пораки:
    148
    Допаѓања:
    93
    Тип В секако дека имаш шанси да земеш стипендија, а ако си на некој технички факултет тогаш можеш да ја земеш и стипендијата од Тип Б. Таму не прашуваат ништо, а за примањата ќе ти треба потврда од нивните работни места за плата и уверение од УЈП..ќе имаш дополнителни информации на МОН за документите. :)

4. happygirl

happygirl Форумски идол

Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.452
    Допаѓања:
    22.942
    Јас бев вп средата во МОН. Не носев уппи, ниту пак ми побараа. Ми дадоа бројче и толку. Сега ќе чекам пари :D Значи некои ги враќаат, а некои не што се без уппи.

5. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.476
    Допаѓања:
    34.880
    УППИ мора да се носи кога за прв пат поддаваш документи за стипендија/кредит. Ако се продолжува, тогаш тој образец воопшто не треба, зашто ти си го подднел кога си доставил барање за стипендија/кредит што значи дека во архива стои тој образец и не треба секоја година да се доставува. За продолжување-Индекс
    Уверение со оцените од претходните години и
    Потврда

6. Kasha

Kasha Популарен член

Се зачлени на:
    24 август 2011
    Пораки:
    1.724
    Допаѓања:
    3.266
    ^^ моја другарка ја вратија заради тој УППИ образец, а исто за продолжување беше и она, така што мислам ништо нема да ве кошта да си го носите за секој случај, што е сигурно сигурно е.

ја конечно во понеделник ќе идам и значи ми треба:

-индекс
    -потврда за редовен студент
    -уверение со положени испити
    -УППИ образец

ништо друго? (прв пат аплицирам) :$
    и таму прашуваат за кој тип стипендија сум така. дали А, Б или В :?:
    додека однесам документи јас... :tmi:

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    4.476
    Допаѓања:
    34.880

8. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Дали рокот за носење на документите за продолжување на стипендијата е 30 ноември? Се јавив во МОН пред некој ден и ми рекоа дека за различен тип на стипендија има различен рок (пр. до 20, 25, 30) и да сме се држеле до тој рок што ни бил напишан во договорот. Кај мене во договорот е 30 ноември краен рок, но денес слушнав муабети на факултет дека до 31 октомври (понеделник) бил рокот. И сега, што е вистина?
    И така понеделник планирав да ги носам посекако.

9. pavlinapale

pavlinapale Истакнат член

Се зачлени на:
    5 октомври 2011
    Пораки:
    210
    Допаѓања:
    22
    Дали некој знае кога ке биде уписот за стипендии, мене ми рекоа дека ке бил ноември ама незнам кој и незнам што треба да извадам за да аплицирам :^)

10. Jewel

Jewel Истакнат член

Се зачлени на:
    26 август 2010
    Пораки:
    338
    Допаѓања:
    144
    За продолжување на стпендиите, за тип Б во договорот пишува до 30ноември, за тип А до 30 октомври. Почитувајте си ги роковите од договорот, тоа е официјален документ, баталете ги изгубените тетки од фамозната канцеларија што си играат карти на компјутер во работно време па ги прават сите збрки.
    Пале, проверувај на www.mon.gov.mk, таму ќе излезе конкурсот и ќе пишува се' што треба да направиш и кога да аплицираш. Никој не знае и не може да ти каже кога ќе излезе конкурсот, следи ја страната.

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.929
    Има тука некој што зема стипендија за информатичари? Планирам да аплицирам за оваа стипендија, па ако има некој да ми разјасни некои работи.

12. nice-girl

nice-girl Истакнат член

Се зачлени на:
    8 февруари 2010
    Пораки:
    682
    Допаѓања:
    337
    има ли некој информација кога почнува конкурсот? и во кој весник ќе биде објавен ? :)

13. OzzyAngel

OzzyAngel Популарен член

Се зачлени на:
    17 март 2010
    Пораки:
    1.884
    Допаѓања:
    1.225
    Девојки, помош.. ? :sweat:

14. Hopeful

Hopeful Популарен член

Се зачлени на:
    15 јуни 2010
    Пораки:
    997
    Допаѓања:
    1.467
    Мислам дека може само еден испит да немаш положено (90% да ти се положени). Така барем лани пишуваше на конкурсот.

15. KuklickaSk

KuklickaSk Форумски идол

Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    6.983
    Допаѓања:
    26.375
    ^ Незнам баш дали го проверуваат тоа со испитите. Зошто во уверението не ти пишува колку од колку испити имаш положено (ако се работи за максимум 3 испити, мислам дека ќе поминеш)..

инаку имам ја прашање... Зимав стипендија, па ја изгубив бидејќи 1 година ми беше ставена во мирување, па сега пак сакам да аплицирам со успехот од 3та (сега четврта сум инаку)... Треба на новиот конкурс така?

16. Lina24

Lina24 Истакнат член

Се зачлени на:
    26 февруари 2010
    Пораки:
    2.230
    Допаѓања:
    438
    да да на новиот конкурс,само незнам кога е точно

На KuklickaSk му/ѝ се допаѓа ова.
  17. lepa.milena

lepa.milena Истакнат член

Се зачлени на:
    24 октомври 2011
    Пораки:
    346
    Допаѓања:
    161
    јас буквално секој ден проверувам на веб страната и уште стои истиот конкурс за сместување студенти во студентски домови... а овој за студентски стипендии уште го нема, а одамна требаше да биде објавен... веб страната е http://stipendii.mon.gov.mk/ ... и види под тековни конкурски и во менито, има се објаснето кои документи се потребни итн...

18. Carrington

Carrington Истакнат член

Се зачлени на:
    5 мај 2011
    Пораки:
    12
    Допаѓања:
    5
    Девојки дали некоја од вас знае, кога праќаме документи за продолжување на стипендијата дали треба да се напишат и предметите од претходната година?

Пример- ако просекот од прва година бил 9.2, а просекот од втора бил 8.3 значи дека среден просек е 8.7
    Во случајов дали 8.7 ќе се смета како просек со кој аплицираме? :?: :?: :?:

19. ma4o4female

ma4o4female Популарен член

Се зачлени на:
    1 декември 2009
    Пораки:
    482
    Допаѓања:
    352
    Се смета просекот од двете години. Ако имаш е-индекс провери колкав ти е просекот за двете години. Така се смета. ;)

20. aanaa

aanaa Активен член

Се зачлени на:
    3 ноември 2011
    Пораки:
    1
    Допаѓања:
    0
    Дали можи некој што добил стипендија да ми објасни како одат тие работи со вадење документи, кој документи треба да се извадат многу ќе ви бидам благодарна...