Нема проблем Енџи, затоа сме тука Потврда за пензија знам дека се вади од ПИОМ, а не знам дали може од банка, ама во ПИОМ ја даваат на лице место одма и не се плаќа, така што подобро од таму. П.С. Сега видов дека погоре сум пишала документите се предаваат на крај на јануари, грешка сум била, во декември се поднесуваат
да ве прашам нешто ,сега тие што ја продолжија стипендијата ,дали знаете кога од прилика ќе исплатат неколку рати? дали ќе се деси да е пред нова година или ќе чекаме пак до мај?
Se izvinuvam za toa shto ne pishuvam na kirilica, sakam da ve prasham za ovoj document: - Уверение со бројот на предвидените и положени испити од претходните години, заверен образец “УППИ” во форма и содржина објавена на интернет порталот http://stipendii.mon.gov.mk; dali go pecatevte i go nosevte na fakultet ili baravte direkno od fakultetite vakov dokument, zatoa sto citajki nanazad sretnav devojki koi go ispecatile megutoa i takvi koi go barale od fakultetot? i dali nekoj znaekolku iznesuva procesnata plata za ovoj mesec ili kvartal/ ne znam tocno kako se smeta?
Здраво девојки! Сакам да ве прашам дали некој од вас ја продолжуваше стипенсијата после 30 октомври? Јас сакам оваа недела да ги носам документите па немој да не примаат веќе, а и дали некој може да ми каже каде можам да најдам УППИ образец за продолжување на стипендијата. Ви благодарам однапред
Уппи образец мислам дека имаш на страната на МОН а да ве прашам за колку дена го списокот од електорнското пријавување оти јас планирам прво да ме има на списокот па после да почнам со собирање на документите.
Сакам да ве прашам, дали мајка ми треба да земе некаква потврда од на работа за тоа колкави и се примањата или сето тоа треба да се среди во УЈП?
Образецот сама си го печатиш и го пополнуваш, а на факултет треба само да ти го заверат. Ако продолжуваш стипендија од тип Б, не смеат да те вратат затоа што во договорот јасно си пишува дека се продолжува секоја година до 30 ноември. Не можеш вака, затоа што нема список од електронските пријави, туку само еден конечен список на крај на јануари. Се поплнува електронска пријава, па се поднесуваат документи за да проверат дали се совпаѓаат податоците од пријавата и документите па дури тогаш има список на кој ќе видиш дали ти е одобрена стипендија или не.
Девојки, сакам да ве прашам нешто, овие документи што треба да се пополнат од страната на мон, треба да се испечатат и рачно да се пишуваат или на п.ц. и дали треба сите да се пополнуваат...
Не е толку важно дали се рачно пополнети, секако потписот мора да е рачен За уверението за запишан зимски семестар и за положени испити, ти ги даваат се пополнети од службата за студентски прашања (барем на мојот факултет). Денеска бев и прашав за овие два документа и жената од студентски прашања ми даде уплатница да уплатам 600 денари, па кога ќе уплатам, да однесам уплатницата и ќе ми ги дадат тие документи, и со пресметан просек.
Коооооолку? Уверението дека си запишал семестар е ослободено од такса, а и на УППИ образецот што е објавен на страната на МОН пишува дека е ослободен од такса.
За тоа да, ама ова се уплаќа до факултетот, не до министерство. Всушност, треба да им платам 600 денари, за да ги добијам тие документи.
Не е толку важно дали се рачно пополнети, секако потписот мора да е рачен За уверението за запишан зимски семестар и за положени испити, ти ги даваат се пополнети од службата за студентски прашања (барем на мојот факултет). Денеска бев и прашав за овие два документа и жената од студентски прашања ми даде уплатница да уплатам 600 денари, па кога ќе уплатам, да однесам уплатницата и ќе ми ги дадат тие документи, и со пресметан просек. [/quote] Коооооолку? Уверението дека си запишал семестар е ослободено од такса, а и на УППИ образецот што е објавен на страната на МОН пишува дека е ослободен од такса.[/quote] За тоа да, ама ова се уплаќа до факултетот, не до министерство. Всушност, треба да им платам 600 денари, за да ги добијам тие документи.[/quote] Девојки, јас веке го земав уверението од факултет и уплатив 600 ден, земав од ујп за мајка ми татко ми и сестра ми, моите земаа од работа потврда за 3 плати. јас уплатив 600 ден за уверението и плус по 50 ден за мнене и сестра ми за редовни студенти
Коооооолку? Уверението дека си запишал семестар е ослободено од такса, а и на УППИ образецот што е објавен на страната на МОН пишува дека е ослободен од такса.[/quote] За тоа да, ама ова се уплаќа до факултетот, не до министерство. Всушност, треба да им платам 600 денари, за да ги добијам тие документи.[/quote] Девојки, јас веке го земав уверението од факултет и уплатив 600 ден, земав од ујп за мајка ми татко ми и сестра ми, моите земаа од работа потврда за 3 плати. јас уплатив 600 ден за уверението и плус по 50 ден за мнене и сестра ми за редовни студенти [/quote] Јас кога вадев уверение за редовен студент и УППИ од факултетот уверението ми го дадоа без пари, а за УППИ ми наплатија 100 денари + 50 ден таксена марка. А после престанаа да наплаќаат, ги пополнуваа само тие од интернет што беа. А 600 денари ама се зависи од факултетот...
Сите документи што се објавени на страната си ги пополнуваме сами, освен евидентниот лист, така? Додуша и на него има некои полиња кои сами треба да ги дополнуваме, ама си пишува дека таквите се обележани со ѕвездичка. И изјавата за лични податоци со грбот на Македонија на врвот? Да не треба неа во министерство да ми ја пополнат случајно? И уште нешто: УППИ образецот треба на факултет да ми го заверат?
девојки кај ги наоѓате овие документи? мене ништо не ми дава, само бели листови. или уште не се објавени?
^ http://stipendii.mon.gov.mk/PotrebniDokumenti.aspx Ќе си кликнеш на Документи за студентски стипендии и ќе си ги спуштиш
А девојки нели од родителите треба примена плата за месец септември, од УЈП уверение за примања во 2010 за мене, мајка ми и татко ми,м а за брат ми треба со оглед на тоа што е 2 година средно? Зема тој од училиште потврда за редовен студент ама треба тоа од УЈП...??