Студентски стипендии

Discussion in 'Образование' started by Em4ence, Feb 25, 2010.

1. Lina24

Lina24 Истакнат член

КОга ќе излезе конкурсот ќе ги пишува и сите потребни документи,а околу вадењето некаде е побавно например јас м1 м2 образец за мајка ми се изначекав

aanaa likes this.
  2. Estranged

Estranged Форумски идол

A може ли да се аплицира во 1ва година за стипендија? Пошто гледам се бара просек од претходни години...

3. tigerlady

tigerlady Популарен член

Не може во прва, немаш никаков просек..

4. Leeloo

Leeloo Популарен член

DAngel, еве го конкурсот од оваа година
    http://mon.gov.mk/dokumentimon/konkursi ... 25-201112-

ако имаш нешто проблеми, пиши па ке ти објаснам :)
    Штом излезе сега за информатичарите, очекувај за недела ке излезе и другиот или порано :)
    За весник незнам во кој, ама најубаво гледај си на страната на министерството за образование. :)

DAngel likes this.
  5. Kasha

Kasha Популарен член

леле кога ќе излезе конкурсот за обичните стипендии аман веќе! :swear:

6. nice-girl

nice-girl Популарен член

да ве прашам а дали знаете дали треба извод и дали копијата од државјанството треба да биде заверена на нотар ?

7. LaDyDoLl

LaDyDoLl Форумски идол

Кога ке биде објавен конкурсот ке бидат и наведени потребните документи што треба да се поднесат. Извод мислам дека треба а државјанството мора да биде заверено на нотар за да биде валидно,мислам дека такви документи(изводи,свидетелства и др) мора да бидат заверени на нотар.
    Почекајте нека се објави конкурсот...

8. k.i.m

k.i.m Популарен член

Јас колку што се сеќавам извод не требаше, и државјанството не требаше да се заверува на нотар, само го фотокопиравме и толку.
    Сепак ќе си прочитате во конкурсот кога ќе излезе и ако не пишува, значи не треба :)

9. DAngel

DAngel Форумски идол

На http://stipendii.mon.gov.mk/ во тековни конкурси го пишува конкурсот за стипендии за информатичари, а кога отидеш на пријави се, ти вика дека нема тековни конкурси. Треба уште да чекам од министерството да средат, а? И документите им се целите испомешани, јас си ги симнав од други конкурси. :x Не ги бива за ништо.

10. k.i.m

k.i.m Популарен член

Па електронското пријавување започнува покасно мислам. Сега почни да си ги прибираш документите зашто без нив не можеш да се пријавиш.

11. DAngel

DAngel Форумски идол

Не, од денес требаше да почне електронското, а после тоа се носат документите. Ама најверојатно утре-задутре ќе почне :)

12. k.i.m

k.i.m Популарен член

Ах, со нив се е можно. Сега ми текна и лани едно време неколку дена не беше возможно да се пријавиш |(

13. tigerlady

tigerlady Популарен член

Добро, планираат да го објават конкурсот за стипендии или чекаат да завршиме факултет па тогаш да го објават?? Од една страна форсираат,ајде дојдете до висок просек за стипендија, од друга Која стипендија по ѓаволите??

14. Leeloo

Leeloo Популарен член

Девојки еве објавен е конкурсот за стипендии на студенти запишани на додипломски студии од јавните и приватните универзитети и високообразовни установи во Република Македонија за студиската 2011/2012 година.

http://mon.gov.mk/konkursimon/870-2011-11-11-09-28-20

15. DAngel

DAngel Форумски идол

Девојки, јас аплицирав за стипендијата за информатичари, ама за секој случај, да си аплицирам и на тип А и Б, нели?

16. Kasha

Kasha Популарен член

Каде да ја најдам таа : 6. Изјава на кандидатот дека не е корисник на друга стипендија или кредит, објавена на интернет порталот http://stipendii.mon.gov.mk; ???
    мене на страницава не ми ја дава ...

17. happygirl

happygirl Форумски идол

А јас да прашам, кога на нас ќе ни ги пуштат паричките? :D
    Оваа година пр пат го продолжував договорот. Значи од ланските корисници сум.

18. angie

angie Истакнат член

Едниот родител ми е пензионер, а другиот невработен. За точка 4 што се бара Уверение од Управа за јавни приходи треба нешто да доставам? Зошто приходи имаме само од пензијата, а тоа е во точка 5 како потврда за примање на пензија..

19. Jewel

Jewel Истакнат член

Да, треба да доставиш 3 уверенија, по едно за родителите и едно за тебе, за да докажеш дека стварно немаш приходи по други ставки освен пензијата. Како и да е, уверенијата се вадат брзо и не се плаќа за нив. Со среќа :)
    Аплицирај си за секој случај, па ако ти одобрат повеќе после ќе си ја откажеш најмалата :)
    Најверојатно уште не се ставени зашто поднесувањето на документите ќе биде крај на јануари негде, а и уште ни електронското пријавување не е почнато.

angie likes this.
  20. angie

angie Истакнат член

Jewel фала ти многу на одговорот. А потврдата за износот од пензија од ПИОМ да ја земам или може од на банка да земам извештај за колку е месечната исплата на пензија?