Зависи колку години ти се студиите. Ако се 3, земаш 2 стипендии: Во втора година ја земаш таа за прва, Во трета година ја земаш таа за втора. Ако не земеш при аплицирањето во втора, си конкурираш пак во трета
III. МЕСТО И РОК ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДОКУМЕНТИ Студентите, кои електронски се пријавиле по конкурсот, потребно е во Министерството за образование и наука ул. Мито Хаџи-Василев Јасмин бб – Скопје, од 14.12.2011 година до 28.12.2011 година, од 9 – 16 часот, да ги донесат следните документи: Во конкурсот пишува на оваа адреса да се носат документите, а и ланските кандидати таму ги поднесуваа.
Внесете го бројот на предвидени испити до денот на поднесување на електронската пријава, не сметајќи ги испитите од тековно запишаната студентска година. Број на предвидени испити: Ова ме буни?????? Дали сега треба да го пишам вкумниот број на предвидени испити за целата студиска година, или бројот на испити предвидени за трите години од студиите без оваа 4та:????
Како што сфатив, ти си 4та година. Затоа ги пишуваш сите испити до трета со си трета година (од оваа учебна година не се сметаат бидејќи не се знае дали се положени или не, плус ти аплицираш врз основа на успехот од трета година). Се надевам помогнав ___ Прашање од мене сега: Како да земам потврда за редовен студент? Ми спомнаа дека треба да напишам молба, рачно напишано... Дали некој знае како точно треба да изгледа молбата? И уште нешто, не го разбирам она> Уверение со бројот на предвидените и положени испити од претходните години, заверен образец “УППИ” во форма и содржина објавена на интернет порталот http://stipendii.mon.gov.mk;
Фала многу. И уште да прашам дали е исто Приход од вршење стопанска и професионална дејност и Самостојна дејност???? На нашиот универзитет за потврда плаќаме 100 денари, а за уврение пишуваме молба рачно, и плаќаме 300 денари. За УППИ го земаш од нет и го носиш кај продеканот за настава да се потпише, и го заверуваш кај секретарката
Треба да уплатиш две уплатници, едната за потврда за редовен студент од 100ден и една за уверение за положени испити од 600ден (ова за Филолошки факултет). За уверението, освен уплатницата ќе пополниш сама и уверение (листовите се оставени во студентски прашања) и треба рачно да напишеш молба до деканатот за да ти издадат уверение за положени испити (молбата со таксена марка). Уплатниците со молбата и уверението пополнето од твоја страна ќе ги оставиш на студентски прашања и за ден два ќе си ги земеш потврдата и уверението УППИ образецот ќе си го симнеш од страната кај што се дадени сите документи, ќе го пополниш сама и ќе се качиш кај продеканката за настава да ти го потпише само, па во архива да ти стават печат и тоа е се'. Со среќа
Се обидувам да внесам елекронска пријава ама не ми успева ми го дава ова Object reference not set to an instance of an object дали некој знае зошто?
Девојки дали мислите дека ќе ми прават проблеми за тоа што просекот и во пријавата и УППИ то ми е заокружен на една децимала, бидејќи имам точно просек од 9.5 ни децимала повеќе, но во пријавата пишуваше да го напишам со две децимали па го запишав како 9.50 и си се зачува како 9.5. Во УППИ то да го оставам како 9.5 или да допишам 9.50 ?
^^ и јас знам дека е исто, не мора таков ироничен одговор да даваш, јас прашав дали би правеле проблеми за тоа, зошто се фаќаат на такви глупави ситници. Фала на одговорот иначе...
Епа ако ти е толку проблем една 0 допиши си ја, нема многу пенкало да потрошиш и секако ќе ти одземеше помалку време отколку да прашаш на форумот...
За сите што ќе се соочат со проблем, да пишале просек со една децимала, а не виделе дека треба со две и во УППИ-то да им е со една децимала(како јас), се јавив на бројот од Министерство за помош при пополнување на пријавата, и ми рекоа дека нема врска, не е никаков проблем... Се јавив јас за истово пишав горе, и нема проблем, пиши си 9.5...
Им се јавив денес за да прашам точно каде да се доставуваат документите - дали во МОН или во Кузман и ми кажаа документите да се носат во студентски дом Кузман Јосифовски Питу, ул. Митрополит Теодосиј Гологанов.
ај некој шо знае да пише дали ќе испатат пред нова година или ...?? јас вчера бев во банка и ништо нема сеуште )) ги чекам ,тријам раце ))) хахах ај некој да каже да се надевам залудно